(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Rušňoparáda 2013 prebudí Katku
@ Aktuálne -> Doprava     Apr 21 2013 - 10:02 GMT


Prebudením 129-ročnej Katky - najstaršej prevádzkovanej parnej lokomotívy v strednej Európe – oficiálne odštartuje prehliadka historických železničných vozidiel Rušňoparáda Košice 2013. Už tento víkend (20. – 21. apríl) v košickom rušňovom depe za malou stanicou predstavia kluby nadšencov z celého Slovenska historickú železničnú techniku. O slávnostné zapálenie ohňa v kotli Katky sa už tradične postará primátor mesta Košice, Richard Raši.#CONT#



Počas dvojdňového podujatia budú pre tisíce návštevníkov pripravené nostalgické jazdy, rušňoparáda na točni, množstvo atrakcií pre deti, výstava autoveteránov, prelet lietadiel, razenie mincí, občerstvenie, živá hudba, slávnostný nástup mladých železničiarov z Detskej železnice, ale aj vozenie na stanovišti elektrického akumulátorového rušňa Samko. Najväčším lákadlom bude samozrejme prvé tohtoročné jazdy v obnovenom vagóniku Detskej železnice, ktorý potiahne parný rušeň Katka.



Na svoje si prídu aj železniční nadšenci, ktorých pozývame v nedeľu, 21. apríla na mimoriadne nostalgické vlaky z Prešova a Margecian, ktoré v úseku Kostoľany nad Hornádom – Košice pôjdu súbežne vedľa seba v čase približne od 11:00 do 11:10 hod.



„ Sme radi, že toto najväčšie stretnutie historických vlakov na východe Slovenska sa teší veľkej obľube verejnosti. Na jednom mieste môžu v priebehu dvoch dní vidieť prehliadku toho najlepšieho zo zachovanej histórie a porovnať ho s modernými vozidlami železníc na Slovensku,“ pozýva predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice, ¼ubomír Lehotský.



Prekvapením bude slávnostné  uvedenie obnoveného motorového vozňa M 131.1538, známeho aj ako Hurvínek, v sobotu 20. apríla o 10:40. Okrem novej fazóny dostane aj meno - ¼ubka. Rozviazaním bielej stužky a jemným preleštením novučičkého laku  ho do života uvedie predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa.



„Prebúdzanie Katky je predzvesťou spustenia riadnej sezóny na Detskej železnici, ktorú v Čermeli otvoríme nasledujúci víkend 27. a 28. apríla. Aj v tejto sezóne sme pripravili bohatý program a nebudú chýbať ani mladí železničiari, ktorí sa predstavia aj v košickom depe,“  doplnil ¼. Lehotský.



13. ročník podujatia organizuje Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., v spolupráci s OZ Detská železnica Košice, ŽSR a ZSSK Cargo. V tomto roku sa nesie v duchu 165-výročia príchodu prvého parného vlaku na územie Slovenska.



Najväčšiu košickú atrakciu, parný rušeň Katka, vyrobila v roku 1884 firma Hagans v nemeckom Erfurte. Rušeň do roku 1965 premával striedavo na úzkorozchodných tratiach medzi Gelnicou, Mníškom nad Hnilcom a Smolníkom a medzi Hronskou Breznicou i Banskou Štiavnicou. Po generálnej oprave sa v roku 1991 dostal do Košíc, kde s prestávkami slúži na Košickej detskej historickej železnici v Čermeli.



Prevádzku Košickej detskej historickej železnice prevzali v roku 2012 dobrovoľníci z občianskeho združenia Detská železnica Košice, čo prinieslo zvýšenie počtu jázd, predåženie sezóny, ale tiež desiatky sprievodných kultúrnych, spoločenských a rekreačných podujatí. Symbolom železničky je takmer 130-ročný parný rušeň Katka, ktorý je najstarším prevádzkovaným rušňom vo Višegrádskom regióne.



 



Podrobný  program nájdete na www.rusnoparada.sk


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/