(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Pozvánka na premiéru do ŠD / 10.05./
@ Kultúra -> Divadlo     Apr 29 2013 - 11:03 GMT


Režisérsky debut v Košiciach zažíva v týchto dňoch pri prípravách premiéry opery G. Verdiho Rigoletto aj Peter Gábor. Pre úspešného slovenského režiséra, ktorý má na svojom konte za 20 rokov režisérskej činnosti viac ako 90 často oceňovaných inscenácií, je práca v Košiciach výnimočná. Ako sa nám priznal syn známej herečky práve v Košiciach, kde vyrastal, sa prvýkrát stretol s divadlom.



Prichádzate ako režisér prvýkrát do Košíc, s ktorými Vás viaže výnimočný vzťah. Vyrastala tu vaša mama, žila vaša babka. Bude pre vás inscenovanie Rigoletta v našom divadle výnimočné?

Košice znamenajú pre mňa spomienky na detstvo, mamu a starých rodičov. A hlavne prvé divadelné pokusy s kamarátmi . Hrávali sme divadlo na povale. Natiahli sme si plachtu ako oponu a zabávali celý dvor. Je to úžasný pocit dnes režírovať vo Vašom nádhernom divadle a ešte k tomu titul, s ktorým som sa v činohernej verzii /Victor Hugo: Kráľ sa zabáva/ stretol v roku 1998 v Moravskom divadle Olomouc, kde som nastupoval ako šéf činohry. #CONT#



Po desiatkach činoherných a muzikálových inscenácií ste pred dvoma rokmi prvýkrát inscenovali operu v Ostrave. Túto divadelnú sezónu zavàšite dvoma Verdiho operami, Rigolettom v Košiciach a Macbethom v Banskej Bystrici. Čím vás fascinuje práca s opernými titulmi?



Dimenzia hudby a spevu atakuje vo mne emócie a provokuje fantáziu. Som veľmi rád , že som dostal príležitosť vstúpiť do sveta opery. Viesť dialóg s partitúrou a pochopiť myslenie skladateľa je proces pri režírovaní , ktorý tak strašne fascinuje . Hudba dokáže zázraky a je súčasťou môjho života.



Rigoletto je operou, ktorú musel aj Verdi kvôli cenzúre postaviť do nie najkonkrétnejšej historickej doby. Aj preto možno inscenátorov láka jej umiestnenie do rôznych historických období, tak ako v januári v New Yorku, kedy dej preniesli do päťdesiatych rokov minulého storočia. Aký bude košický Rigoletto?



Dúfam, že silný romantický príbeh osloví každého. Námet je skutočne nadčasový. Rôzne podoby ľudských charakterov stretávame okolo seba každý deň. Pojmy láska, morálka, pravda, lož, zločin a trest skloňujeme v našich životoch veľmi často. Výtvarné riešenie inscenácie akcentuje práve prienik historickej doby a súčasnosti.



Zdroj:



http://www.sdke.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=43&Itemid=73&lang=sk


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/