(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Víkend plný zážitkov historickým vlakom
@ Kultúra -> Podujatia     May 16 2013 - 08:18 GMT


Vypravia mimoriadne historické  vlaky do Dobšinej za Pokladom Sklenenej pani a  do  Spišského Podhradia na Spišský Jeruzalem. Víkend plný zážitkov, prekvapení a jázd historickým vlakom pripravil pre turistov a  návštevníkov Klub historických koľajových vozidiel (KHKV) Haniska pri Košiciach v spolupráci s Terra Incognita – Krajinou nespoznanou. Do Dobšinej na program Poklad Sklenenej pani vyrazí historický motorový vozeň Magda s označením M 131.1125 v piatok, 17. 5. o 13:30 hod z košickej hlavnej stanice a v nedeľu, 19. 5. rovnako z hlavnej stanice, o 7:45 hod do Spišského Podhradia za atrakciami Spišského Jeruzalema. Jazdy sa zároveň konajú  v rámci osláv 165. výročia železníc, teda výročia príchodu prvého parného vlaku na územie Slovenska. #CONT#



„Historický motorový vozeň M 131.1125 populárna „Magda“ sa po čase opäť vydá na tzv. zabudnuté trate východného Slovenska, to znamená na také, kde osobné vlaky už roky  nepremávajú.„Historický vlak však nebude jedinou atrakciou víkendu. Pre návštevníkov Dobšinej a Spišského Podhradia je pripravený bohatý kultúrny program, ktorý pripravili mestá v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom v rámci projektu Terra Incognita – Krajina nespoznaná,“ hovorí ¼ubomír Lehotský z Klubu historických koľajových vozidiel.



Návštevníkov poteší atraktívny program plný  typických aj netypických vystúpení, či súťaží. V Dobšinej v piatok otvorí program folklórna tanečná horúčka, voľba richtára, vystúpenie šermiarov, súťažný program Hľadanie pokladu Sklenenej pani a historická rekonštrukcia vpádu Turkov do mesta.  V Spišskom Podhradí je zasa pripravený kultúrno-duchovný program a prehliadka národných prírodných a kultúrno-historických pamiatok UNESCO. Návštevníkom bude k dispozícii sprievodca po Spišskom Jeruzaleme, v Katedrále sv. Martina zaznie Magnifikat, hudobno-poetický recitál a program vyvrcholí ekumenickým koncertom The Deum.



Do oboch miest sa môžete vydať autom, či autobusom, no kto by rád cestoval historickým vlakom, je veľmi dôležité, aby si miesto vopred rezervoval!



„Záujemcovia by si nemali rezerváciu bezplatných miesteniek nechávať na poslednú chvíľu. Obsadených už máme viac ako 50% miest. Nech tak urobia čo najskôr, výlučne elektronicky na adrese [email protected],“ dodal ¼. Lehotský.



Po fašiangovej jazde do Krompách sú historické vlaky do Dobšinej a Spišského Podhradia  iba začiatkom tohtoročnej série nostalgických jázd, ktorú  KHKV pripravil v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom v rámci projektu Terra Incognita – Krajina nespoznaná. „Cestujúci sa môžu tešiť ešte na ďalších 6 podujatí do rôznych kútov Košického kraja. Všade bude pripravený mimoriadne bohatý kultúrny, umelecký, či zábavný program. Okrem spomenutých podujatí zavítame ešte do Štítnika, Moldavy n. Bodvou, Trebišova, Michaloviec či Sp. Novej Vsi. Atraktívna a bohatá sezóna vyvrcholí Hubertovou jazdou v Betliari 12. októbra,“ prezradil ¼ubomír Lehotský.



Historický expres z Dobšinej sa vracia do Košíc v piatok o 22:20 hod. a v nedeľu zo Spišského Podhradia o 20:05 hod. Podrobný cestovný poriadok nájdete na stránke www.khkv.sk



 



Zuzana Lehotská 



 



Terra Incognita – Krajina nespoznaná, je dlhodobý program Košického samosprávneho kraja, ktorý je súčasťou Európskeho hlavného mesta kultúry. Jeho cieľom je ponúknuť návštevníkom Košického kraja možnosti na spoznávanie, objavovanie a zážitky prostredníctvom Vínnej, Gotickej a Železnej cesty.



Klub historických koľajových vozidel sa ako jediný klub svojho druhu v Košickom kraji, venuje záchrane a obnove železničnej histórie. Pravidelne organizuje výlety historickým motorákom M 131.1125, známym aj ako„Magda“ po zrušených a zabudnutých tratiach Slovenska.



 



 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/