(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
NOC LITERATÚRY 2013 / 15.05.2013
@ Kultúra -> Literatúra     May 14 2013 - 09:22 GMT


Unikátna dobrodružná výprava za literatúrou predstavuje pätnásťminútové „čítačky“ umeleckých textov súčasnej slovenskej a zahraničnej literatúry prebiehajúce v polhodinových intervaloch. Ich príťažlivosť umocňujú netradičné časy, netradičné miesta a tiež charizmatické hlasy známych osobností slovenského kultúrneho a spoločenského života. V Košiciach sa bude čítať na piatich miestach v divadle Thália na Timonovej 3, košickej ortodoxnej Synagóge na Zvonárskej, Miklušovej väznici – Katovom byte na Hrnčiarskej, historickej električke na Hlavnej a tiež policajnej stanici Mestskej Polície na Tajovského.

7. ročník neoficiálneho sviatku európskej literatúry prebiehajúci súčasne v rôznych mestách po celej Európe (Amsterdam, Mníchov, Miláno, Madrid, Varšava, Dublin, Edinburgh, Londýn, Riga, Štokholm, Budapešť, Praha, ¼vov, Sofia…). Zúčastnení v rôznych miestach Európy tak budú prostredníctvom literatúry vzájomne prepojení.



Nočné stretnutia s literatúrou predstavujú pätnásťminútové čítačky umeleckých textov súčasnej európskej literatúry. Prebiehať budú v polhodinových intervaloch, aby účastníci stihli presun do ďalšieho čítacieho miesta. Našim cieľom je vylákať ľudí von a ukázať im, že čítať sa dá vždy a všade, napríklad aj v električke, či na policajnej stanici. Hlavným cieľom ostáva ukázať cestu k literatúre a čítaniu aj nečitateľom. Dobrá kniha je nielen dobrým, ale v každom prípade aj verným spoločníkom. Siahnuť po nej môžeme kedykoľvek, kdekoľvek a ona nás určite nesklame.“ Povedala nám o projekte Iveta Hurná, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice. #CONT#



„Svoj hlas ukážkam z vybraných kníh európskej literatúry zapožičajú: námestník primátora mesta Košice Ján Jakubov, humoristka a spisovateľka Oľga Feldeková, divadelná a seriálová herečka Andrea Karnasová, divadelný herec Peter Nádasdi, a Silvester Lavrík, dramatik, divadelník, prozaik, publicista a esejista. Riaditeľka knižnice“, upresnila riaditeľka knižnice.



Program dobrodružnej noci zavàši hudobné vystúpenie Martina Husovského o 22.30 hod. v priestoroch Centrálnej požičovne Knižnice pre mládež mesta Košice na Tajovského 9. Súčasťou programu bude aj losovanie výhercov knižných a iných cien, ktoré sú určené pre tých účastníkov Noci literatúry, ktorí absolvujú čítačky na všetkých čítacích miestach.

 

V regióne východného Slovenska sa do projektu zapája celkovo šesť knižníc v mestách Košice, Prešov, Vranov n/Topľou, Trebišov, Rožňava a Michalovce a organizačne ho zastrešuje Občianske združenie Slniečkovo, Knižnica pre mládež mesta Košice a České centrum Bratislava. Finančne projekt podporilo Ministerstvo kultúry SR v rámci svojho dotačného systému Európske hlavné mesto kultúry 2013 – Košice.



Program ukončí hudobné vystúpenie Martina Husovského, v rámci ktorého prebehne losovanie výhercov knižných cien z účastníkov podujatia v Centrálnej požičovni Knižnice pre mládež mesta Košice na Tajovského 9 o 22.00 hod.



PROGRAM v Košiciach:

 

Kniha: Szilárd Rubin, Hra o život

Číta: Peter Nádasdi

Miesto: Múzeum divadla Thália Színház - Mojmírova 1

Čas: 18.00, 18.30, 19.00 hod. 

 

2.

Kniha: Iréne Némirovsky, Francúzska suita

Číta: Andrea Karnasová

Miesto: Košická ortodoxná synagóga - Zvonárska 5

Čas: 18.45, 19.15, 19.45  hod. 

 

3.

Kniha: Zadie  Smith, NW

Číta: Silvester Lavrík

Miesto: Katov byt pri Miklušovej väznici - Hrnčiarska 7

Čas: 19.30, 20.00, 20.30 hod. 

 

4.

Kniha: Monika Maronová, Posledné morény

Číta: Oľga Feldeková

Miesto: Historická električka - Hlavná ul. 

Čas: 20.15, 20.45, 21.15 hod. 

 

5.

Kniha: Elfriede Jelinek, Zimná cesta

Číta: Ján Jakubov

Miesto: Policajná stanica Mestskej polície - Tajovského 9

Čas 21.00, 21.30, 22.00  hod. 



6.

Hudobné vystúpenie Martina Husovského

Miesto: Centrálna požičovňa Knižnice pre mládež mesta Košice - Tajovského 9

Čas: 22.30 hod.



 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/