(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
ŠFK SA SO SEZÓNOU ROZLÚČI VE¼KOLEPO
@ Kultúra -> Koncerty     Jun 27 2013 - 09:31 GMT


Orchester Štátnej filharmónie Košice sa so svojou 44. koncertnou sezónou rozlúči dnes /27. 06./ veľkolepo. Na koncerte zaznejú  Mozartova Symfónia č. 39 Es dur a skvost talianskeho operného verizmu, Giordanova Fedora. Diriguje šéfdirigent ŠfK Zdeněk Müller, hosťami večera budú speváci Nana Miriani a Gianluca Zampieri. Mozartova Symfónia č. 39 Es dur je jednou z najhranejších a najslávnejších symfónií. Mozartov symfonizmus tu doslova žiari. Okrem nádhernej pomalej časti uchváti aj brilantné finále.



Počas večera si na svoje prídu aj milovníci opier. Giordanova Fedora mala premiéru v roku 1898. V postave Lorisa Ipanova sa vtedy predstavil legendárny tenorista Enrico Caruso. Hoci v prvej polovici 20. storočia bola s úspechom pravidelne uvádzaná v mnohých operných domoch, neskôr sa presadzovala čoraz ťažšie. Zmena nastala začiatkom 90. rokov, kedy zažila skutočné „znovuzrodenie“ po celom svete vďaka skvelým interpretom. V role Fedory zažiarili napr. Mirella Freni, Renata Scotto či Agnes Baltsa, v úlohách Lorisa okúzlili Plácido Domingo, José Carreras či José Cura.



#CONT#



Partitúra Fedory je písaná s ľahkosťou a skúsenosťami operného skladateľa. Je pomerne pestrá – povedal by som, že sa v nej dá nájsť väčšina vyjadrovacích prostriedkov, ktoré mali skladatelia v tom čase k dispozícii,“ vraví šéfdirigent ŠfK Zdeněk Müller, ktorý operu hudobne naštudoval v ostravskom Národnom divadle moravskoslezskom.  V Košiciach zaznejú koncom júna vybrané časti z tohoto diela. Predstavia sa sopranistka Nana Miriani a tenor Gianluca Zampieri.



dirigent: Zbyněk Müller



spev: Nana MIRIANI & Gianluca ZAMPIERI



W. A. Mozart: Symfónia č. 39 Es dur, K 543



U. Giordano: Fedora – koncertné prevedenie opery



 



 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/