(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Policajné správy za 22.08.2013
@ Aktuálne -> Polícia     Aug 26 2013 - 10:30 GMT


Na Spiši lúpili tínedžeri



Spišskonovoveskí policajti vypátrali a vyšetrovateľ PZ zo zločinu lúpeže obvinil iba 14-ročného chlapca zo Smižian. Tento spoločne s 12-ročným komplicom 2. augusta 2013 o 16.45 hod. v rekreačnom stredisku Čingov, v katastri obce Smižany, lúpežne prepadli dvoch chlapcov vo veku 12 a 13 rokov. Obvinení po fyzickom útoku mladšiemu ukradli hodinky, ktoré mal na ruke a cyklistické rukavice, tie mu stiahli z rúk /škoda 80,- €/. K zraneniu prepadnutých chlapcov nedošlo. Obvinený je stíhaný na slobode a v prípade dokázania viny mu hrozí polovica z trestnej sadzby trestu odňatia slobody na 7 až 12 rokov. Voči jeho maloletému komplicovi bude trestné stíhanie zastavené z dôvodu neprípustnosti trestného stíhania pre nedostatok veku, avšak policajti budú preverovať trestnoprávnu zodpovednosť jeho rodičov.



Opitá Košičanka spôsobila nehodu a ušla



Policajti dopravného inšpektorátu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky obvinili 48-ročnú Košičanku, ktorá včera o 15,25 hod. počas dopravnej špičky na križovatke ulíc Čingovská a Dneperská v Košiciach, v stave vylučujúcom spôsobilosť viedla osobné motorové vozidlo zn. Renault Modus. S autom narazila do vozidla zn. Š-Octávia a z miesta nehody ušla. Ïaleko však neušla, nakoľko ju policajti zadržali už na Ždiarskej ulici. Pri dychovej skúške na zistenie požitia alkoholických nápojov jej v dychu namerali 1,23 mg/l alkoholu čo je v prepočte 2,56 promile.



Z toho istého prečinu dopravný policajti obvinili aj 43-ročnného Stanislava z okresu Košice-okolie. Tento včera skoro ráno o 05,15 hod. viedol po ulici Jána Pavla II v Košiciach, v stave vylučujúcom spôsobilosť osobné motorové vozidlo zn. Dacia Logan. Pri kontrole mu hliadkou PZ bola nameraná hodnota 1,38 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,88 promile.



V prípade dokázania viny obom obvineným hrozí až ročný pobyt za mrežami.



#CONT#



Celý proces, ktorým musia takíto vodiči prejsť, ich môže vyjsť nemálo peňazí. Preskúmanie zdravotnej spôsobilosti či poradenstvo u psychológa a v konečnom dôsledku i uložený peňažný trest súdom alebo správnym orgánom značne zasiahne do rodinného rozpočtu vodičov. Azda najhoršie doplatia na to najmä vodiči z povolania, ktorí sa živia práve šoférovaním. Pri uloženom zákaze viesť vozidlo môžu prísť o celú výplatu a dokonca i o prácu.



Je veľmi dôležité uvedomiť si, že nie len alkohol ovplyvňuje bezpečnosť na cestách, je to súbor rôznych faktorov. Ide najmä  o osobnú zodpovednosť každého vodiča, ktorý si sadá za volant.



Pes uhryzol dvojročné dieťa



Gelnickí policajti z prečinu ublíženia na zdraví obvinili 46-ročného muža zJakloviec. Tento vo večerných hodinách v júni 2013 v obci Jaklovce (okr. Gelnica), na voľnom priestranstve pred rodinnými domami na Poľnej ulici, dostatočne nezabezpečil pohyb svojho psa kríženca nezistenej rasy. Tohto nechal voľne pobehovať mimo jeho chovného priestoru, v dôsledku čoho zaútočil a pohrýzol iba dvojročné dievča. Podľa vypracovaného znaleckého posudku z odboru Zdravotníctva a farmácie odvetvie chirurgia, jej pes spôsobil zranenia a to hryzne rany na ľavej strane tváre s dobou liečenia a práceneschopnosti 9 dní. Obvinený takto porušil povinnosť vyplývajúcu mu zo zákona č. 282/2002 Z. z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov a súčasne aj ustanovenie Všeobecne záväzného nariadenia obce Jaklovce č. 7/2007 o chove, vodení a držaní psov na území obce Jaklovce. V prípade dokázania viny mu hrozí až ročné väzenie.



Na dvore mal zakopané granáty



Včera dopoludnia v obci Slivník (okr. Trebišov) 41-ročný muž počas výkopových prác vo svojom dvore rodinného domu na Parádnej ulici, našiel povojnovú muníciu. Policajti miesto nálezu zabezpečili do príchodu policajného pyrotechnika, ktorý uviedol, že ide o muníciu pochádzajúcu z obdobia II sv. vojny.  Tri funkčné delostrelecké granáty kalibru 120 mm a dve ručné granáty sa nachádzali v håbke asi 1 meter. Pyrotechnik muníciu prevzal a previezol na zneškodnenie.



Polícia opäť apeluje na občanov, aby pri nájdení akejkoľvek munície za žiadnych okolností ju nebrali do rúk a nepremiestňovali ju. V prípadoch, ak je niekde v lese alebo v neznámej oblasti, je potrebné zapamätať si miesto nálezu. Vhodné je miesto nejakým spôsobom označiť, alebo si nájsť v okolí nejaké záchytné body, podľa ktorých je možné opätovne dané miesto nájsť. Vždy je potrebné, aby každý nález občania oznámili na bezplatnom čísle 158 a tak predišli možnému nešťastiu.



 



 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/