(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Detská železnica oslavuje 58 rokov
@ Aktuálne -> Doprava     Sep 17 2013 - 16:00 GMT


Košická detská historická železnica si 22. septembra pripomenie 58 rokov od spustenia prevádzky. V roku 1955 sa v Čermeli začala budovať unikátna atrakcia, na ktorej dodnes pôsobia mladí železničiari. Oslava narodenín je naplánovaná na nedeľu, 22. septembra a okrem tradičných jázd je pripravený aj bohatý sprievodný program s veľkým železničným prekvapením.



Návštevníci sa môžu tešiť na spanilé jazdy historických vlakov detskej železnice či slávnostné defilé všetkých vozidiel v netradičnom radení. Nebudú chýbať ani hry a súťaže pre deti. Dospelí sa zabavia pri ľudovej hudbe a podávať sa bude pravý železničiarsky guláš a koľajnicové palacinky. „Všetkých srdečne pozývame už od deviatej hodiny, kedy by mal byť pripravený na ochutnávku už aj vynikajúci guláš. Ten začneme variť približne o piatej hodine ráno, priamo na stanici Alpinka. Spanilé jazdy sme pripravili na 11. a 13. hodinu,“ pozýva Igor Holéczy z OZ Detská železnica Košice.



#CONT#



Členom občianskeho združenia sa už druhý rok darí nielen udržiavať ale postupne aj rekonštruovať historické vozidlá. Ïalšie z nich predstavia práve počas narodenín. „Tí, ktorí chodia na železničku pravidelne si určite všimli nový prírastok v podobe ďalšieho vynoveného historického služobného vagóna. Po kompletnej rekonštrukcii by mal, zatiaľ staticky, slúžiť ako učebňa pre našich mladých železničiarov. Vozeň D/u 840 sa podarilo zrekonštruovať za prispenia Fondu zdravia mesta Košice,“ povedal ¼ubomír  Lehotský, predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice.



V tento deň sa v Košiciach koná aj Pochod za život, ku ktorému sa Košická detská historická železnica symbolicky pripojí Vlakom za život s odchodom zo stanice Čermeľ  o 15:15 hod.



“Naše občianske združenie vníma pochod za život v Košiciach ako výnimočnú udalosť, v rámci ktorej máme možnosť odmietnuť kultúru smrti a naopak jasne sa postaviť na stranu života. Naše aktivity sú od začiatku zamerané nielen na prevádzku technicko-historickej pamiatky, ale predovšetkým vytváranie pozitívnej atmosféry pre oddych a zmysluplné vyžitie  v lone prírody a našej železničky. Podporujeme rodinu a právo na život v nej.,“ vysvetlil Lehotský.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Občianske združenie Detská  železnica Košice od roku 2012 prevádzkuje Košickú detskú  historickú železnicu, ktorá patrí s viac ako 30 000 návštevníkmi ročne k najznámejším atrakciám v širokom okolí. Raritou je najstarší prevádzkovaný parný rušeň Katka U 36 003 a Klub mladých železničiarov.



 



 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/