(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Motorkárska sezóna začína, dbajte na bezpečnosť
@ Aktuálne -> Doprava     Mar 12 2014 - 10:24 GMT


S pribúdajúcimi stupňami na teplomeroch pribúdajú na cestách ďalší účastníci, motorkári. Tento rok ešte nemali dosť príležitostí vyraziť na cesty, preto aj policajné štatistiky vykazujú čísla, ktoré sa nemusia zmeniť, ak sa pričinia všetci účastníci. Počet usmrtených motocyklistov v Košickom kraji je zatiaľ nula. Podľa štatistiky za uplynulý rok 2013 v Košickom kraji z celkového počtu 1634 dopravných nehôd zavinili motocyklisti 34 dopravných nehôd (chodci zavinili 81 nehôd, nemotoroví účastníci 42 nehôd a vodiči motorových vozidiel zavinili 1433 dopravných nehôd). Pri nehodách zavinených motocyklistami nebol usmrtený ani jeden motocyklista, ťažko sa zranilo 8 motocyklistov a ľahké zranenia utrpelo 25 motocyklistov. #CONT#



Hlavné príčiny nehodovosti motocyklistov



Najčastejšou príčinou, ktorá sa podpísala pod nehody motocyklistov, bolo porušenie povinnosti vodiča. Sem patrí aj povinnosť počas jazdy používať na hlave riadne upevnenú ochrannú prilbu. Pokuta do výšky 50 eur za jazdu bez riadne upevnenej prilby slúži v prvom rade na ochranu motocyklistu, nie na samoúčelné sankcie dopravnej polície. Prekročenie dovolenej rýchlosti jazdy patrí „druhej priečke“ v štatistike príčin dopravných nehôd motocyklistov. Vodiči motocyklov by nemali preceňovať svoje schopnosti a nepodceňovať riziká rýchlej jazdy. V každom prípade je to práve rýchlosť, ktorá u vodičov motoriek rozhoduje o bytí alebo nebytí.



Motorky po niekoľkých mesiacoch opäť na cestách



Polícia upozorňuje vodičov motocyklov, že v tomto období sa na cestách môže nachádzať po zime štrk, čo môže byť príčinou dopravnej nehody. Vždy treba jazdiť podľa svojich schopností a zručností, prispôsobiť sa stavu cesty, počasiu i ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať.



Po niekoľkých mesiacoch parkovania v garáži je dôležité pred prvou jazdou v novej sezóne skontrolovať technický stav motorky. Najmä mladí, neskúsení vodiči by mali jazdiť mimoriadne opatrne, kým si osvoja potrebné zručnosti a návyky. Hanbou nie je vyskúšať si jazdu na veľkom parkovisku alebo odľahlom mieste. Vodiči motocyklov sú povinní počas jazdy používať na hlave riadne upevnenú ochrannú prilbu určenú pre motocyklistov. Ochranné oblečenie by malo byť samozrejmosťou. Oproti vodičom v autách majú nevýhodu, sú zraniteľnejší, a pri páde im hrozia vážne zranenia či smrť. Netreba zbytočne riskovať, aj pomalšou (predpísanou) jazdou sa dá dostať do plánovaného cieľa. Pred akýmkoľvek manévrom, napríklad predbiehaním, treba byť obzvlášť predvídavý, všímať si, či vás vodič auta registruje vo svojom spätnom zrkadle. Nehovoriac o križovatkách, nie každý vodič auta je tolerantný a uvoľní vám časť svojho pruhu. Vodiči áut si zase musia uvedomiť, že na cestách už treba počítať aj s motorkármi. A tí sa zmestia aj tam, kde autá nie. Azda najdôležitejšie je preto sledovať spätné zrkadlá a situáciu okolo auta.



V Košiciach sa včera pri dopravnej nehode ťažko zranil motocyklista    



Účastníkom dopravnej nehody bol  44-ročný vodič motocykla zn. Honda a 55-ročný vodič osobného motorového vozidla zn. Škoda Fabia.  K dopravnej nehode došlo včera (10.3.) popoludní na križovatke ulíc Popradská a Trieda KVP v Košiciach. Vodič motorového vozidla nedal v križovatke prednosť vodičovi motocykla pri odbočovaní vľavo, pričom došlo k zrážke.  Motocyklista utrpel ťažké zranenia s dobou liečenia až 6 mesiacov, vodič vozidla vyviazol bez zranení. U oboch účastníkov dopravnej nehody požitie alkoholu policajti nezistili. Vyšetrovateľ PZ v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví.



Nie za každú dopravnú nehodu je prirodzene zodpovedný motocyklista ako napríklad pri včerajšej dopravnej nehode, ale v záujme vlastnej bezpečnosti by sa mali vyvarovať  nebezpečnej jazde, porušovaniu dopravných predpisov a taktiež by si mali uvedomiť, že vodiči ostatných motorových vozidiel nie vždy predvídajú ich porušovanie pravidiel cestnej premávky. Hazardovať so svojím zdravím a životom sa nevypláca. Pri zrážke s autom, náraze do zvodidiel alebo šmyku na mokrej ceste vo väčšine prípadov ťahá za kratší koniec práve motocyklista. Vodiči ostatných motorových vozidiel by si mali uvedomiť, že :





  • motocyklisti jazdia veľmi často vyššou ako povolenou rýchlosťou,





  • často predchádzajú motorové vozidlá ako sprava, tak aj zľava,





  • motocyklistov je možné ľahko prehliadnuť,





  • pri predchádzaní motocyklistov je potrebné dodržiavať bezpečný odstup.











 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/