(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Policajné správy za 18. a 19. 03.2014
@ Aktuálne -> Polícia     Mar 20 2014 - 11:03 GMT


Dvaja mladí Košičania čelia obvineniu z krádeží



Policajti OO PZ Košice KVP z prečinu krádeže obvinili 20-ročného Tomáša z Moldavy nad Bodvou, ktorý začiatkom februára tohto roku z bytu na Dénešovej ulici v Košiciach odcudzil retiazku zo žltého kovu, prsteň z chirurgickej ocele a notebook s príslušenstvom. Poškodenej majiteľke krádežou vecí spôsobil škodu vo výške 700,-€.



Z krádeže vlámaním obvinili aj 19-ročného Dezidera z Košíc, ktorý ešte v auguste minulého roka v objekte jednej zo základných škôl na sídlisku KVP v Košiciach rozbil sklenenú výplň a z jedálne odcudzil hrnce a vedrá. Potom sa vlámal do skladu, odkiaľ odcudzil tri odrážadlá a akumulátorovú vàtačku. Krádežou spôsobil celkovú škodu viac ako 700 eur. Obom mladíkom za tieto skutky teraz hrozí až dvojročné väzenie.



Komplikovaná záchrana



Policajti včera zachránili ženu, ktorá sa chcela utopiť v Hornáde. Pomoc privolal jej druh, no bol opitý a nedokázal ju z vody vytiahnuť, policajti museli zachraňovať i jeho. Včera (18.3.) popoludní na linku „158“ oznámil 59-ročný Košičan, že jeho družka (56) skočila do Hornádu a chce sa utopiť. Policajná hliadka Obvodného oddelenia PZ Kysak okamžite oznámenie preverila, po príchode na miesto pri brehu rieky Hornád pri chatovej lokalite Starý Trebejov v katastri obce Trebejov (okr. Košice okolie) spozorovali ruksak i kabelku. Vystúpili z vozidla a zbadali pod kolmým brehom v håbke 2 metre stáť po pás vo vode v prúde rieky muža, ktorý kričal o pomoc, pričom držal ženu za hlavu. Žena mala celé telo pod vodou a nejavila žiadne známky života.#CONT# Spoločnými silami policajti vytiahli ženu z vody na breh, uložili ju do stabilizovanej polohy, skontrolovali životné funkcie, pričom už sinela na tvári a nedýchala. Policajti žene vyčistili ústnu dutinu, začala dýchať a po chvíli sa preberala, no potom opäť upadla do bezvedomia. Uložili ju do stabilizovanej polohy a vytiahli z vody aj muža, ktorý bol značne pod vplyvom alkoholu a nevedel sa sám dostať na breh, pričom hrozilo, že ho prúd vody stiahne. Keď už bol muž v bezpečí, policajti ženu zabalili do hliníkovej fólie, ktorú mali v lekárničke v služobnom aute. Počas oživovania privolali prostredníctvom tiesňovej linky 112 lekársku pomoc. Až do príchodu RZP udržiavali ženu pri vedomí a telefonicky navigovali záchranárov na miesto. Záchranári naložili ženu do sanitného vozidla a následne previezli do košickej nemocnice

 



Z domu odcudzili zbraň i náboje, už sú v rukách polície a za nedovolené ozbrojovanie im hrozí až osem rokov „za mrežami“



Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Trebišove zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a prečinov porušovania domovej slobody a krádeže spáchaných formou spolupáchateľstva obvinil tri osoby z Kráľovského Chlmca vo veku 16, 21 a 23 rokov. Obvinení v piatok (14.3.) v nočných hodinách došli k rodinnému domu v obci Poľany (okr. Trebišov). Dvaja z obvinených (16,23) vošli do dvora, tretí ostal stáť pred bránkou. Najstarší z obvinených cez neuzamknuté dvere vošiel do domu, odkiaľ z kovovej skrine odcudzil legálne držanú zbraň brokovnicu, náboje i puškohľad. S odcudzenými vecami odišli a ukryli ich v kríkoch. Potom sa všetci vrátili do dvora rodinného domu. Najstarší z obvinených si pravým kľúčom, ktorý bol v zámku dverí, otvoril garáž a odcudzil z nej motorovú pílu a predlžovací kábel. Pri odchode ešte z dvora „potiahli“ medenú rúru. Poškodenému majiteľovi spôsobil celkovú škodu vo výške 152,-€. Odcudzené veci polícia zaistila. Obvinené osoby boli umiestnené do cely policajného zaistenia, zároveň vyšetrovateľ PZ spracoval podnet na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby. Za tieto skutky hrozí obvineným trest odňatia slobody na tri až osem rokov, mladistvému sa trestná sadzba znižuje na polovicu.



Mladý neskúsený vodič nezvládol riadenie, pri dopravnej nehode sa jeho spolujazdec ťažko zranil



Včera (18. 03. 2014) o 14,30 hodine došlo v okrese Košice okolie k dopravnej nehode osobného motorového vozidla zn. Peugeot 206, ktoré viedol 19-ročný vodič z obce Valaliky. Vodič viedol vozidlo v smere od obce Geča na obec Čaňu, pričom na rovnom úseku cesty, kde je dopravným značením obmedzená rýchlosť na „70 km/h“, pred obcou Čaňa predbehol vozidlo idúce pred ním a zaradil sa do svojho jazdného pruhu, ale v dôsledku neprispôsobenia rýchlosti jazdy svojim schopnostiam sa dostal s vozidlom do balansu. Následne prešiel cez protismerný jazdný pruh mimo vozovky, kde narazil do ståpikov informačnej tabule a následne do stromu. Pri dopravnej nehode sa vodič zranil ľahko, jeho 17-ročný spolujazdec utrpel ťažké zranenia. Mali „šťastie“, následky tejto nehody mohli byť horšie nebyť ståpikov informačnej tabule, ktoré vozidlo pribrzdili. U vodiča požitie alkoholu zistené nebolo. Poverený príslušník Okresného dopravného inšpektorátu OR PZ v Košiciach okolie v danej veci začal trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví.



Vzhľadom na to, že v uplynulých dňoch došlo na cestách okresu Košice okolie k dopravným nehodám s následkami na živote a zdraví, pri ktorých bola 1 osoba usmrtená, 3 ťažko zranené a 6 ľahko zranených osôb a taktiež došlo k dopravným nehodám, ktoré zavinili vodiči pod vplyvom alkoholu, polícia prijala opatrenia a zvýšila dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky. Pri kontrolách sa policajti zamerajú na dynamiku a základné povinnosti vodiča ako aj na kontrolu požívania alkoholu vodičmi pred jazdou. Do opatrení, ktorých cieľom je zlepšenie dopravno-bezpečnostnej situácie, budú zapojení príslušníci dopravnej aj poriadkovej polície.



Za 19.03



.Šoféroval aj napriek zákazu, hrozia mu až dva roky vo väzení



Poverený príslušník Okresného dopravného inšpektorátu Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach okolie z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia obvinil 54-ročného Emila z obce Rudník, ktorého ako vodiča osobného motorového vozidla policajná hliadka Obvodného oddelenia PZ Jasov kontrolovala a zastavila opakovane. Prvýkrát 4. marca 2014 popoludní viedol osobné motorové vozidlo zn. Renault Thalia medzi obcami Nováčany a Rudník, druhýkrát  13.3.2014 viedol vozidlo medzi obcami Hýľov a Zlatá Idka (okr. Košice okolie). V oboch prípadoch nevedel predložiť všetky doklady potrebné k vedeniu vozidla. Následnou lustráciou policajti zistili, že má uložený zákaz činnosti viesť všetky druhy motorových vozidiel až do mája 2015. Pri prvej kontrole mu bola odobratá krv na zistenie požitia alkoholu s výsledkom 0,30 promile, pri druhej kontrole bolo vyšetrenie krvi negatívne.  A navyše tento „zodpovedný“ vodič viedol v júli minulého roka vozidlo pod vplyvom alkoholu, pričom lekárske vyšetrenie krvi potvrdilo 2,15 promile alkoholu. Obvinenému mužovi za tento skutok hrozí až dvojročné väzenie, stíhaný je na slobode.



Mladí „podvodníci“ zaslali namiesto iPhonu piesok,  teraz môžu stráviť „za mrežami“ až jeden rok



Michalovskí policajti z prečinu krádeže spáchaného formou spolupáchateľstva obvinili 17-ročného Martina a rovnako starú Sofiu, obaja z okresu Michalovce, ktorí zverejnili na jednej z internetových stránok inzerát, v ktorom ponúkali na predaj mobilný telefón. Na základe tohto inzerátu vylákali v júli minulého roka, pod zámienkou predaja mobilu, od troch poškodených celkovú sumu vyše 700,-€. Na základe dohody poškodení zaplatili pri preberaní zásielok na dobierku dohodnutú sumu, pričom peniaze mali byť zaslané na účet obvinenej Sofie. Keď však balík otvorili, namiesto telefónu našli v škatuli piesok. Ihneď podali reklamáciu na pošte, ktorá peniaze zadržala. A tak sa peniaze k mladým  „podvodníkom“ nedostali.  Za podvod hrozí obom obvineným mladistvým osobám trest odňatia slobody až na jeden rok.



V obchode zjedol pistácie i cukríky a chcel odísť bez zaplatenia, pri úteku napadol SBS-kára a poškodil mu ušné slúchadlá a tiež bránu slúžiacu na odhalenie krádeží



Michalovskí policajti z prečinu výtržníctva a prečinu poškodzovania cudzej veci obvinili 27-ročného muža z obce Sliepkovce, ktorý ešte v septembri minulého roka počas prevádzky v jednom z obchodných centier v Michalovciach skonzumoval pražené pistácie a cukríky na váhu. Skonzumoval potraviny v celkovej hodnote 2,82 eur a za tento tovar, po prejdení cez pokladničnú zónu, nezaplatil. Preto bol vyzvaný pracovníkom SBS, aby za tovar zaplatil. To však muž odmietol a v snahe ujsť z obchodného centra fyzicky napadol pracovníka SBS. Tohto oboma rukami sotil do hrude, pričom stratil rovnováhu a pri páde narazil do okolo idúceho neznámeho muža. Aj ten nárazom stratil rovnováhu a spadol na vedľa stojacu bránu slúžiacu na odhalenie krádeží kódom označeného tovaru, ktorá sa poškodila. Na to obvinený muž pracovníka SBS, ktorý sa ho snažil zadržať, fyzicky napadol a päsťou ho niekoľkokrát udrel do tváre. Pracovníkovi SBS spôsobil zranenie s dobou liečenia 5 dní a poškodil mu ušnú súpravu k rádiostanici. Poškodenej bratislavskej spoločnosti spôsobil celkovú škodu takmer 700 eur. Obvinenému mužovi za tieto skutky hrozí až trojročné väzenie.



Zbieral použité autobatérie, keďže ide o nebezpečný odpad, čelí obvineniu a hrozia mu až dva roky vo väzení



Dobšinskí policajti z prečinu neoprávneného nakladania s odpadli obvinili 54-ročného muža z obce Nižná Slaná, ktorý od polovice decembra 2013 do konca januára tohto roku bez povolenia príslušných orgánov a v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi pri rodinnom dome v obci Nižná Slaná (okr. Rožňava) zhromažďoval a ukladal nebezpečný odpad. Išlo o takmer 1400 kg použitých autobatérií v celkovej hodnote 642,€, ktoré následne odpredal.  Za tento skutok hrozí obvinenému mužovi až dvojročné väzenie.



Zanedbávali výchovu svojho maloletého syna, teraz čelia obvineniu a hrozia im až dva roky vo väzení



Krompašskí policajti obvinili z prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže dvoch Krompašanov, a to rodičov (50,36) svojho 14-ročného syna, ktorí zanedbávali starostlivosť o jeho výchovu, v dôsledku čoho sa od mája 2012 až doposiaľ dopustil najmenej v 8 prípadoch rôznej trestnej činnosti (nebezpečné vyhrážanie, výtržníctvo, ublíženie na zdraví, porušovanie domovej slobody a krádeže). Týchto skutkov sa dopustil ako maloletá osoba, ktorá nie je trestne zodpovedná, preto boli tieto konania v zmysle Trestného poriadku odložené, resp. trestné stíhania zastavené. Taktiež sa v 6 prípadoch dopustil priestupkov. Obvinenie za trestný čin ohrozovania mravnej výchovy mládeže si rodičia vyslúžili za to, že zanedbali výchovu svojho syna a umožnili mu dopúšťať sa protiprávnych konaní. Teraz obom rodičom hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.



„Potiahli“ elektrickú skrinku klimatizácie, policajti ich vypátrali



Policajti Obvodného oddelenia PZ Veľké Kapušany vypátrali a z prečinu krádeže obvinili dvoch mužov 29-ročného Michala z okresu Michalovce a 28-ročného Dezidera z okresu Trebišov, ktorí začiatkom januára tohto roku vošli po vzájomnej dohode do opusteného areálu na Zelenej ulici vo Veľkých Kapušanoch (okr. Michalovce), odkiaľ odcudzili elektrickú rozvodovú skriňu klimatizácie so železným podstavcom. Poškodeným majiteľom spôsobili škodu vo výške 743 eur. Obom obvineným teraz hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.







 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/