(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Prípravy na AMFO 2014 vrcholia
@ Kultúra -> Výstavy     Jun 12 2014 - 07:23 GMT


Krajská súťaž a výstava amatérskej fotografie Košického samosprávneho kraja je tu opäť.Kultúrne centrum KSK ponúkne v najbližších dňoch obdivovateľom umeleckej fotografie zaujímavú výstavu pod názvom AMFO, ktorá si za posledné roky získala množstvo priaznivcov. Výstava, ktorá má súťažný charakter je založená na dobrovoľnej činnosti a umeleckej tvorbe detí, mládeže, dospelých, členov fotoklubov ale aj jednotlivcov. Napomáha rozvíjať záujmy, umeleckú kreativitu, nadanie a technické schopnosti v oblasti amatérskej fotografickej tvorby. Vytvára priestor na fotografické dokumentovanie a umelecké stvárnenie skutočnosti, na autorské vyjadrenie názorov, postojov a skúseností.



Vernisáž súťažnej výstavy amatérskej fotografie AMFO 2014 sa uskutoční dňa 18. júna o 16.00 v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. Na otvorení výstavy budú vyhlásené výsledky súťaže a oceneným autorom odovzdané ceny. Pre zúčastnených autorov je pripravený aj rozborový seminár s členmi odbornej poroty.#CONT#



Do súťaže AMFO sa  toho roku zapojilo 83 autorov z celého košického kraja a to prostredníctvom regionálnych osvetových zariadení, ktoré organizovali okresné kolá. Počet zaslaných 473 čiernobielych a farebných fotografií a 11 multimediálnych prezentácií do krajskej súťaže bol doteraz najvyšší v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi a je dôkazom záujmu tvorivých ľudí o túto oblasť záujmovo-umeleckej činnosti.



Odborná porota v zložení: predsedníčka Mgr. Lucia Benická zo Spišskej Novej Vsi, členovia  Ing. Igor Šimko a  Ing. Martin Vysoký z Košíc a Štefan Fabián z Rožňavy, odporučila organizátorovi vystaviť 134 fotografií od 65 autorov. Pri hodnotení sa zohľadňovalo nielen  technické zvládnutie fotografie ale aj tvorivý prístup autora. Porota navrhla ocenenia v jednotlivých vekových skupinách do 16 rokov, od 16 do 21 a nad 21 rokov. V posledne uvedenej skupine, ktorá je aj najpočetnejšou, sa ocitli vyspelí amatérski fotografi s niekoľkoročnými skúsenosťami, ale aj začínajúci, ktorí tajomstvá  fotografovania ešte len objavujú. Okrem toho mali fotografi  možnosť  prezentovať svoje práce aj v tematickej kategórii „Voda“, ktorú vyhlásilo Národné osvetové centrum v Bratislave (NOC) a taktiež v tematickej kategórii multimediálnych prezentácií Košický kraj cez objektív, ktorej vyhlasovateľom bolo Kultúrne centrum KSK. Tematika prác na  výstave je rôznorodá,  cez osvedčené námety krajinky, architektúry, portrétu až po makro zábery. V menšej miere je zastúpená živá fotografia.



Najlepšie fotografie budú zaslané na celoštátnu súťaž a výstavu AMFO 2014, ktorej hlavným garantom je NOC Bratislava. V súčasnosti prebieha jej 42. ročník. Odtiaľ sú nominované do výberu na českú národnú súťaž a  medzinárodnú súťaž amatérskej fotografie odborne garantovanú svetovou organizáciou pre umeleckú fotografiu FIAP, ktorej je Slovensko členom od roku 1996.



Kultúrne centrum KSK srdečne pozýva všetkých záujemcov  na najrozsiahlejšiu výstavu fotografie, ktorá je právom považovaná za vrcholnú prehliadku tvorby neprofesionálnych fotografov v Košickom samosprávnom kraji. Výstava potrvá do 6.júla.



Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.



Mgr. Helga Tomondyová



 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/