(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
I. Mestská rada – návrh rozpočtu
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jan 17 2003 - 10:25 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Na Magistráte mesta Košice zasadala dnes po prvýkrát Mestská rada, ktorej členmi je 15 poslancov mestského zastupiteľstva a 22 starostov mestských častí. Najdôležitejším bodom rokovania bol návrh rozpočtu Mesta Košice na rok 2003. Členovia Mestskej rady predložený návrh po diskusii schválili a odporúčali ho predložiť poslancom mestského zastupiteľstva, ktorí sa zídu na v poradí druhom rokovaní vo svojom funkčnom období 30. januára 2003.

Návrh rozpočtu mesta Košice na rok 2003 je základným nástrojom finančného hospodárenia, podľa ktorého sa bude riadiť financovanie úloh a funkcií mesta v tomto rozpočtovom roku. Keďže štátny rozpočet, v rámci ktorého budú vymedzené princípy rozpočtového hospodárenia miestnych samospráv na rok 2003 ešte Národná rada SR neschválila, pri zostavovaní rozpočtu mesta sa muselo vychádzať z výsledkov za 10 mesiacov uplynulého roka a očakávanej skutočnosti. Rozpočet je zostavený ako bežný rozpočet a kapitálový rozpočet, pretože očakávame, že mesto už nebude v ozdravnom režime. Príjmová časť rozpočtu je spracovaná na základe reálneho prepočtu poskytnutých podielových daní a ostatných vlastných príjmov. Vo výdavkovej časti je rozpočet spracovaný na úrovni roku 2002 napriek tomu, že sa očakáva nárast vstupov, predovšetkým za energie. V plnej výške sú v návrhu rozpočtu zohľadnené splátky úverov vo výške 143 mil. korún (syndikovaný úver konzorcia bánk a úver od MF SR). V návrhu rozpočtu sa na splátky istiny a úrokov komunálnych obligácií ako zdroj krytia navrhuje prenájmom alebo predaj Mestských lesov. Keďže ešte nie sú ukončené rokovania o spôsobe zhodnotenia lesného majetku, v bežných príjmoch je zapracovaná suma 300 miliónov korún.

Bežný rozpočet je navrhovaný ako vyrovnaný v celkovej výške 1 mld. 207 mil. 301 tisíc.
Kapitálový rozpočet je navrhovaný ako prebytkový, vo výške 10 mil. 60tisíc korún (príjmy 73 mil. 260 tisíc, výdavky 63 mil. 200 tisíc.). Prebytok tvoria príjmy za predaj obecných bytov, ktorý by mal po finančnom usporiadaní roka tvoriť zdroj fondu rozvoja bývania mesta.

V rozprave k predloženému návrhu rozpočtu mesta vystúpil riaditeľ odboru veľkých klientov Prvej komunálnej banky Žilina Ing. ¼ubomír Labanič, ktorý informoval o súhlasnom stanovisku konzorcia bánk s návrhom rozpočtu. Banky sledovali prípravu rozpočtu a označili aj jeho riziká. Za najdôležitejšiu úlohu považujú uhradenie komunálnych obligácií, teda splátku istiny aj výnosov, čím by sa výrazne znížili výdavky a zmiernilo sa napätie v krehkom rozpočte mesta. Za najvhodnejší zdroj na uhradenie považujú niektorú z foriem speňaženia lesného majetku. Ïalšie riziká vidia aj vo financovaní školstva a sociálnej starostlivosti, teda odvetví, ktorých kompetencie prešli na mesto v uplynulom roku a doposiaľ nie je celkom jasné, nakoľko sa podarí štátu vykryť ich financovanie zo štátnych decentralizačných dotácií.

V diskusii vystúpili starostovia mestských častí, ktorých sa dotkne zníženie príjmov z prerozdelenia podielových daní. Ich zníženie sa dotkne fungovania chodu mestských častí, ale je jednou z možností, ako minimalizovať riziká rozpočtu. Po skončení ozdravného režimu by sa prerozdelenie podielových daní malo čo najskôr vrátiť na pôvodnú úroveň.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa Magistrátu mesta Košice


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/