(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Stanovisko košického VÚC k rušeniu prevádzky na lokálnych železničných tratiach na území Košického samosprávneho kraja od 2. februára 2003
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jan 17 2003 - 16:12 GMT
(Úrad Košického samosprávneho kraja – tlačová správa) -- „Sme veľmi znepokojení spôsobom, akým ministerstvo dopravy presadilo zrušenie osobnej železničnej dopravy na 25 lokálnych tratiach“, uviedol v reakcii na tento krok vedúci odboru dopravy Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) Antonín Reisinger, ktorý tento postup označil ako „čierny deň ministerstva“.

Povedal, že ministerstvo dopravy nedodržalo prísľub, podľa ktorého sa k návrhu na zrušenie prevádzok na konkrétnych železničných tratiach mali vyjadriť aj dotknuté VÚC. Reisinger považuje takýto postup za nekorektný pričom upozornil, že na niektorých lokálnych železničných tratiach, na ktorých vláda vzala na vedomie zrušenie vlakovej dopravy, nie je možné zabezpečiť náhradnú dopravu autobusmi, lebo tam nie sú vhodné cesty.

V prípade košického VÚC je to trať Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany, kde zrušenie vlakových spojov bude pre občanov znamenať zrušenie jedinej možnosti dopravy. Ako uviedol Antonín Reisinger, rokovaním s predstaviteľmi Divízie osobnej dopravy ŽS a.s. v Košiciach chce košický VÚC zabrániť aj zrušeniu vlakových spojov na trasách Dobšiná – Rožňava a Spišská Nová Ves - Levoča a dosiahnuť aspoň obmedzenú železničnú dopravu.

„Ministerstvo dopravy si musí uvedomiť, že za obsluhu územia železničnou osobnou dopravu nie sú zodpovedné samosprávne kraje, ale štát“, dodal Reisinger s tým, že VÚC v súčasnosti nemajú žiadne finančné ani legislatívne možnosti na zabezpečenie tejto dopravy.


Soňa Jakešová,
hovorkyňa Úradu KSK

Stránky Cassovia.sk o VÚC: www.cassovia.sk/vuc/


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/