(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Krajší svet Aleny Takáčovej
@ Kultúra -> Výstavy     Apr 10 2002 - 11:48 GMT
Ešte pred niekoľkými dňami sa mohli návštevníci Kultúrneho domu v Seni pri Košiciach pokochať Krajším svetom Aleny Takáčovej, ktorá ho pred verejnosťou odhalila prostredníctvom niekoľkých desiatok svojich fotografií. Svoju prvú autorskú výstavu mohla zrealizovať vďaka podpore Košického osvetového strediska, Obecného úradu v Seni a košického Fotoklubu NOVA, ktorého je členkou.

Alena Takáčová pochádza z Nižnej Myšle a je softvérovou inžinierkou. Jej snímky zaujali v predchádzajúcich dvoch ročníkoch súťaží AMFOTO a DIAFOTO aj celoslovenskú odbornú porotu a to ju povzbudilo do ďalšej tvorby. Krátko pred odletom do Thajska (4. 2.) sme sa k výstave a k fotografovaniu vrátili v krátkom rozhovore.

Programátorku si viem predstaviť skôr s počítačom ako s fotoaparátom. Ako to vlastne ide dokopy?

"Fotografovanie je pre mňa veľký relax. A programovanie mi umožňuje cestovať po svete. Nuž a tie nové krajiny, nové mestá a nové tváre ma inšpirujú k tomu, aby som si zaujímavé momenty zvečnila. Moje prvé zábery vznikali na zemiakových brigádach, lyžiarskych zájazdoch a rôznych študentských akciách. Fotografovala som staručkým Zenitom, ktorý bol často od piesku, hliny a snehu. Potom nasledovala približne 10- ročná prestávka."

Čo sa stalo, že si svoju záľubu "oprášila"?

"Keď som začala pracovať ako programátorka, osud ma zavial do Nemecka. Vo vrecku sa mi zvýšilo niekoľko grošov, tak som zašla do obchodu obzerať nejaké fotoaparáty. Požiadala som svojou vtedy ešte nedokonalou nemčinou predavača, aby mi nejaké prístroje ukázal. Ponúkol mi asi tri. Ja som si spomedzi nich chcela vybrať trochu drahší, no nejako som to prídavné meno po nemecky zle vystupňovala, takže zo mňa vyhàklo slovíčko "najdrahší". A odvtedy štyri roky skúšam, aké divy dokáže dnešná moderná technika."

Na tvojej výstave v Seni som postrehla viac tématických kolekcií...

"Je to tak. Bol tam súbor fotografií z tohtoročnej jesene, niekoľko záberov peknej architektúry a nechýbali ani detaily. Návštevník výstavy mohol porovnať morské príboje na anglickom pobreží a v Chorvátsku, alebo sa potešiť "klasikou" ako je búrka, západ slnka či Alpy. Príroda, krajina a architektúra sú stále našimi spoločníkmi. Stačí len nájsť pekný pohľad na ne a stlačiť spúšť."

Kde sa rodili fotografie, ktoré sme videli na tvojej autorskej výstave?

"Niektoré vznikli tak, že som ani nevyšla z izby, napríklad detaily banánovníka. Ïalšie som urobila 200 metrov od domu. Sem možno zaradiť detaily snehu. Ale do Môjho krajšieho sveta som zaradila aj zábery z Nemecka, Rakúska, Británie, Chorvátska i snímky z lietadla medzi Prahou a Mníchovom. Celú výstavu som ladila v pozitívnom duchu. Nebola tam dokumentárna ani reportážna fotografia. Nič drastické, čo by evokovalo smútok alebo nepohodu. Tí, ktorí si našli čas v dnešnom rýchlom svete na krátke zastavenie sa pred mojou 2- rozmernou výpoveďou, tu našli len samé pekné veci, ktoré som videla ja cez svoj objektív, a ktoré som chcela ukázať aj iným, aby potešili aj ich srdce."

Tvoje plány do budúcna?

"Priniesť na filme zaujímavé momenty z Thajska- to je môj zámer na najbližšie dva týždne. Nuž a o niekoľko rokov by som rada pripravila výstavu čierno- bielych fotografií, ktoré, ako začínam zisťovať, majú svoje úžasné čaro."

7. 2. 2002
Mária Čigášová


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/