(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Košickom samosprávnom kraji pribúdajú obce, ktoré od VÚC preberajú opatrovateľskú službu
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jan 17 2003 - 16:15 GMT
(Úrad Košického samosprávneho kraja – tlačová správa) -- V Košickom samosprávnom kraji (KSK) pribúdajú obce, ktoré sa rozhodli z pôsobnosti košického VÚC prevziať kompetencie v oblasti opatrovateľskej služby. Podľa aktuálnych údajov v KSK zo 440 obcí opatrovateľskú službu neprevzalo 136. V zmysle kompetenčného zákona zodpovednosť za zabezpečenie tejto služby v obciach, ktoré o ňu neprejavili záujem, prešla od 1. januára 2003 na vyššie územné celky. Pôvodne košický VÚC od tohto termínu zabezpečoval opatrovateľskú službu v 152 obciach pre 322 odkázaných občanov.

Ako uviedla vedúca odboru sociálnych vecí Úradu KSK Eva Dudová, najmenší záujem o prevzatie opatrovateľskej služby je naďalej v okrese Trebišov, kde ju z 82 obcí neprevzalo 56. Nasleduje okres Košice – okolie, kde zo 114 obcí opatrovateľskú službu neprevzalo 47. Bezproblémové sú všetky štyri košické okresy a okres Sobrance, kde sa rozhodli pre odkázaných občanov zabezpečovať opatrovateľskú službu všetky obce. V obciach, ktoré neprevzali opatrovateľskú službu, ju KSK zabezpečuje prostredníctvom príslušných domovov dôchodcov a domovov sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Podľa zákona aj obce, ktoré do 15. decembra 2002 písomne deklarovali neprevzatie opatrovateľskej služby, môžu zmeniť stanovisko a požiadať o prevzatie tejto kompetencie od VÚC. Ako uviedla Eva Dudová, košický VÚC pokračuje v komunikácii so starostami obcí so zámerom sprostredkovať im informácie, ktoré by odstránili ich obavy z prevzatia kompetencií v oblasti opatrovateľskej služby do vlastnej pôsobnosti. Cieľom tohto postupu je naplniť pôvodný zámer decentralizácie.

Opatrovateľská služba je v zákone o sociálnej pomoci definovaná ako služba poskytovaná občanovi, ktorý pre svoj nepriaznivý zdravotný stav potrebuje pomoc inej osoby pri zabezpečovaní nevyhnutných životných úkonov, nevyhnutných prác v domácnosti alebo kontaktu so spoločenským prostredím, najmä sprievodom, tlmočením v posunkovej reči pre nepočujúce osoby a predčítaním. Opatrovateľská služba sa poskytuje prednostne v byte odkázaného občana.


Soňa Jakešová, hovorkyňa Úradu KSK

Stránky Cassovia.sk o VÚC: www.cassovia.sk/vuc/


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/