(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KONZERVATORISTI HRAJÚ S FILHARMONIKM
@ Kultúra -> Koncerty     Mar 12 2015 - 10:41 GMT


Zaujímavý projekt dáva príležitosť mladým budúcim umelcom si vyskúšať, aké je to zahrať si s profesionálnym symfonickým orchestrom. Pod taktovkou skúseného dirigenta Petra ŠUMNÍKA, pracujúceho aj s mládežou na konzervatóriu v Ostrave, sa študenti košického konzervatória zoznámia so zaujímavým koncertným repertoárom. Ako prvá na pódiu v Dome umenia dnes večer /12.03./ v Dome umenia zaznie orchestrálna suita Sigurd Jorsalfar Edvarda Hagerupa Griega, ktorá pôvodne vznikla ako suita zo scénickej hudby k divadelnej hre z nórskych dejín oslavujúcej kráľa Sigurda. Ako vždy u Griega aj táto hudba upúta výrazne nórskym národným koloritom. Trojčasťová suita patrí k obľúbeným číslam svetového populárneho repertoáru.



#CONT#



V podaní filharmonikov i študentov si vypočujeme aj Koncert pre husle a orchester g mol Maxa Brucha, kde sa sólového partu zhostí Žiga BRANK. Bruchov prvý husľový koncert reprezentuje konzervatívny romantizmus poskytujúci zážitok z výsostne huslistického sólového partu a dojímavej melodiky. Pomalá časť tohto, formovo trochu netradičného diela, sa radí medzi najkrajšie v celej husľovej koncertantnej literatúre.



Pri hudbe 19. storočia zostane aj druhá časť večera, počas ktorej sa presunieme k ruskému národnému symfonizmu. Druhá symfónia talentovaného symfonika Alexandra Borodina, predstaviteľa tzv. Mocnej hàstky, sa vyznačuje mohutným orchestrálnym znením, smelou harmóniou a širokými melodickými líniami, v ktorých pôvodne vyštudovaný doktor medicíny rád uplatňuje aj prvky staroruskej hudby, ľudovej piesne a orientálneho folklóru. Symfónia býva nazývaná tiež „Bohatierska" a jednotlivé časti sa interpretujú ako výjavy zo života ruských bohatierov. Večer konzervatoristov a filharmonikov teda prinesie zaujímavé diela tradičného orchestrálneho repertoáru.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/