(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Školy v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK uzavreli uplynulý rok takmer bez dlhov
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jan 22 2003 - 17:12 GMT
(Úrad Košického samosprávneho kraja- tlačová správa) -- O stave a hospodárení škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) informoval novinárov na dnešnej tlačovej besede predseda KSK Rudolf Bauer.

Školy a školské zariadenia, ktoré od 1. júla 2002 prešli z pôsobnosti Krajského úradu (KÚ) pod Košický samosprávny kraj (KSK), uzavreli uplynulý rok takmer bez dlhov. Po rokoch, kedy neuhradené faktúry predstavovali niekoľko desiatok miliónov korún, ide o významný úspech regionálnej samosprávy. Ako na tlačovej besede uviedol Rudolf Bauer, aktuálny stav neuhradených faktúr predstavuje niekoľko sto tisíc korún. Koncom roku 2001, keď tieto školy a školské zariadenia patrili do zriaďovateľskej pôsobnosti KÚ, ich neuhradené faktúry predstavovali vyše 81,77 milióna korún a koncom decembra 2000 to bolo takmer 26,66 milióna korún.

K súčasnému stavu v ekonomike škôl prispelo striktné dodržiavanie Zásad hospodárenia škôl a školských zariadení, ktoré schválilo zastupiteľstvo KSK a pravidelný monitoring aktuálneho stavu ich hospodárenia.

V zriaďovateľskej pôsobnosti KSK je 116 škôl a školských zariadení, na ktorých študuje 36 923 žiakov. Najviac žiakov 11 930 študuje na 39 stredných odborných školách, nasledujú stredné odborné učilištia ktorých je 29 a ktoré pripravujú pre prax 10 710 žiakov a gymnázia, ktorých je v pôsobnosti košického VÚC 22 a navštevuje ich takmer 10 tisíc študentov.

Z počtu prihlášok vyplýva, že pre budúci školský rok je najväčší záujem o štúdium na gymnáziách, ktoré plánujú prijať 1 728 žiakov, pričom počet prihlásených detí je 2 020 čo predstavuje vyše 117 percent. Viac prihlásených žiakov ako môžu prijať majú aj obchodné akadémie, kde je plán náboru 1 061 žiakov, no hlási sa ich 1 229. Na ostatných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK evidujú menej prihlásených žiakov ako plánujú prijať. Najmenší záujem je o stredné odborné učilištia, ktoré môžu prijať 4 741 žiakov, no prihlásilo sa na ne iba 2 351 detí. Malý záujem je aj o štúdium na dievčenských odborných školách, ktoré môžu prijať 120 žiakov, prihlásených je iba 68.

Na základe požiadaviek riaditeľov škôl, ktorí reagovali na aktuálne potreby praxe, dal KSK návrh na ministerstvo školstva na schválenie nových študijných a učebných odborov na školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Zámerom je zmeniť štruktúru učebných a študijných odborov na poľnohospodárskych školách s dôrazom na agropodnikanie, manažment a agroturistiku. Na odborných školách ide najmä o odbory zamerané na technicko – informačné služby a marketing.

Nepriaznivý demografický vývoj a ubúdanie detí pociťujú viaceré školy, ktoré už nedokážu naplniť svoju kapacitu. V roku 1996 bolo na gymnáziách, stredných odborných školách a stredných odborných učilištiach v Košickom kraji 47 200 žiakov. V roku 2001 to bolo 40 300 žiakov. Efektívnym riešením, ktoré bude KSK presadzovať do praxe, je spájanie škôl do Združených stredných škôl. Prinesie to racionálnejšie využitie kapacít škôl, pre žiakov možnosť prechodu medzi učebnými a študijnými odbormi v rámci jednej školy, viac prostriedkov na vybavenie škôl, zjednodušenie administratívy a tiež väčší priestor pre podnikateľské aktivity škôl.

Soňa Jakešová


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/