(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na RUŠŇOPARÁDE unikátne rušne
@ Aktuálne -> Doprava     Apr 06 2015 - 11:58 GMT


Najväčšie stretnutie priaznivcov železničnej nostalgie i moderny – Rušňoparáda – opäť otvorí brány košického rušňového depa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Akcia sa bude konať 18. a 19. apríla. Pripravená je premiéra zreštaurovaného legionárskeho vozňa z prvej svetovej vojny, unikátna technická pamiatka - parná zubačka z Tisovca, ale i rozlúčka s populárnym parným Malým Býčkom. Už 15. ročník obľúbeného podujatia organizuje ZSSK v spolupráci s občianskym združením Detská železnica Košice.



Návštevníkom Rušňoparády 2015 sa predstaví spolu 5 parných rušňov,  viac ako 10 historických vozňov aj súčasná železničná technika vrátane najmodernejších eurovlakov. Historická aj moderná technika bude súčasťou zábavných súťažných disciplín. #CONT#



Unikátnou technickou pamiatkou, ktorá sa na Rušňoparáde 2015 predstaví, je viac ako sto ročná parná zubačka z Tisovca. Unikátna je v tom, že dokáže jazdiť na bežných tratiach a vďaka ozubenému kolesu aj po mimoriadne strmej horskej trati.



„Je to jedinečná príležitosť vidieť priestory a bežne nie prístupné zázemie železnice. Prezrieť si  kabínu rušňovodiča, vyskúšať jeho tlačidlo bdelosti či otestovať komfort nových eurovlakov dodaných na východné Slovensko, “ vysvetľuje Jana Morháčová, riaditeľka Odboru komunikácie ZSSK.



Bohatý sprievodný program bude zameraný na celú rodinu, súčasťou bude zábavný program pre deti všetkých vekových kategórií prostredníctvom tvorivých dielní, kina, a atrakcií. Návštevníkov zaujme určite aj replika vozňa, ktorý bol súčasťou legionárskeho vlaku, či  nostalgická rozlúčka s mimoriadne populárnym 113-ročným parným rušňom - Malým Býčkom zo Zvolena.



Chýbať nebudú tradičné nostalgické jazdy z rôznych kútov východného Slovenska do Košíc a späť. „Opäť sme pripravili  jazdy mimoriadnych nostalgických vlakov, dokonca aj do miest, kde vlaky pre osobnú dopravu nepremávajú už viac ako desaťročie. Atmosféru Rušňoparády si tak budú môcť vychutnať napríklad návštevníci z Medzeva, Sečoviec, Liptova, Spiša, Prešova či Humenného. Historické vláčiky ich privezú priamo do depa,“ povedal ¼ubomír Lehotský z OZ Detská železnica Košice.  



Pre Košičanov je pripravená vlaková kyvadlová doprava z hlavnej stanice.  Bezplatnú prepravu z Nám. Maratónu Mieru v hodinových intervaloch zabezpečí košický dopravný podnik.



Podujatie v tomto roku významne podporili: mesto Košice,  KIMEX, ŽSR a spoločnosť Cargo Slovakia. Rušňoparáda 2015 privíta návštevníkov 18. – 19. apríla v areáli Rušňového depa ZSSK, ul. Pri bitúnku 2 v Košiciach. Viac o programe už čoskoro na www.rusnoparada.sk.





 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/