(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Konvergencie aj v Košiciach
@ Kultúra -> Koncerty     Jun 01 2015 - 15:37 GMT


Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie, ktorý sa v Košiciach uskutoční v dňoch 2., 5. a 6. júna 2015, prinesie do Kasární/Kulturparku trojicu inšpirujúcich koncertov zo sveta starej hudby, klasiky i jazzu. Konvergencie, ktoré sú pravidelne hudobnou kritikou oceňované za kvalitu interpretačných výkonov, inovatívnu dramaturgiu a nadžánrovosť, už v minulosti v Košiciach predstavili napríklad svetoznámych britských vokalistov The Hilliard Ensemble, Chasidské piesne s rabínom Baruchom Myersom, Fine Arts Quartet s vynikajúcim Robertom Cohenom alebo Stravinského Príbeh vojaka s Robertom Rothom. Aj tento rok pripravil festival, ktorého umeleckým riaditeľom je popredný slovenský violončelista Jozef Lupták, v spolupráci s príspevkovou organizáciou K13 – Košické kultúrne centrá – pre milovníkov hudby zaujímavý program.



Úplne prirodzene



Súbor starej hudby Solamente naturali (um. vedúci Miloš Valent) žne v poslednej dobe úspechy vďaka oživovaniu zbierok piesní a tancov, ktoré vznikali na Slovensku v 18. storočí.#CONT# Zatiaľ posledným počinom tohto druhu je Zbierka Anny Szirmay-Keczerovej (vydalo vydavateľstvo Pavian Records), z ktorej výber získal dve nominácie a následne i prestížne ocenenie Radio_Head Awards 2014. Na koncertoch Solamente naturali zaznieva hudba šľachty so slovenskými, poľskými i maďarskými ľudovými piesňami a tancami, ale tiež s exoticky znejúcimi židovskými, rómskymi a orientálnymi nápevmi. Nápevy, pamätajúce turecké panstvo na Slovensku, striedajú melódie zo šľachtických sídiel, temperamentné hajdúske tance z nepokojných čias protihabsburských povstaní i zemitý zvuk ľudových huslí­zlobcokov. Improvizačná ľahkosť, pestré aranžmány a strhujúca interpretácia zaujali i dramaturgov koncertného cyklu známeho Boston Early Music Festival, kde sa súbor tento rok predstaví. Koncert Solamente naturali v Košiciach sa uskutoční v utorok 2. júna o 19.00 hod. v Kasárňach/Kulturparku.



Ludwig van 



Hosťom Konvergencií bude tento rok vynikajúci srbský klavirista Aleksandar Serdar, ktorý sa košickému publiku predstaví v piatok 5. júna o 19.00 hod. v Kasárňach/Kulturparku ako sólista i komorný hráč v dielach Ludwiga van Beethovena. A. Serdar študoval na známom Peabodyho konzervatóriu v Baltimore u legendárneho Leona Fleishera i na Akadémii sv. Cecílie v Ríme. Spomedzi viacerých ocenení, ktoré získal, si zmienku zaslúži víťazstvo na Rubinsteinovej súťaži v Tel Avive. Umelec v Košiciach zahrá slávnu „Appassionatu“ a spolu s vo Švajčiarsku pôsobiacim huslistom Igorom Karškom a violončelistom Jozefom Luptákomuvedie Husľovú sonátu Jarnú“, Violončelovú sonátu op. 69 a Klavírne trio op. 11Gassenhauer“.



Netradičná pocta Janáčkovi



O deň neskôr (v sobotu 6. júna o 19.00 hod. v Kasárňach/Kulturparku) si budú mať možnosť návštevníci košických Konvergencií vypočuť v koncertnej podobe časťnadžánrového projektu Tales From My Diary, ktorého nahrávka nedávno rozvírila vody slovenského jazzu (CD získalo dve nominácie v rámci Radio_Head Awards 2014) a vzbudila ohlas i u odbornej kritiky. Album, ktorý inšpirovala hudba Leoša Janáčka, je spoločným projektom skupiny Polajka, Nikolaj Nikitin ensemble a Miroslava Vitouša. Inšpirujúci a netradičný pohľad na Janáčkom spracované ľudové piesne ponúkne v Košiciach zoskupenie Polajka (Róbert PospišMartin SillayEva ŠuškováBoris LenkoRoman Harvan). Obraz moravského génia doplnia jehokomorné skladby (Husľová sonátaPohádka Dumka) v interpretácii Igora Karška,Jozefa Luptáka a Jordany Palovičovej



Vstupenky sa dajú zakúpiť v sieti Ticketportal.

 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/