(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Koncert pre milovníkov filmovej hudby
@ Kultúra -> Koncerty     Sep 08 2015 - 10:56 GMT


Po veľmi úspešnom koncerte filmovej hudby v klavírnom prevedení sa začiatok jesene bude niesť opäť v tomto duchu. Tentoraz to nebude iba klavír, ale symfonický orchester. Hudbu z najznámejších filmov uvedie 10. septembra v Kunsthalle/Hale umenia Štátna filharmónia Košice s dirigentom Martinom Leginusom. Pre veľký záujem sa uskutočnia dva koncerty so začiatkom o 17:00 a 20:00 hod.

Znieť bude predovšetkým hudba amerického skladateľa Johna Williamsa. Okrem známych skladieb zo soundtrackov k filmom Superman, Indiana Jones, Star Wars si vypočujeme aj skladby z filmov Čeľuste či Gejša. Zaznie aj Psycho suite od Bernarda Herrmanna. #CONT#



JOHN TOWNER WILLIAMS (1932) je vďaka 45 nomináciám označovaný za najviac nominovaného žijúceho umelca na Cenu Akadémie. O jednu viac má len Walt Disney. Je dvorným skladateľom hudby ku filmom Stevena Spielberga. Doteraz získal 5 Oscarov, 3 Emmy, 4 Zlaté glóbusy a 21 cien Grammy. Prvé ocenenie dostal v roku 1971 za adaptáciu hudby k muzikálu Normana Jewisona Fiddler On The Roof  (Fidlikant na streche). Zložil hudbu k mnohým, predovšetkým fantastickým, dobrodružným a najpopulárnejším filmom všetkých čias, ako sú Hviezdne vojny, Jurský park, Čeľuste, Indiana Jones Schindlerov zoznam Superman, AI – umelá inteligencia a Harry Potter.



Narodil sa v New Yorku matke Esther a jazzovému trubkárovi Johnovi, ktorý je jedným zo zakladateľov Raymond Scott Quintet. Rodina sa presťahovala do Los Angeles, kde získal vzdelanie na North Hollywood High School. Potom študoval na Kalifornskej univerzite a jeho mentorom bol hudobný skladateľ Mario Castelnuovo-Tedesco. V roku 1952 vstúpil do leteckých síl USA, kde tri roky dirigoval kapelu. V New Yorku potom začal navštevovať najznámejšiu hudobnú školu Julliard School of Music, kde sa učil predovšetkým klavírnu hudbu. Popritom hral na piano v niekoľkých jazzových kapelách a štúdiových orchestroch.



Po ukončení školy pracoval v Los Angeles ako orchestrátor vo filmových štúdiách a súčasne hral na klavíri. Spolupracoval so skladateľmi Alfredom Newmanom a Jerrym Goldsmithom. Jeho hviezdnu kariéru odštartovala úzka spolupráca so Spielbergom, ktorý tvrdí, že za obrovský úspech filmu Čeľuste vďačí polovicou hudbe Williamsa.



Skladateľ J. Williams je predovšetkým známy hudobným doprovodom k celej hexalógii Hviezdne vojny a preslávil sa predovšetkým svojim svetoznámym motívom „Darth Vader march“. Napísal tiež ústredné hudobné motívy pre olympijské hry (1984, 1988, 1996 a 2002). Najznámejší je „Olympic fanfare and theme“ z LOH v Los Angeles z roku 1984.



V súčasnosti patrí  medzi najuznávanejších amerických skladateľov filmovej, ale aj klasickej hudby a dnes je najvýznamnejší a najúspešnejší skladateľ filmovej hudby všetkých čias, ktorý skomponoval partitúry k vyše 100 filmom. Vypočuť si aspoň niektoré z nich v podaní Štátnej filharmónie Košice bude veľkým umeleckým zážitkom.



ŠTÁTNA FILHARMÓNIA KOŠICE bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. V krátkom čase dosiahla uznanie odborníkov i verejnosti a stala sa jedným z popredných reprezentantov slovenského interpretačného umenia doma i v zahraničí. V súčasnosti má orchester 80 profesionálnych hudobníkov. Zaznamenal výrazné úspechy na koncertných pódiách európskych krajín, ale aj v Severnej Amerike a v Ázii. ŠfK prezentuje svoje umenie okrem aktívnej koncertnej činnosti prostredníctvom nahrávok pre rozhlasové, televízne a gramofónové spoločnosti (160 CD). Repertoárové spektrum orchestra obsahuje všetky frekventované diela od baroka po hudbu 21. storočia.



MARTIN LEGINUS (1980) je hudobným riaditeľom  Štátnej opery v Prahe a dirigentom Slovenského národného divadla v Bratislave. Študoval dirigovanie na Štátnom konzervatóriu a na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V rámci štúdia sa zúčastnil majstrovských kurzov u Kurta Masura, bývalého šéfdirigenta Newyorskej filharmónie, následne absolvoval semestrálnu stáž v Landestheater Detmold v Nemecku.



Spolupracoval s Orchestrom Štátnej opery Budapešť, Filharmóniou Oviedo, Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, Štátnou filharmóniou Košice, Orchestrom Štátnej opery Košice, Cappellou Istropolitanou, Štátnym komorným orchestrom Žilina, Slovenským komorným orchestrom B. Warchala, Musicou aeternou; a so sólistami, ako sú ¼ubica Vargicová, Adriana Kučerová, Eva Hornyáková, Jolana Fogašová, Terézia Kružliaková, Leo Nucci, Pavol Bršlík, Sergej Larin, Miroslav Dvorský, Oto Klein, Dalibor Jenis, Peter Mikuláš, Markus Forster, Ladislav Fančovič, Marian Lapšanský a i.

 

PROGRAM:

John Williams: Superman main theme

John Williams: Superman “Love theme”

Bernard Herrmann – Psycho suite

John Williams: Indiana Jones: main theme – The Raiders of the Lost Ark

John Williams: Flying theme (z filmu E.T.)

John Williams: Memoirs of a Geisha – Sayuri’s Theme

John Williams: JAWS Theme

John Williams: Jurassic Park Main theme

John Williams: Star Wars Suite for Orchestra

I. Main Title

II. Princess Leia´s theme

III. The Imperial March (Darth Vader´s

IV. Yoda´s theme

V. Trone Room & end title



Vstupné: 10 € v predpredaji/14 € na mieste

Podujatie je spolufinancované z dotačného systému Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/