(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Predsedovia poslaneckých klubov o návrhu rozpočtu hovorili s primátorom
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jan 29 2003 - 09:21 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Primátor Zdenko Trebuľa sa včera stretol s predstaviteľmi poslaneckých klubov košického mestského zastupiteľstva. Hovorili spolu o hlavnom bode štvrtkového rokovania MZ, ktorým je rozpočet mesta na rok 2003.

„Z úrovne primátora mesta, riaditeľa magistrátu i hlavného kontrolóra sme urobili maximum pre to, aby poslanci získali komplexný prehľad o ekonomickej situácii mesta a doterajšom priebehu reštrukturalizácie dlhu,“ povedal primátor Zdenko Trebuľa. Popri návrhu rozpočtu so stanoviskom hlavného kontrolóra dostali poslanci k dispozícii písomné informácie o priebehu procesu speňaženia majetku mestských lesov, rozsiahlu informáciu o stave ekonomiky a hlavných činnostiach mesta za obdobie rokov 1999-2002, na magistráte sú k dispozícii zmluvy a ďalšie dôležité dokumenty, s ktorými sa poslanci podľa záujmu môžu podrobne zoznámiť. Množstvo materiálov, ktoré sme dali k dispozícii ovplyvnila aj skutočnosť, že 58 poslancov v mestskom zastupiteľstve je nových a nemusia mať všetky informácie, ktoré pre objektívne rozhodovanie potrebujú. „Naším cieľom bolo, aby sa poslanci mohli pri schvaľovaní rozpočtu objektívne rozhodnúť v prospech mesta, aby sme mohli úspešne dotiahnuť proces, ktorý sme naštartovali pred rokom. Sme pripravení aj na iné riešenia, ale musia byť jasné a transparentné. Nie vo víziách na päť alebo šesť rokov, ale na najbližšie mesiace.“

Klub nezávislých poslancov prostredníctvom svojho predsedu Jána Jakubčiaka vyjadril podporu navrhovanému rozpočtu, za prioritu považujú získanie prostriedkov prostredníctvom speňaženia majetku. Jeho členovia budú hlasovať podľa vlastného svedomia. Predseda Spoločného poslaneckého klubu (SDA, SD¼) Ján Frajt predpokladá, že klub podporí návrh, aj keď existujú niektoré drobné pripomienky. Navrhuje, aby bol stanovený hraničný termín na riešenie speňaženia lesného majetku. Možné provizórium sa podľa neho nemôže udržať dlhší čas.

Aj poslanecký klub HZDS, SNS má záujem podporiť návrh rozpočtu. Podľa jeho predsedníčky Anny Jenčovej treba hľadať rezervy vo výdajovej časti na správu magistrátu. Podporu návrhu rozpočtu vyjadrila aj predsedníčka poslaneckého klubu ANO, SMER, SMK Katarína Dudíková.

Predseda poslaneckého klubu KDH, DS Emil Kočiš konštatoval, že každý poslanec má osobnú zodpovednosť za hlasovanie, členovia klubu nemajú záujem, aby sa rozpočet neschválil, pretože provizórium nie je pre samosprávu riešením. Otázkou je ďalšia stratégia, hľadanie a využitie iných možností, ako sa dostať zo zlej ekonomickej situácie.

Poslanci rešpektujú principiálne pravidlá v rozpočte, ale navrhujú hľadať aj iné možnosti. Hovoriť by o nich mali na rokovaní s poslaneckým klubom SDKÚ, OKS. Predseda poslaneckého klubu SDKÚ, OKS František Zika na stretnutí s primátorom neprezentoval definitívny postoj klubu k navrhovanému rozpočtu, keďže očakáva výsledky dnešného rokovania s klubom KDH, DS. Konštatoval, že členovia klubu nemajú záujem niečo blokovať, ale chcú priniesť riešenia pre zníženie výdavkovej časti rozpočtu. O výsledkoch rokovania poslaneckých klubov SDKÚ, OKS a KDH, DS by mali primátora informovať dnes.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa Magistrátu mesta Košice


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/