(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Karmelitánky na pamiatku kardinála Korca
@ Kultúra -> Divadlo     Oct 28 2015 - 14:35 GMT


Jubilejnú 15. reprízu opery Francisa Poulenca Dialógy karmelitánok, ktorá bude vo štvrtok 29. októbra 2015, venuje Štátne divadlo Košice pamiatke zosnulého kardinála Jána Chryzostoma Korca. Príbeh o tragickom osude mníšskeho rádu karmelitánok počas francúzskej revolúcie uviedlo košické divadlo v slovenskej premiére v marci 2013.#CONT#



Dialógy karmelitánok patria medzi najoceňovanejšie operné inscenácie košického divadla. Už po svojom uvedení, nad ktorým prevzal záštitu košický arcibiskup  metropolita Mons. Ján Bober, sa inscenácia stretla s priaznivým ohlasom aj u publika, aj u odbornej kritiky. Výsledkom boli tri nominácie na prestížne ocenenie divadelné DOSKY. Napokon ich získala v kategórii najlepšia réžia Linda Keprtová, pre ktorú bola Poulencova opera režisérskym debutom v Košiciach. Dialógy karmelitánok priniesli prestížnu cenu „Libuška“ pražského festivalu Opera 2015 aj hosťujúcej sólistke Jitke Zerhauovej, ktorá sa predstavila v postave Madame de Croissy.



Zaujímavosťou je aj to, že Dialógy karmelitánok sú určite najväčšou operou v repertoári divadla z pohľadu počtu účinkujúcich. Okrem sólistov v nej spieva rozšírený operný zbor, keďže ženská časť hrá mníšky aj ženy z ľudu, v opere má svoje nezastupiteľné miesto aj detský zbor a niekoľko tanečníc. Okrem orchestra tak diváci na javisku uvidia až 90 účinkujúcich.



V pätnástej repríze sa pod taktovkou hosťujúceho Ondreja Olosa predstavia v hlavných postavách sólisti opery Marián Lukáč, Jaroslav Dvorský, Janette Zsigová, Michaela Várady a ďalší.



Svjatoslav Dohovič, tlačový tajomník ŠD Košice


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/