(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Včera vznikla Konferencia predsedov VÚC, jej prezidentom je predseda KSK Rudolf Bauer
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jan 30 2003 - 09:39 GMT
(Úrad Košického samosprávneho kraja – tlačová správa) -- Predsedovia samosprávnych krajov na včerajšom stretnutí v Banskej Bystrici prijali stanovy Konferencie predsedov VÚC a zvolili jej prezidenta, ktorým sa stal predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rudolf Bauer. Na čele konferencie bude R. Bauer pol roka, čo tiež znamená, že počas tohto obdobia budú zasadania županov v réžii košického VÚC. „Zmyslom Konferencie predsedov VÚC je spolupráca regionálnych samospráv v oblastiach ich pôsobnosti, podpora reformy verejnej správy, zvýšenie finančnej nezávislosti regionálnej samosprávy a jednotná komunikácia VÚC navonok – s vládou a inštitúciami celoslovenského charakteru“, uviedol Rudolf Bauer.

Vo vzťahu k zdravotníctvu formulovali dnes predsedovia samosprávnych krajov štyri požiadavky. Žiadajú v nich Národnú radu SR, aby zabezpečila spravodlivé prerozdeľovanie finančných prostriedkov do zdravotníctva v rámci SR a samosprávnych krajov. Vládu a parlament žiadajú, aby zabezpečili finančnú reštrukturalizáciu a ozdravenie hospodárenia v nemocniciach a poliklinikách v pôsobnosti vyšších územných celkov. Župani tiež žiadajú vládu a Ministerstvo zdravotníctva SR, aby urýchlene riešili vysporiadanie dlhov zdravotníckych zariadení za rok 2002 v zmysle zákona o VÚC. „Pomalé riešenie tohto problému spôsobuje problémy v dennom chode nemocníc“, povedal Rudolf Bauer. Štvrtou požiadavkou predsedov samosprávnych krajov je, aby ministerstvo zdravotníctva urýchlene pripravilo delimitačné protokoly v nemocniciach II. typu a polikliník, ktoré sú v pôsobnosti VÚC.

Zhodné stanovisko prezentovali predsedovia VÚC k zámeru ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií od 2. februára 2003 na 25 regionálnych tratiach zrušiť osobnú železničnú dopravu. Ako uviedol Rudolf Bauer, Konferencia predsedov VÚC nesúhlasí s postupom ministerstva dopravy. „VÚC sú pripravené prebrať právomoci v regionálnej železničnej doprave, ak ministerstvo pripraví potrebnú legislatívu a dohodne sa krytie strát z poskytovania výkonov vo verejnom záujme,“ povedal predseda KSK.

Predsedovia samosprávnych krajov na stretnutí hovorili so splnomocnencom vlády pre reformu verejnej správy Viktorom Nižňanským o ďalšom postupe decentralizácie verejnej správy a informovali ho o doterajších skúsenostiach.

Soňa Jakešová, hovorkyňa Úradu KSK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/