(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Andy Warhol – Piesne mojej matky Julie
@ Kultúra -> Koncerty     Apr 20 2016 - 19:08 GMT


Netradičný hudobný projekt Igor Kucer Emotion Group Andy Warhol - Piesne mojej matky Julie“, s ktorým známy operný spevák Igor Kucer so svojim hudobným zoskupením absolvuje od začiatku apríla 2016 turné v 15. slovenských mestách, / v Košiciach 28.04. Tabačka Kulturfabrik / vznikol na základe autentických nahrávok matky Andyho Warhola Julie Zavackej-Warholovej. Tá vďaka iniciatíve svojho syna Andyho naspievala v 50. rokoch minulého storočia v nahrávacom štúdiu v Pittsburghu na LP platňu pôvodné rusínske ľudové piesne. #CONT#



Príbeh ako z rozprávky. Pre Slovensko neznámy umelec s rusínskymi koreňmi Andy Warhol a jeho matka Julia Warhola-Zavacka. Prostá žena a jej milovaný syn Andrijko, z ktorého sa po rokoch stal svetový kráľ pop-artu Andy Warhol. Všetko sa začalo v malej dedinke pri Medzilaborciach, v Mikovej. Dcéra chudobných rodičov sa z veľkej lásky vydáva za svojho milého Andreja Varcholu. Sobášili sa v gréckokatolíckom chráme v Mikovej, ktorú opustili, nútení ísť za robotou až za „veľkú mláku". Najprv muž a o niekoľko rokov za ním manželka. V Pittsburghu, meste baníkov a priemyslu, porodila Julia troch synov - Paula, Johna a Andyho. Dcérku Jozefínku jej „zubatá“ zobrala ešte v "kraji", v rodnej Mikovej.



 



Pittsburgh bol pre synov mestom ich detstva i štúdií. Uspel najmladší Andy. Krátko po presťahovaní sa do New Yorku upútal svojimi kresbami a kolorovanými perokresbami módne štúdiá a vydavateľov natoľko, že sa stal najžiadanejším umelcom svojej doby. Úspech priniesol aj finančné zisky, Andy si kupuje rozsiahly dom - ateliér, ktorý nazval Factory. Tu vzniká centrum newyorskej umeleckej scény undergroundu, tu sa stretávajú najvýraznejšie a najslávnejšie osobnosti umenia, tu po niekoľkých rokoch Andy Warhol berie aj svoju, už chorľavú, matku, ktorá s ním žije až do svojej smrti. Stáva sa pre Andyho duchovným zázemím, domovom, akoby návratom do čias detstva.



 



Julia mu znovu rozpráva o starej vlasti, číta mu modlitby a spieva rusínske ľudové piesne, ktoré ho zaujmú natoľko, že ich vydáva na LP platni. Chce iba hlas svojej matky. Nahráva ho v štúdiu bez aranžmánu, hudobných nástrojov, iných vokálov. Iba Julia. Jednohlasne i dvojhlasne. Prosto texty, uplakaná melódia, ľudové piesne ľudí i zeme, odkiaľ prišli Andyho rodičia. Piesne čisté, až detsky vypovedajúce o živote, práci, bolesti i radosti. Rusínske „blues"? Jednu z LP platní Julia posiela do Mikovej svojej sestre, na obale ktorej píše: „DOROHA SESTRO JEVKO... POSYLAM TI TOT RECORDER... OBA HOLOSY MOJI... TAK MI ICH ANDRIJKO DAV NA TOT RECORDER...".



 



V Mikovej v tom čase nemajú gramofón, platňa koluje u príbuzných na Slovensku - až skončí späť u sestry Andyho matky Evy Bezekovej na povale. Spolu s početnými kresbičkami od Julie i Andyho, návrhmi na topánky, polaroidmi, ktoré Julia posielala svojej sestre. V roku 1987 som túto platňu objavil u rodiny Bezekovej a vďaka Jarovi Kernerovi sme ju v štúdiu SRo (bola veľmi poškodená) ako-tak dali na magnetofónový záznam. Platňa bola istý čas vystavená v expozícii Múzeu modernehé umenia Andyho Warhola (MMUAW) a záznam hlasu, pesničiek Julie Warholovej je v archíve Spoločnosti Andyho Warhola.



 



Roky o to nik nemal záujem - okrem Stanislawa Muchu, nemeckého režiséra, ktorý fragment naspievanej piesne použil do svojho filmu Absolut Warhola. Pred niekoľkými rokmi som navrhol opernému spevákovi Igorovi Kucerovi, aby z piesní, naspievaných Juliou Warholovou, urobil vlastný projekt. O svojom návrhu som informoval rodinu Warholovcov v USA, ktorí tento návrh prijali s potešením. Igor Kucer so svojím bratom Vladom (Voloď) vytvorili nádherný multimediálny projekt „Andy Warhol – Piesne mojej matky Julie“. Po prvýkrát od vydania platne ktosi iný ako Julia prespieval a upravil, piesne, ktoré tak veľmi zaujali Andyho Warhola. Rusínske piesne z Mikovej a okolia.



 



Michal Bycko, PhD.



 



Po koncertoch na západnom a strednom Slovensku Igor Kucer Emotion Group ponúkne projekt Andy Warhol - Piesne mojej matky Julie“ svojim priaznivcom aj v Košickom a Prešovskom kraji:



 





























































21.04.2016




Michalovce




Vináreň u Zlatého Býka




19:00 hod.




22.04.2016




Prešov




Divadlo Alexandra Duchnoviča




19:00 hod.




28.04.2016




Košice




Tabačka Kulturfabrik




20:00 hod.




29.04.2016




Humenné




Nostalgia music pub




21:00 hod.




30.04.2016




Poprad




Hodovňa




21:00 hod.




28.05.2016




Svidník




Rusínsky festival




21:00 hod.




24.06.2016




Medzilaborce




54.Festival kultúry a športu




17:00 hod.




25.06.2016




Bardejov




Chianti wine & coffee bar




 




 



IGOR KUCER EMOTION GROUP



Igor Kucer – spev



Peter Uher - elektrická a nylonová gitara



Peter Adamkovič - klavír



Lukáš Cintula – klavír



Branislav Valanský - basová gitara



Matej Richtarčík - bicie nástroje



Miroslav Szirmai - perkusie



 


































 




 




 




 




 




 




 




 






 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/