(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Kúpte mestské lesy, kúpte mestské lesy!
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 10 2002 - 12:05 GMT
Dňa 28. 2. 2002 prijalo mestské zastupiteľstvo uznesenie, podľa ktorého sú mestské lesy na predaj, prípadne na prenájom. Pripomeňme, že vedenie mesta sa tým snaží riešiť dlhovú zaťaženosť mesta, ktorá je vyše 1,7 miliardy, avšak spol. s r.o. Mestské lesy Košice sú zisková spoločnosť.

Lesy patriace mestu Košice majú plochu približne 19 tisíc hektárov, pričom ich hodnota je zhruba 3,5 miliardy Sk, avšak reálna trhová cena je nižšia. Mesto sa ich už pokúšalo predať ako celok, no neúspešne. Aj Vláda SR v decembri 2001 zamietla ponuku Košíc zakúpiť 14 tisíc hektárov za 980 miliónov Sk. V tom čase bolo z ponuky predaja vyňatých 5 tisíc hektárov v rekreačnej zóne Čermeľ, čo malo ostať naďalej vo vlastníctve mesta. Teraz je v ponuke všetko.

Poslanci dostali tri možnosti, z ktorých odsúhlasili všetky tri:

1. Predaj lesného majetku ako celku, resp. predaj jeho častí /hnuteľného a nehnuteľného/ a obchodného podielu mesta v spoločnosti Mestské lesy Košice, s.r.o., formou verejnej obchodnej súťaže.
2. Dlhodobý prenájom lesného majetku s podmienkou splatenia nájomného vopred pri ročnom prenájme vo výške 20 miliónov Sk minimálne na 20 rokov a odkúpenia obchodného podielu mesta v spoločnosti Mestské lesy Košice, s.r.o.
3. Transformácia spoločnosti Mestské lesy Košice, s.r.o., na akciovú spoločnosť.

Okrem týchto možností zastupiteľstvo ešte odsúhlasilo návrh poslanca Mariána Dittricha, podľa ktorého má vedenie mesta začať opätovné rokovanie s Vládou SR, ktorej by sa mestské lesy prenajali na 20 rokov.

Ïalší návrh, ktorý je schválený, je možnosť nakladania s majetkom mestských lesov po častiach tak, že sa využijú kombinácie predkladaných možností 1, 2 a 3.

Hlasovanie skončilo takto: za 40 hlasov, proti 2 hlasy, zdržalo sa 28 poslancov.

Politické kluby dostali za úlohu menovať svojich zástupcov do komisie, ktorá má rozhodovať o predkladaných ponukách na kúpu, prenájom a vytvorenie akciovej spoločnosti. Záujemcovia sa majú možnosť obrátiť na magistrát mesta Košice.

Po hlasovaní sme rozprávali s námestníkom primátora Borisom Farkašovským o súčasnom stave v rámci vládneho sľubu i vplyve možného nakladanie s majetkom mestských lesov na dlhovú zaťaženosť Košíc.. Vláda sľúbenú pôžičku vo výške 580 miliónov totiž ešte nepreviedla na konto mesta, predaj a prenájom mestských lesov je odsúhlasený, ale to ešte neznamená, že obchod bude reálny. Více primátor uviedol:

"Uznesenie vlády hovorí jednoznačne o tom, že 580 miliónov korún bude uvoľnených pre mesto Košice na základe záložného práva, kam pôjdu tepelné rozvody. Tie, ktoré sú majetkom mesta, nie TEHO. Postupy pri znižovaní dlhov mesta má koordinovať Prvá komunálna banka. Podmienka PKB je zasa taká, že znížime celkovú zadlženosť na 1,2 miliardy Sk.

Chcem len upozorniť, že 580 miliónov, ktoré prídu do mestskej kasy, nie je zníženie dlhu, pretože to je možné jedine predajom majetku. Z peňazí, ktoré k nám prídu od vlády, musíme uspokojiť predovšetkým našich veriteľov, sú menovaní predovšetkým traja - Dresdner Bank, VÚB a akciová spoločnosť VSŽ. VSŽ sa musí vysporiadať do 31. mája.

Momentálne máme pracovné skupiny v bytovom podniku a v mestskom magistráte, ktoré pripravujú majetok na založenie. Požiadali sme o vypracovanie listov vlastníctva, aby sme tak mohli urobiť. Ako postupne budeme majetok zakladať, budú aj uvoľňované peniaze zo strany vlády.

Myslím si, že dnešné hlasovanie o mestských lesoch môže dlhovú zaťaženosť mesta ovplyvniť len v náš prospech, pretože po troch rokov išlo skoro o názorovú zhodu prítomných poslancov.

Rozhodovať o ponukách bude komisia, ktorá bude zostavená už zajtra. Do dvoch týždňov musíme vypísať verejno-obchodnú súťaž na najvýhodnejšiu ponuku."

28. 2. 2002
Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/