(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Nasvietená historická dominanta
@ Aktuálne -> Rôzne     Nov 25 2016 - 09:50 GMT


Okrem bohatého programu Rozprávkových Vianoc ozvláštni Mesto Košice nadchádzajúce sviatočné dni aj osvetlením Dómu sv. Alžbety. Rozžiari sa farbami, ktorých symbolika je daná stáročiami. V samotnom srdci mesta tak pohľadom na ňu ešte viac precítime atmosféru týchto dní.



S adventom sa spájajú tri fialové a jedna ružová svieca, symbolizujúce liturgické farby. Fialová je farba mieru, pokánia a pokory. Počas tretej nedele sa farba zmení na rúžovú, ktorá vyjadruje lásku a starostlivosť. Obe sa teda neoddeliteľne viažu k Adventu a pôstnemu obdobiu. Práve tieto farby budú zdobiť našu vzácnu gotickú katedrálu. Tá sa 27.11., 4.12. a 18.12 zahalí fialovou farbou a 11.12. ružovou farbou.



#CONT#



Na Štedrý večer 24.12. bude Dóm sv. Alžbety osvetlený až do druhej hodiny ráno nasledujúceho dňa ako symbolická sviečka, mihotajúca sa bielym a žltým svetlom. Posledný deň roka nasvietime gotickú katedrálu od 23. hodiny do 3. hodiny Nového roka pre zmenu bielou, modrou a červenou - farbami slovenskej trikolóry.



Spomínam si, ako sme v roku 2014 po dlhých rokoch, kedy osvetlenie Dómu už nespåňalo technické a bezpečnostné normy, konečne našli spôsob, ako ho znova rozsvietiť. Košičania aj turisti to prijali s nadšením a ja som rád, že aj v týchto dňoch si krásu Dómu vďaka variabilnému osvetleniu budeme môcť užiť v plnej kráse,“ povedal primátor Richard Raši.



Linda Šnajdárová



hovorkyňa mesta Košice



 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/