(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Obchody budú asi v Starom meste v nedeľu zatvorené
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 10 2002 - 12:15 GMT
Uvedený článok mapuje názory a postoje starostu Jána Süliho zo dňa 27. 2. 2002. Už dňa 28. 2. priniesol denník Košický večer rozhovor so starostom, kde zaujíma niektoré odlišné postoje. Pre úplnosť si teda prečítajte aj Starosta Starého mesta J. Süli pravdepodobne nepodpíše VZN, ktoré obmedzuje čas predaja a poskytovanie služieb, hoci tvrdí:"Neviem, či je to somarina".

Pôvodný článok zo dňa 27. februára:

Poslanci Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Košice - Staré mesto sa rozhodli pre dosť rozhodný krok, ktorý určite vyvolá polemiky v radoch obyvateľov Košíc. Ak ich rozhodnutie nadobudne právoplatnosť, budú obchody v tejto centrálnej mestskej časti otvorené len v úradne určenom čase, obmedzená bude aj dåžka prevádzky mnohých reštauračných zariadení a služieb.

Starosta Ján Süli o tomto informoval: "Prijali sme všeobecne záväzné nariadenie o určení pravidiel času predaja v obchodoch a určení času prevádzky služieb na území mestskej časti Košice - Staré mesto. Stáva sa takmer pravidlom, že niektorí prevádzkovatelia reštaurácií a kaviarní si mýlia svoju činnosť a v pravidelných intervaloch robia diskotéky do rána do štvrtej aj do šiestej. Je tam neprimeraný hluk. Diskotéky sú zvyčajne prevádzkované načierno a zastupiteľstvo cítilo potrebu tieto aktivity regulovať. Umožňuje nám to aj nový zákon o obecnej samospráve."

Výsledný efekt je takýto:

Pravidlá času predaja v obchode

A., predaj potravín samostatne, alebo kombinovane s predajom tovaru podľa bodu B. a C.
- od 6,00 do 22,00

B., predaj mäsa, mäsových výrobkov a rýb
- od 6,00 do 19,00

C., predaj ovocia, zeleniny a kvetov
- od 6,00 do 20,00

D., predaj lahôdok, pochutín a cukroviniek, potravinárskych polotovarov a občerstvenia bez podávania alkoholických nápojov na priamu konzumáciu
- od 6,00 do 21,00

E., predaj textilných výrobkov a odevov, obuvi, koženej a textilnej galantérie, športových potrieb
- od 8,00 do 19,00

F., predaj hygienických potrieb, drogérie a papierníctva
- od 8,00 do 19,00

G., predaj nábytku, bytových doplnkov a potrieb pre domácnosť
- od 8,00 do 19,00

H., predaj elektrospotrebičov, svietidiel a bielej techniky
- od 8,00 do 19,00

I., predaj motorových vozidiel a ich príslušenstva
- od 8,00 do 19,00

J., predaj priemyselných výrobkov
- od 8,00 do 19,00

K., predaj klenotov, umeleckých predmetov, zbraní
- od 8,00 do 19,00

L., predaj kníh, časopisov, hračiek
- od 8,00 do 19,00

M., predaj v novinových stánkoch
- od 5,00 do 20,00

Pravidlá času prevádzky služieb

A., neštátne zdravotnícke zariadenia, zariadenia sociálnych a opatrovateľských služieb
- od 7,00 do 20,00

B., čistenie šatstva a práčovne
- od 8,00 do 20,00

C., oprava obuvi, odevov, elektrospotrebičov, ďalšie opravovne a výrobne (kľúče, foto...)
- od 8,00 do 19,00

D., holičstvo a kaderníctvo, krajčírstvo, brašnárstvo, sklenásrtvo, čalúnictvo
- od 7,00 do 22,00

E., banky, poisťovne
- od 7,00 do 18,00

F., cestovné kancelárie
- od 8,00 do 19,00

G., reštaurácie s obsluhou
- od 6,00 do 23,00

H., jedálne so samoobsluhou
- od 6,00 do 22,00

I., cukrárne a kaviarne
- od 6,00 do 22,00

J., pohostinské prevádzkárne bez obsluhy, alebo bez podávania teplých jedál
- od 6,00 do 22,00

K., predmet činnosti ako v odstavci J., s rozšírením o živú a reprodukovanú hudbu /jazzové kluby, disco kluby/
- od 10,00 do 23,00

L., prevádzkovanie výherných prístrojov, herní s výhernými prístrojmi, prevádzkovanie kasín
- od 16,00 do 23,00

"Prvý dojem môže byť taký, že je to čistá totalita. Ukazuje sa však, že súčasný stav je čistá anarchia," tvrdí starosta Süli. Časové rozmedzie je medznou toleranciou, čiže ak podnikateľ chce mať svoje zariadenie otvorené kratšie, môže. Ak chce mať dlhšie, musí požiadať o výnimku na miestnom úrade.

"Aby sa predišlo podozreniam, že sa vytvára pole pre korupciu, máme určenú komisiu obchodu a služieb, ktorá bude rozhodovať o konkrétnych žiadostiach. Kto chce diskotéku prevádzkovať dlhšie ako do 23,00, musí investovať do dostatočných protihlukových opatrení," uviedol starosta, pričom dodal, že majú vedomosti minimálne o šiestich pravidelných a nepovolených diskotékach v centre mesta.

Ako modelový príklad riešenia uviedol niekdajšiu situáciu v Jazz klube, kde majiteľ po upozornení nechal vybudovať účinnú zvukovú izoláciu, takže prevádzkovaním koncertov teraz okolie neruší.

Pokiaľ k navrhovanému všeobecne záväznému nariadeniu nepribudnú vážne výhrady a pripomienky, začne platiť od 15. marca. Teda odvtedy by sa mal čas otvorených predajní a poskytovateľov služieb výrazne obmedzovať, a to aj v takých prevádzkach, ako je napríklad Obchodný dom TESCO na Hlavnej ulici, ale aj v mnohých reštauráciách, či predajniach otvorených v nedeľu. Ako totiž Ján Süli uviedol, aj keď to priamo spomínané všeobecne záväzné nariadenie nespomína, v nedeľu tu majú byť obchody zatvorené, pretože "nedeľa je deň pracovného pokoja." Starosta týmto narážal na pomery zamestnancov viacerých podnikov, kde sú nútení robiť bez ohľadu na čas. "Bol by som veľmi zvedavý, ako by dopadli výsledky, keby sme si nechali urobiť anonymný prieskum napríklad medzi zamestnancami Tesca." Reštauračné zariadenia však budú môcť byť otvorené aj v nedeľu.

Pokiaľ by chcel niekto nariadenie ignorovať, môže načrieť hlboko do vrecka.

"Za porušenie tohto všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti môže starosta uložiť pokutu do výšky 200 tisíc Sk. Doteraz, ak sa ľudia sťažovali a zavolali mestskú políciu, urobil sa záznam, majitelia diskotéky boli predvolaní na priestupkové konanie na okresný úrad, kde dostali pokutu do 500 Sk. Ale určitým spôsobom by sme mali chrániť aj tých, ktorí chcú spať."

Pokiaľ chce ktokoľvek pripomienkovať spomínané nariadenie, má tak možnosť urobiť do 15 marca na miestnom úrade na Hviezdoslavovej ulici. Inak musia všetci prevádzkovatelia obchodov a služieb v Starom meste svoje otváracie hodiny zosúladiť s vyššie uvedeným rozmedzím a písomne o tom upovedomiť miestny úrad, potom môžu žiadať aj o výnimku, ktorú však dostať nemusia.

27. 2. 2002
Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/