(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
II. Mestská rada - Návštevníci Košíc budú musieť v hoteloch platiť "mýto"
@ Aktuálne -> Verejná správa     Feb 07 2003 - 09:58 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Členovia Mestskej rady na svojom druhom rokovaní hovorili o podstatných materiáloch, ktoré budú predložené na rokovanie mestského zastupiteľstva 27. februára.

Je medzi nim napríklad návrh VZN o miestnom poplatku za pobyt v meste sústredeného cestovného ruchu. Takýto zákon od konca minulého roka uplatňuje mesto Bratislava. S podobnými tzv. miestnymi poplatkami sa ako so samozrejmosťou stretávajú návštevníci kúpeľných alebo horských turistických centier. Rozhodnutím Krajského úradu bolo Mesto Košice ako celok vymedzené za miesto sústredeného cestovného ruchu, vyberanie poplatku je podmienené schválením Všeobecného záväzného nariadenia.

Sadzba poplatku je stanovená na 15 korún za osobu a každý deň pobytu. Poplatok bude platiť fyzická osoba, ktorá sa v meste prechodne ubytuje v zariadení poskytujúcom služby prechodného ubytovania. Účelom prechodného ubytovania môže byť rekreácia, plnenie pracovných povinností alebo výkon podnikateľskej činnosti. VZN počíta aj s odpustením poplatku pre niektoré skupiny občanov.

Poplatok bude vyberať mesto prostredníctvom ubytovateľa, ktorý bude viesť evidenciu a získané prostriedky poukazovať na účet správcu. Výnosy by mali tvoriť príjmovú časť mestského rozpočtu, ktoré by mali byť osobitne sledované a využité na rozvoj cestovného ruchu.

Podľa štatistických údajov bolo v roku 2001 v meste 32 ubytovacích zariadení s 2289 lôžkami. Počet ubytovaných bol 115 tisíc 755 ľudí, s priemerným prenocovaním 1,76. Pri 15 korunovej sadzbe sa príjem z tohto druhu miestneho poplatku odhaduje na tri milióny korún ročne za predpokladu, že počet ubytovaných neklesne pod skutočné ukazovatele z roku 2001. Takýto druh poplatku sa na území mesta nevyberá. Prevádzkovatelia ubytovacích služieb nebudú tento poplatok odvádzať na úkor vlastných príjmov za poskytnuté služby, ale budú mať povinnosť vyberať ho od návštevníkov osobitne.

Členovia Mestskej rady prerokovali aj pravidlá prenajímania majetku v školských zariadeniach. Po delimitácií škôl a školských zariadení do vlastníctva mesta bolo nutné vypracovať špecifické pravidlá prenajímania, pretože platné a existujúce pravidlá prenajímania sa týkajú majetku s úplne odlišným charakterom. V prípade školských zariadení treba zohľadniť celospoločenský záujem podporovať aj ďalšie nepovinné formy vzdelávania, rozvíjať telesnú, športovú a záujmovú činnosť.

Navrhované ceny nájomného zohľadňujú rôzne druhy nájmu majetku a sú rozkategorizované podľa účelu, na ktorý sa majetok prenajíma. Za symbolickú korunu sa budú môcť telocvične, plavárne a triedy prenajímať školám, ktoré nemajú takéto zariadenie, športovým a záujmovým krúžkom, školským športovým strediskám a klubom, na športové súťaže a podujatia. V prípade telovýchovných jednôt, občianskych združení a skupín rodičov s deťmi sa bude prenájom odvíjať od vzniknutých prevádzkových nákladov. Pre podnikateľov a ostatné fyzické osoby a právnické osoby sa k prevádzkovým nákladom pripočíta aj v pravidlách stanovená suma za prenájom.

Podobne sa budú môcť prenajímať aj triedy po skončení vyučovania napr. na jazykovú výuku, školenia, výstavy, alebo dlhodobo pre záujmovo umelecké subjekty a večerné školy. Aj tu popri úhrade prevádzkových nákladov bude stanovená sadzba za prenájom podľa druhu činnosti. Školy budú môcť prenajímať aj ploty, pozemky a iné plochy využívané na reklamné priestory, lekárske ambulancie, strechy na inštaláciu antén, vestibuly na inštalovanie automatov nealkoholické nápoje a bufety. Polovica výnosu z nájomného sa odvedie na účet zariadenia, v ktorom vzniklo a bude použitých pre potreby skvalitnenia výchovno-vzdelávacieho procesu.

Druhá polovica výnosu sa odvedie na rezervný fond správcu, teda mesta, a bude použitý výlučne pre účely správy školských zariadení, na úhradu neočakávaných výdavkov v prípade havárií alebo nepredvídaných situácií. Rezervný fond by mal napåňať princíp solidárnosti, pretože nie každá škola má rovnaké podmienky na získavanie mimorozpočtových zdrojov.

Mestská rada prerokovala aj zásady finančného hospodárenia škôl a školských zariadení, prenájom majetku mesta na desať rokov pre Arcidiecéznu charitu Košice, s ktorou mesto pripravuje projekt Krízového strediska v turistickej ubytovni vo Všešportovom areáli, správu o stave pripravenosti zriadenia priemyselného parku Košice – Pereš a ďalšie materiály.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa Magistrátu mesta Košice


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/