(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Policajné správy za 15.04.2018
@ Aktuálne -> Polícia     Apr 16 2018 - 12:49 GMT


Motorkári vyrazili na cesty, polícia apeluje na zvýšenú opatrnosť a bezpečnosť



Stúpajúce teploty a pribúdajúce slnečné lúče vylákali na cesty Košického kraja ďalších účastníkov cestnej premávky – motorkárov.

Počas víkendu sme v Trebišovskom okrese zaznamenali prvú tohtoročnú dopravnú nehodu, pri ktorej motocyklista utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol.

Podľa štatistiky došlo za uplynulý rok 2017 celkom k 1695 dopravným nehodám. Z tohto počtu boli motorkári vinníkmi dopravnej nehody v 45 prípadoch, pri ktorých 17 osôb utrpelo ťažké zranenia a 27 osôb sa zranilo ľahko. V jednom prípade bola v minulom roku zaznamenaná dopravná nehoda, pri ktorej motocyklista zraneniam podľahol, avšak v tomto prípade motocyklista nebol vinníkom dopravnej nehody.

Vzhľadom na stúpajúci počet motorkárov na cestách polícia opätovne apeluje na dodržiavanie dopravných predpisov. Aby nedochádzalo k zbytočným zraneniam a úmrtiam, je potrebné zvýšiť opatrnosť, pozornosť, predvídať a  včas reagovať. Oproti vodičom v motorových vozidlách majú motocyklisti veľkú nevýhodu, sú zraniteľnejší, pri páde nie sú dostatočne chránení, a hrozia im vážne zranenia či smrť. 



Snáď nie je potrebné zdôrazňovať potrebu nosenia ochranného oblečenia či ochrannej prilby, nevynímajúc reflexné prvky. Jazdu na motocykli je nutné prispôsobiť svojim schopnostiam a zručnostiam, stavu a povahe vozovky, počasiu, ale i ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať.#CONT#

    Hoci sa motocyklisti zmestia aj tam, kde autá nie, nie za každú dopravnú nehodu je zodpovedný motorkár. Aj napriek tomu by si však motocyklisti mali uvedomiť, že v záujme vlastnej bezpečnosti je potrebné vyvarovať sa nebezpečnej rýchlej jazde, porušovaniu dopravných predpisov a preceňovaniu svojich schopností. Aj pomalšou jazdou sa dá dostať do plánovaného cieľa. Akýkoľvek manéver, napríklad predbiehanie, je potrebné predvídať a ubezpečiť sa, či vás ako motocyklistu vodič vozidla registruje vo svojom spätnom zrkadle. Nie každý vodič je tolerantný a uvoľní vám časť svojho pruhu.

    Aj vodiči áut si v musia uvedomiť, že na cestách treba počítať aj s týmito, „dvojkolesovými“ účastníkmi cestnej premávky, no aj napriek tomu nie vždy predvídajú ich porušovanie pravidiel. Vodiči si musia počítať s tým, že:

    • Motocyklisti veľmi často jazdia vyššou ako povolenou rýchlosťou

    • Často predchádzajú motorové vozidla ako sprava, tak aj zľava

    • Motocyklistov je možné ľahko prehliadnuť

    • Pri predchádzaní motocyklistov je potrebné dodržiavať bezpečný odstup

    Hazardovať so zdravím a životom sa nevypláca. Pri zrážke s autom, náraze do zvodidiel alebo šmyku na mokrej vozovke vo väčšine prípadov za kratší koniec ťahá práve motocyklista.

  



 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/