(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
3. ročník Slovenského dňa obezity
@ Aktuálne -> Zdravie     May 18 2018 - 11:30 GMT


Obezita spôsobuje na celom svete viac úmrtí ako podvýživa. Prevencia má význam už v detstve. Obezita nie je chybou krásy. Je to chronické ochorenie s vážnymi zdravotnými následkami, ktoré patrí do rúk lekára



Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v roku 2016 bolo na svete 41 miliónov obéznych detí mladších ako 5 rokov. Odborníci hovoria o epidemiologickom probléme 21. storočia. Detská obezita pretrváva u 4 z 5 detí aj v dospelosti a môže skracovať život až o 20 rokov. Obezita je druhým najzávažnejším preventabilným faktorom rakoviny po fajčení. #CONT#



Obezita v slovenskej detskej a adolescentnej populácii



Údaje o náraste počtu obéznych adolescentov a detí sú skutočne alarmujúce. Ide o veľmi zraniteľnú populáciu, ktorá si zvýšené riziko rozvoja chronických komplikácií obezity nesie so sebou do budúcnosti“, pripomína prezidentka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti, MUDr. ¼ubomíra Fábryová, PhD. Vďaka HBSC projektu (Health Behaviour in School-aged Children Survey) Svetovej zdravotníckej organizácie (SZO), ktorý prebehol v rokoch 2009/2010 je nám čiastočne známa situácia medzi slovenským adolescentami. V tomto projekte malo nadhmotnosť a obezitu 29%  chlapcov a 13% dievčat vo veku 11 rokov, 28 % chlapcov a 10 % dievčat vo veku 13 rokov a 18% a 8% 15-ročných chlapcov a dievčat. Donedávna sme nemali k dispozícii medzinárodne porovnateľné údaje o prevalencii nadhmotnosti a obezity u školopovinných detí.



Tieto údaje sa zbierali v rámci WHO COSI (European Childhood Obesity Surveillance Initiative) projektu, ktorý prebiehal v rokoch 2007, 2009 a 2012). Slovensko sa po prvý krát zapojilo až do 4. kola tohto významného projektu v rokoch 2015/2016. Získali sme údaje zo 126 škôl u 2801 detí vo veku 7,0-7,99 roka. Okrem merania hmotnosti, výšky, obvodu pása a bokov máme k dispozícii údaje o fyzickej aktivite a stravovacích zvyklostiach v tejto populácii. Podľa prác slovenských pediatrov 32,5 % obéznych detí má prítomný metabolický syndróm (súčasný výskyt viacerých kardiovaskulárnych rizikových faktorov).



Aké sú zdravotné dôsledky obezity u detí a adolescentov?



Obezita je chronické ochorenie, ktoré má nielen psychologický dopad na dieťa a celú rodinu. Ide predovšetkým o vážnu hrozbu pre zdravie. Rovnako ako u dospelých, aj u detí postihuje srdcovo-cievny systém. Nadmerné nahromadenie tukového tkaniva v organizme aktivuje zápalové procesy, ktoré vedú k ateroskleróze, teda ľudovo nazývanému kôrnateniu tepien „ hovorí MUDr. Eva Sádová, primárka Kliniky detí a dorastu LF UPJŠ a DFN v Košiciach.



Ïalším dôsledkom obezity je zhoršenie funkcie pľúc, čo spôsobuje nižšiu výkonnosť a únavu dieťaťa, no často i ochorenia dýchacích ciest. Už v detskom veku je ohrozená aj pečeň, množstvo tuku v organizme totiž ovplyvňuje aj jej detoxikačnú a syntetickú funkciu. U obéznych detí dochádza aj k problémom v rámci sociálnych väzieb a zníženej sebadôvere. Často majú problém pri svojom uplatnení v kolektíve, čo môže v niektorých prípadoch vyústiť aj do psychickej poruchy, ako je depresia.



 



Vnútromaternicový vývoj a obezita

Posledné štúdie zaoberajúce sa bakteriálnou flórou – mikrobiómom, ukazujú, že by tento nanovo objavený orgán mohol mať vplyv na vznik mnohých neinfekčných ochorení, medzi ktoré patrí aj obezita. Z toho vyplýva, že s prevenciou obezity je možné začať už pred počatím, následne monitorovať mamičky počas tehotenstva, ale aj pred, počas a po pôrode. Kľúčovú úlohu v tomto zohrávajú pôrodníci a neonatológovia. Ich kľúčová úloha spočíva v stabilizácii mikrobiómu matky. Jeho zloženie závisí od stravovacích návykov, prostredia, užívania antibiotík, prípadných chronických ochorení matky a jej metabolického stavu. Prirodzený mikrobióm matky je základom pre mikrobióm novorodenca. Pri prirodzenom pôrode získava novorodenec prvú bakteriálnu flóru z pôrodných ciest,  následne vďaka kolostru, teda prvému materskému mlieku dochádza k stabilizácii mikrobiómu. Pri pôrode cisárskym rezom je mikrobióm novorodenca tvorený baktériami kože matky a nemocničnou flórou, k prsníku sa prikladá až neskôr a mikrobióm týchto novorodencov má iné zloženie. Táto skupina detí dostáva častejšie umelé mlieko“ pripája MUDr. Peter Krcho, PhD. , prednosta Kliniky neonatológie LF UPJŠ a DFN v Košiciach.



Podpora zdravého štartu do života, zdravšieho prostredia v školách, obmedzenie marketingu a reklamy deťom a mládeži, informovanosť rodín a podpora fyzickej aktivity patria medzi priority Národného akčného plánu prevencie obezity na roky 2015 – 2025.



 



Škola obezity



Ide o jedinečný medziodborový ambulantný program zameraný na skupinovú liečbu obezity detí. Kľúčovým faktorom úspechu skupinového programu je vzájomná motivácia a podpora pri redukcii telesnej hmotnosti. Súčasťou programu sú odborné vyšetrenia, stanovenie závažnosti obezity a možných rizík, ale aj vytvorenie adekvátneho terapeutického a tréningového plánu a vyváženého jedálnička. Zmena životného štýlu sa však musí týkať celej rodiny, preto sa v rámci programu konajú aj teoreticko-praktické edukačné stretnutia pre deti i rodičov, prípadne pre celé rodiny. Práca s rodinami v rámci tohto projektu začína prinášať prvé ovocie“  hovorí  MUDr. Alžbeta Tóhátyová, PhD. zástupca garantov pre Školu obezity z Kliniky detí a dorastu LF UJPŠ a DFN v Košiciach. Škola obezity detí prebieha pod záštitou prezidentky Sekcie pre aterosklerózu SSKB – Prof. MUDr. I. Schusterovej, PhD. na Klinike detí a dorastu LF UPJŠ a DFN v Košiciach.



 



Ako je na tom slovenská dospelá populácia?



Podľa štúdie EHES – European Health Examiination Survey – Zisťovanie zdravia Európanov (2011) sa v pásme nadhmotnosti a obezity nachádza  približne 2/3 slovenskej dospelej populácie. 7 z desiatich slovenských mužov vo veku 18 – 64 rokov a 6 z desiatich slovenských žien rovnakého veku má nadhmotnosť alebo obezitu. Jeden zo štyroch mužov a jedna zo štyroch žien má obezitu (BMI ≥ 30 kg/m2) a III. stupeň obezity (BMI ≥ 40 kg/m2 ) má viac ako 1 % slovenskej dospelej populácie.



V Európskej únii dochádza približne k 2,8 miliónom úmrtí ročne v dôsledku príčin, ktoré súvisia s nadváhou a obezitou. Súčasný vývoj situácie a starnutie populácie naznačuje, že potreba liečebno-preventívnej starostlivosti bude kontinuálne narastať.



Spôsoby manažmentu obezity sa v rámci jednotlivých európskych krajín líšia. V Slovenskej republike je veľkým problémom  chýbanie infraštruktúry komplexnej starostlivosti o obéznych jedincov. Starostlivosť o obézneho pacienta nie je hradená, alebo je iba minimálne hradená z verejného zdravotného poistenia, čo vedie k limitovanému prístupu pacientov k inovatívnym antiobezitikám a k bariatrickej/metabolickej chirurgii. Chýba nám infraštruktúra podporujúca zdravý životný štýl a kriticky vnímame aj nedostatočný vplyv médií na propagáciu zdravého životného štýlu. Pre klinickú prax nám chýbajú diagnostické a terapeutické štandardy manažmentu obezity, ktoré je potrebné v dohľadnom čase pripraviť,“ upozorňuje MUDr. ¼ubomíra Fábryová, PhD., prezidentka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti, a dodáva: „Možnosťou na zlepšenie situácie na Slovensku je zrealizovanie konceptu viacúrovňového multidisciplinárneho manažmentu obezity. Efektívny manažment obezity závisí od nás, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí potrebujeme jednoznačnú podporu zo strany vládnych a zdravotníckych orgánov.“



V súčasnosti bráni implementácii účinných programov viacero faktorov. Jedným z nich je aj potreba informovanosti slovenskej populácie. Bežný človek niekedy ani netuší, akým spôsobom by sa mohol zapojiť do boja s obezitou, dokonca niektorí nepovažujú obezitu za zdravotný problém.



 



3. ročník Slovenského dňa obezity



Odpovede na pálčivé otázky súvisiace s nadváhou či obezitou už po tretíkrát prináša Slovenský deň obezity. Podujatie organizované Obezitologickou sekciou Slovenskej diabetologickej spoločnosti nadväzuje na Európsky deň obezity a jeho cieľom je informovať verejnosť o obezite a rizikách, ktoré sú spojené s nárastom hmotnosti, o možnostiach liečby obezity, ale aj o zdravej výžive a aktivitách spojených s prevenciou rozvoja obezity.



Podujatie sa vďaka veľkému záujmu verejnosti koná v 5 slovenských mestách: Bratislave, Martine, Nitre, Banskej Bystrici a Košiciach v sobotu, 19. mája, od 10:00 – 14:00.



Návštevníci budú mať možnosť:





  • konzultovať s odborníkmi v odbore obezitológie, v Košiciach konzultácia a zhodnotenie rizikových faktorov rozvoja ochorení pridružených k detskej obezite detskými lekármi v spolupráci s Klinikou detí a dorastu LF UPJŠ a DFN Košice





  • priamo na mieste si zmerať hmotnosť, telesný tuk, obsah vody v tele, objem svalovej hmoty, glykémiu, cholesterol a krvný tlak, obvod pása





  • vypočítať si svoje BMI (Body Mass Index)





  • dostať odporúčania pre zdravý životný štýl a stravovanie





  • dozvedieť sa o ďalších možnostiach prevencie obezity





  • dozvedieť sa o možnostiach liečby a úkonoch na zlepšenie životného komfortu





  • zistiť prípadný výskyt pridružených ochorení a byť nasmerovaný do správnej ambulancie





Projekt sa koná pod záštitou Prezidenta SR, Ministerstva zdravotníctva SR, Úradu verejného zdravotníctva a zástupcov všetkých piatich zúčastnených miest.



Heslo podujatia: Buďme akční pre zdravšiu budúcnosť!“





Zdroj: RO SSN

 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/