(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Metské lesy možno ešte nie sú stratené – existujú spôsoby, ako ich zachovať v majetku Košíc
@ Aktuálne -> Verejná správa     Feb 14 2003 - 13:42 GMT
„Mojou ambíciou je pokúsiť sa zachrániť mestské lesy,“ uviedol na stretnutí s novinármi poslanec mestského zastupiteľstva a predseda mimovládnej organizácie ¼udia a voda Michal Kravčík. Ako uviedol, existuje viacero možností, ako splatiť dlhy mesta bez toho, aby sa mesto musela vzdať svojich lesov.


Ako sme už na stránkach Cassovia.sk informovali, zástupcovia spoločností UNDP a OSN predstavili vedeniu mesta možnosti vyplatenia dlhov mesta, avšak s tým, že rovnakú finančnú hodnotu v nasledujúcich rokoch Košice investujú do životného prostredia.

Ako Michal Kravčík informoval, existuje viacero možností, pretože vo svete sa nachádza viacero donorov, ktorí ponúkajú podobné možnosti. Napríklad Európska únia má v tomto roku 1,4 miliardy Euro vo fonde určenom krajinám tretieho sveta. To sa však Slovenska netýka. ISPA však v čase rozšírenia EU bude disponovať fondom s hodnotou 150 miliónov EURO, ktoré by mohli byť využiteľné pre podobné projekty. Existuje však aj viacero rôznych nadácií, ktorých podporné programy by údajne pomohli dlhovú zaťaženosť mesta znížiť až zlikvidovať, aj sa vytvoria vhodné ekologické projekty.

„Nevieme však, čo sa deje v pozadí rokovaní o odpredaji lesov,“ povedal Michal Kravčík s tým, že mesto v súčasnosti ponúka lesný majetok pod cenu a vždy tam, kde sa majetok veľkej hodnoty predáva za menšie peniaze, vzniká priestor na špekulácie všetkého druhu.

Spoločnosti ako UNDP a OSN sú údajne ústretovejšie pri umorovaní dlhov a budovaní ekologických projektov, ak evidujú snahu obyvateľov o zachovanie a správu lesov. Aj z toho dôvodu sa mimovládna organizácia ¼udia a voda rozhodla pre akciu „Darujte 1 percento svojich daní na záchranu Košických lesov“.

Každý platca dane má možnosť darovať jedno percento z už odvedenej dane mimovládnej neziskovej organizácii. Takouto je práve organizácia ¼udia a voda. „Všetky peniaze, ktoré takto prídu na náš účet, prevedieme na projekty záchrany lesov,“ uviedol Michal Kravčík s tým, že zákony neumožňujú vytvoriť takúto účelovú organizáciu s okamžitým príjmom z daní. Pokiaľ chce mimovládna organizácia prijímať jedno percento, dá sa to len, ak je registrovaná minimálne dva roky. Preto je finančné prostriedky najskôr potrebné uviesť na účet spoločnosti ¼udia a voda.

Celý budúci týždeň budú mimovládne organizácie a aktivisti prezentovať zámery, ako možno mestským lesom pomôcť. Od pondelka do piatku vždy v čase od 12,00 do 18,00 pred Štátnou vedeckou knižnicou. Záujemcovia o tieto prezentácie budú môcť zároveň napísať svoje otázky pre poslancov mestského parlamentu, ktoré im budú odovzdané. Je totiž pravdepodobné, že už 27. februára budú poslanci mestského zastupiteľstva hlasovať o predaji najlukratívnejšej časti Košických lesov na Opátke, a to v rozlohe 3820,96 hektára.

Budúcu stredu predstavia aktivisti mimovládnych organizácií komisii na speňaženia lesného majetku svoje projekty, ktoré by dopomohli lesy zachovať v majetku mesta a ekologicky by ich zveľadili.

Ako povedal Michal Kravčík, zisk z mestských lesov je v súčasnosti asi 10 miliónov ročne. Ak však mesto príde o časť najlukratívnejších lesov pri Opátke, Mestské lesy s.r.o. budú produkovať stratu asi 5 miliónov ročne.

Ako jednu z možností ďalšej existencie mestských lesov Michal Kravčík prezentoval možnosť premeny spoločnosti Mestské lesy s.r.o. na Mestské lesy a.s. To by obnášalo rozbehnutie viacerých aktivít v oblasti lesného hospodárstva. Nepredávalo by sa drevo ako surovina, ale finalizovali by sa výrobky, spracovávalo by sa na stavebný materiál, alebo aj nábytok, ktorého hodnota i výnosy by boli ďaleko vyššie. Mestské lesy ročne produkujú minimálne 10 tisíc ton odpadovej biomasy, ktorá je spracovateľná napríklad na drevené brikety, alebo iné výrobky využiteľné v energetike. Teraz sa tento bioodpad vôbec nevyužíva. Pri súčasnej zadåženosti mesta považuje tiež za zvláštne, že mesto doposiaľ nevysporiadalo pozemky, ktoré sú pod chatami súkromných osôb a rekreačných zariadení v mestských lesoch. Údajne sa tým samo pripravuje asi o 20 až 30 miliónov Sk.

Jednou z možností je i odpredaj pozemkov na okrajoch lesa za účelom ďalšieho bývania. Výnosy by mali byť plošne vyššie ako z predaja lesa.

Tiež je možné rozbehnúť projekty na ochranu vodných zdrojov. Podľa Michala Kravčíka pri prehodnotení súčasného spôsobu lesného hospodárenia a ochrane lesného biotopu by bolo možné z Košických lesov zabezpečiť vodné zdroje s vitalitou 400 litrov za sekundu, pričom by ročný výnos z vody dosahoval až výšku 150 miliónov Sk. Pripomeňme, že pri dnešnom hospodárení je výnos z ťažobnej činnosti dreva len 10 miliónov.

Ako v závere Michal Kravčík zhrnul, existujú reálne možnosti umorenia mestských dlhov formou úhrady prostredníctvom donorov, avšak mesto potom musí do lesov investovať, avšak s perspektívou ďalších výnosov pre Košice. Preto sa mu zdá byť snaha o predaj lesov ako „politická hra s nejasným pozadím“. Ako povedal, primátor mesta Zdenko Trebuľa však už na ponuku UNDP reflektoval a zaslal im súhlasný list, takže pomoc vyzerá byť reálna. Avšak na druhej strane predsa len asi budú poslanci v blízkej budúcnosti hlasovať o tom, aby sa vyše 3 800 najlukratívnejších hektárov predalo. Poslanci by však mali rešpektovať vôľu voličov a voliči by ju mali prejaviť.

14. 2. 2004
Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/