(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Policajné správy za 20. 03..2019
@ Aktuálne -> Polícia     Mar 25 2019 - 11:35 GMT


Policajti zadržali a obvinili z vydierania tri osoby, hrozí im až 10 rokov vo väzení



Vynikajúca spolupráca príslušníkov odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach v spolupráci s príslušníkmi pohotovostného policajného útvaru Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach a príslušníkmi útvarov v pôsobnosti Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici, ktorí zasahovali v utorok (19.3.) v meste Banská Bystrica a Lučenec v Banskobystrickom kraji a zadržali osoby, ktoré páchali trestný čin vydierania.



Počas policajnej akcie boli zadržané tri podozrivé osoby z trestného činu vydierania, pričom v Banskej Bystrici polícia zadržala Michaelu R. (19) a Daniela K. (24) z okresu Banská Bystrica a v Lučenci Bruna M. (23) z okresu Malacky. Po ich zadržaní boli u osôb vykonané osobné prehliadky, domové prehliadky na miestach ich prechodného pobytu a taktiež prehliadky iných priestorov a pozemkov, a to osobných motorových vozidiel, ktoré podozriví používali. Následne boli podozrivé osoby umiestnené do cely policajného zaistenia.



Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach po vykonaní potrebných procesných úkonov včera všetkým trom osobám vzniesol obvinenie za zločin vydierania spáchaného formou spolupáchateľstva a zároveň spracoval podnet na ich väzobné stíhanie. Vyšetrovací spis spolu s podnetom vyšetrovateľ PZ predložil dozor vykonávajúcemu prokurátorovi. Obvineným v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na štyri až 10 rokov.



V tomto prípade ide o trestnú činnosť súvisiacu s vydieraním prostredníctvom sociálnych sietí, kde je prvotný kontakt poškodeného a páchateľov na sociálnych sieťach so sexuálnou tematikou. #CONT#



Počas komunikácie sú cielene vyžiadané fotografie intímneho charakteru s tým, že po zaslaní týchto fotografií je poškodený telefonicky kontaktovaný neznámou osobou, ktorá sa predstaví ako pohoršený rodič s odôvodnením, že vo veci bude podané trestné oznámenie, respektíve vec bude postúpená médiám, pričom v rámci telefonickej komunikácie navrhne neoznámenie polícii alebo stiahnutie oznámenia za finančnú náhradu. Následne do deja vstupuje osoba vydávajúca sa za policajta, ktorý potvrdzuje reálnosť oznámenia kvôli výmene fotografií intímneho charakteru s neplnoletou osobou, pričom údajný policajt odporučí možnosť dohody s oznamovateľom, ktorej predmetom je stiahnutie oznámenia za finančnú náhradu, a ktorá má byť následne prevedená na poskytnuté číslo bankového účtu.  



    V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že ide o latentnú trestnú činnosť, ktorá je rozsiahla s takýmto modus operandi a prebieha na celom území Slovenska.





 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/