(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
„Básnik obrazu“ Karol Plicka miloval Slovensko
@ Aktuálne -> Rôzne     Oct 15 2019 - 09:43 GMT


Pred 125 rokmi, 14. októbra 1894, sa narodil vo Viedni českým rodičom významný česko-slovenský fotograf, filmový tvorca, dokumentarista, hudobník, zberateľ, folklorista a etnograf profesor Karol Plicka. Vyrastal v hlavnom meste monarchie a od roku 1900 v Českej Tøebovej.



Slovensko navštívil po prvý raz v roku 1914 ako mladý, takmer dvadsaťročný učiteľ a hneď si ho úprimne zamiloval. „Pochopiteľne, to ešte nemohol tušiť, ako osudovo sa jeho životné cesty prepletú s našou krajinou,“ poznamenáva PhDr. Marián Gladiš, PhD., z Katedry slovakistiky, slovanských filológií a komunikácie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (FF UPJŠ) v Košiciach, ktorý sa venuje životu a dielu Karola Plicku.#CONT#



Prvú svetovú vojnu strávil ako člen vojenskej kapely a spevák v zbore Dvornej opery vo Viedni. Po vzniku Československej republiky sa vrátil k učiteľskému povolaniu – pôsobil v Novom Měste nad Metují a v Prahe.



Od roku 1919 sa pravidelne venoval – najmä počas letných prázdnin – dokumentovaniu slovenskej ľudovej kultúry a ako hudobník aj systematickému zberu slovenských ľudových piesní. Zaznamenal zhruba stotisíc textov a asi 25-tisíc melódií ľudových piesní,“ uvádza M. Gladiš s tým, že Karol Plicka v roku 1923 učiteľské povolanie zanechal, presťahoval sa na Slovensko a v rokoch 1924 až 1938 pôsobil ako referent Národopisného odboru Matice slovenskej v Martine.



Širokej verejnosti je známa najmä jeho fotografická a od roku 1926 aj filmová produkcia zachytávajúca život a tradície slovenského ľudu. Výsledkom jeho obrazovej dokumentácie sú stovky fotografií, mnohé s vysokou umeleckou hodnotou, ktoré vyšli i knižne, a tiež unikátne dokumentárne filmové snímky z konca 20. rokov 20. storočia – Za slovenským ľudom (1928) a Po horách, po dolách (1929).



Najvýznamnejším dokumentom Karola Plicku a vrcholom jeho umeleckej tvorby je film Zem spieva z roku 1933, ktorý fenomenálnym spôsobom zachytáva pôvab slovenskej krajiny a slovenského folklóru,“ dopåňa Marián Gladiš z FF UPJŠ v Košiciach.



Spoluzakladateľ slovenskej národnej kinematografie profesor Karol Plicka zomrel 6. mája 1987 v Prahe vo veku 92 rokov. Jeho osudovú spätosť so Slovenskom podčiarkuje fakt, že ostatky Karola Plicku spočívajú na Národnom cintoríne v Martine



PhDr. Marián Gladiš, PhD.



Filozofická fakulta UPJŠ v Košiciach





 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/