(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Policajné správy za 23.až 26. 05 2020
@ Aktuálne -> Polícia     May 28 2020 - 16:20 GMT


Večerný požiar v Košiciach si vyžiadal jednu obeť



Dňa 26.5. krátko po 17. hodine prijala polícia oznámenie o požiari jednoduchého, svojpomocne postaveného, príbytku v lesnom poraste za záhradkárskou lokalitou Moňov Potok. Na miesto boli okamžite vyslané všetky záchranné zložky. Po uhasení požiaru bolo nájdené telo bez známok života. Obhliadajúci lekár na mieste nevedel vylúčiť cudzie zavinenie a na zistenie presnej príčiny smrti bolo nariadené vykonanie pitvy. Nájdené telo bolo stotožnené ako telo 61-ročnej ženy z Košíc. Po vykonaní prvotných a neodkladných úkonov, obhliadky miesta, začala polícia v tejto súvislosti trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. Bližšie okolnosti, za akých došlo k požiaru, sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.



Trebišovčana obvinili z pokusu vraždy



Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach po vykonaní potrebných procesných úkonov obvinil z obzvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného v štádiu pokusu 45-ročného Trebišovčana v súvislosti s udalosťou, ku ktorej došlo počas uplynulého víkendu v jednej z obcí trebišovského okresu.#CONT#



Podľa doterajšieho vyšetrovania obvinený muž, ktorý je v príbuzenskom vzťahu s poškodeným mužom,  po prechádzajúcej slovnej hádke v sobotu (23.5.) v záhrade jedného z rodinného domov v obci Cejkov v úmysle usmrtiť fyzicky napadol 66-ročného miestneho muža, na ktorého začal útočiť nožom. Napadnutý muž sa bránil, ale obvinený muž pokračoval v útoku aj po ulomení čepele noža. Opakovane ho udieral päsťami do oblasti tváre a hlavy, čím mu spôsobil niekoľko sečných rán na hlave, zlomeninu nosových kostí, pohmoždenie tváre, viaceré rany zápästia a hlavy, ktoré si vyžiadali lekárske ošetrenie. 



Keďže 45-ročný muž na výzvy policajtov smerujúce k jeho zadržaniu nereagoval, muža zadržali na mieste činu privolaní príslušníci pohotovostného policajného útvaru KR PZ Košice. Pri služobnom zákroku k zraneniam osôb nedošlo. Obvinený muž bol umiestnený do cely policajného zaistenia. Krajský policajný vyšetrovateľ  spracoval podnet na jeho väzobné stíhanie. Za tento čin hrozí obvinenému mužovi trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo trest odňatia slobody na doživotie. Bližšie okolnosti sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.



Michalovský vyšetrovateľ obvinil z lúpeže 29-ročného muža



Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného  zboru v Michalovciach obvinil zo zločinu lúpeže 29-ročného muža z okresu Michalovce, ktorý podľa doterajšieho vyšetrovania v nedeľu (24.5.) vo večerných hodinách na chodníku pred jedným z rodinným domov v obci Drahňov v michalovskom okrese, za prítomnosti skupiny osôb mladších ako 18 rokov, bezdôvodne fyzicky napadol 14-ročného miestneho chlapca. Tohto päsťou udrel po líci, následkom čoho spadol. Potom do chlapca kopol, prikľakol ho a z vrecka mu ukradol 30 eur. Pri tomto incidente poškodený tínedžer utrpel povrchové poranenie v oblasti hlavy, ktoré si vyžiadali jednorazové ošetrenie.  Krátko po čine polícia útočníka zadržala a po vykonaní potrebných úkonov bol umiestnený do cely policajného zaistenia. Zároveň vyšetrovateľ spracoval podnet na vzatie obvineného muža do väzby. Za tento skutok  obvinenému mužovi hrozí trest odňatia slobody  na tri až osem rokov. 





Po tom, ako nožom bodol kamaráta, skončil v putách



V stredu (20.5.) bolo krátko po 18. hodine na tiesňovej linke 158 prijaté oznámenie, že v blízkosti Technickej univerzity v Košiciach došlo k fyzickému napadnutiu 33-ročného muža



Policajti Obvodného oddelenia Policajného zboru Košice Sever spolu s policajtmi Okresného dopravného inšpektorátu, ktorí boli na mieste ako prví, hodnovernosť tohto oznámenia preverili a zistili, že 33-ročný muž bol ostrým predmetom bodnutý do oblasti hrudníka.



V blízkosti miesta udalosti sa nachádzali 4 podozrivé osoby, ktoré boli rovnako, ako poškodený muž, značne pod vplyvom alkoholu. Na mieste bol nájdený aj nôž, ktorý bol zaistený a zaslaný na expertízne skúmanie. Osoby boli zadržané a eskortované na policajné oddelenie na realizáciu ďalších potrebných procesných úkonov.



Podľa doručenej predbežnej lekárskej správy utrpel 33-ročný muž ťažké zranenia, ktoré si podľa vyjadrenia lekárov vyžiadajú dobu liečenia a práceneschopnosti viac ako 42 dní. Preto polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví v jednočinnom súbehu s trestným činom výtržníctva. Po vykonaní potrebných procesných úkonov boli 2 muži zo zadržania prepustení a 2 boli umiestnení do cely policajného zaistenia.



Z dôvodu vecnej príslušnosti vec prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, ktorý po zhromaždení a vyhodnotení všetkých dôkazových materiálov zo zločinu ublíženia na zdraví v jednočinnom súbehu s prečinom výtržníctva obvinil 29-ročného Patrika, a zároveň spracoval podnet na väzobné stíhanie, ktorý sudca Okresného súdu v Košiciach akceptoval a muža vzal do väzby. Mužovi hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na štyri až 10 rokov.



Neprechádzali ste včera okolo Moldavy nad Bodvou? Môžete nám pomôcť!



Za posledné roky pribudlo na slovenských cestách niekoľko tisíc motocyklov. Na cestách tak hustne počet ich užívateľov. Vozidlá, motocykle, bicykle, ale i chodci. Všetci sa stretávame na cestách, na ktorých to bez vzájomnej ohľaduplnosti, obozretnosti a tolerancie jednoducho nefunguje. Vy, majitelia nablýskaných krásavíc, buďte príkladom toho, že aj jazda na motorke môže byť bezpečná, radostná, a najmä so šťastným koncom. Myslite však na to, že hoci je vaša motorka silná, jej 2 kolesá vás stavajú do pozície zraniteľných účastníkov cestnej premávky. Pri zrážke nie ste chránení ako vodiči áut, pokrčené plechy auta možno zachránia jeho vodiča, no ublížia vám. Nezabúdajte preto na ochranný odev, prilbu či iné ochranné prvky, ktoré podčiarknu vašu bezpečnosť. Nehazardujte zbytočne na cestách, konajte zodpovedne a s rozvahou. Rešpektujte sa na cestách navzájom, tolerujte sa a neohrozujte. 



Polícia odporúča



Vodiči áut si taktiež musia uvedomiť, že na cestách treba počítať aj s dvojkolesovými účastníkmi – motocyklistami, ktorí sa zmestia aj tam, kde autá nie.  Preto je azda najdôležitejšie sledovať spätné zrkadlá a situáciu okolo auta. 



Nie za každú dopravnú nehodu je automaticky zodpovedný motocyklista, hoci v záujme vlastnej bezpečnosti by sa mal vyvarovať  nebezpečnej jazde, porušovaniu dopravných predpisov a taktiež by si mali uvedomiť, že vodiči ostatných motorových vozidiel nie vždy predvídajú ich porušovanie pravidiel cestnej premávky. Hazardovať so svojím zdravím a životom sa nevypláca. Pri zrážke s autom, náraze do zvodidiel alebo šmyku na mokrej ceste vo väčšine prípadov ťahá za kratší koniec práve motocyklista. Vodiči ostatných motorových vozidiel by si mali uvedomiť, že :





  • motocyklisti jazdia veľmi často vyššou ako povolenou rýchlosťou,





  • často predchádzajú motorové vozidlá ako sprava, tak aj zľava,





  • motocyklistov je možné ľahko prehliadnuť,





  • pri predchádzaní motocyklistov je potrebné dodržiavať bezpečný odstup.





 



Našťastie, iba pokrčenými plechmi, avšak ťažkými zraneniami, skončila včerajšia dopravná nehoda, ku ktorej došlo krátko pred 12.30 hodinou na ceste I/16 v smere od obce Čečejovce na mesto Moldava nad Bodvou (okr. Košice okolie). Vodič, ktorý na mieste dopravnej nehody nezastavil a s vozidlom pokračoval v smere jazdy na Rožňavu, podľa doterajších zistení predbiehal rad 4 motocyklov, avšak prednou časťou narazil do zadnej časti tým istým smerom jazdiaceho motocykla zn. Yamaha, ktorého vodič v tom čase taktiež predbiehal pred ním idúce vozidlo. Po kontakte vozidla a motocykla vodič stratil nad motorkou kontrolu, zišiel do priekopy, narazil do nespevného terénu vedľa cesty, od čoho motocykel prehodilo cez predné koleso do krovinatého porastu, a jeho 42-ročného vodiča aj s 18-ročným spolujazdcom do priekopy. Podľa predbežnej lekárskej správy obaja utrpeli ťažké zranenia, s predbežnou dobou liečenia a práceneschopnosti viac ako 42 dní. Vodič motocykla bol podrobený dychovej skúške s negatívnym výsledkom. Predbežná škoda na motocykli bola vyčíslená na 5.000 eur. 



Presná príčina tejto dopravnej nehody, jej bližšie okolnosti i miera zavinenia jej účastníkov je predmetom ďalšieho vyšetrovania. Po vodičovi, ktorý na mieste dopravnej nehody nezotrval, polícia intenzívne pátra. Zároveň v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví v jednočinnom súbehu s trestným činom neposkytnutia pomoci



Polícia zároveň žiada občanov, ktorí v tom čase prechádzali okolo a videli priebeh tejto dopravnej nehody alebo ju majú zachytenú na videozázname, aby kontaktovali políciu na záznamom bezplatnom telefónnom čísle 158, dostavili sa osobne na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru alebo zanechali súkromnú správu na oficiálnej stránke na Facebooku Polícia SR – Košický kraj.



     Na každého z vás niekto doma čaká. Jazdite preto ohľaduplne, no najmä bezpečne. Život je to najcennejšie, čo máte. Želáme vám veľa šťastných kilometrov.





 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/