(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Polocajné správý 4.-6. 12. 2020
@ Aktuálne -> Polícia     Dec 08 2020 - 14:32 GMT


Ženy, ktoré sa ocitli v ohrození, sa obrátili na políciu. „Násilníci“ už čelia obvineniu.



Každému prípadu, ktorý súvisí s domácim násilím, polícia venuje zvýšenú pozornosť. Dôkladne preveruje každé oznámenie s cieľom predchádzať jeho závažným následkom. Policajti v uplynulých dňoch riešili dva prípady domáceho násilia. Ženy, ktoré sa doma ocitli v ohrození života a zdravia, sa s dôverou obrátili na políciu. Policajti po prijatí oznámenia okamžite začali konať.



Poverený príslušník OO PZ v Moldave nad Bodvou po vykonaní potrebných procesných úkonov z trestného činu nebezpečného vyhrážania obvinil 31-ročného muža z okresu Košice okolie, ktorý sa v piatok (4.12) vo večerných hodinách podľa doterajšieho vyšetrovania v rodinnom dome v jednej z obcí v okrese Košice okolie vyhrážal zabitím svojim rodičom (56). V ruke držal veľký kuchynský nôž, a so slovami, že ich zabije, žiadal od rodičov peniaze. Potom udrel svoju matku do ramena. Rodičia v obave o svoj život a zdravie, že vyhrážky aj uskutoční, pred synom utiekli z domu. Keď utekali z domu, syn ich naháňal s nožom v ruke a opakoval vyhrážky, že ich zabije.#CONT#



Privolaní policajti útočníka zadržali o pár minú na mieste činu a eskortovali na policajný útvar. Nôž, ktorým syn ohrozoval svojich rodičov, polícia zaistila. Obvinenému mužovi za tento skutok, spáchaný na chránenej osobe, hrozí až trojročné väzenie. Stíhaný je väzobne.



V rovnakom čase boli policajti vyslaní do košickej mestskej časti ahanovce, kde v jednom z bytov 58-ročný Košičan fyzicky napadol svoju družku a počas útoku sa jej vyhrážal zabitím. Ženu udieral do hlavy, chytil za vlasy a udieral jej hlavu o podlahu. Žene sa podarilo z bytu utiecť a z obavy o svoj život a zdravie udalosť prišla oznámiť priamo na policajné oddelenie. Policajti podozrivého muža zadržali v krátkom čase v blízkosti bytového domu, kde k udalosti došlo a následne bol umiestnený do cely policajného zaistenia. Po vykonaní potrebných procesných úkonov poverený príslušník PZ obvinil 58-ročného muža z prečinu nebezpečného vyhrážania. Polícia udalosť realizovala v tzv. super rýchlom konaní a vyšetrovanie ukončila návrhom na podanie obžaloby. 



Vzhľadom na citlivosť prípadom neuvádzame konkrétnu obec, resp. ulicu, kde k udalosti došlo. Vzhľadom na to, že tieto skutky boli spáchané na chránenej osobe, páchateľom hrozí prísnejší trest, v týchto prípadoch trest odňatia slobody až na tri roky. 



Odporúčania a rady polície



Domáce násilie svojou povahou patrí medzi latentné prejavy kriminálneho správania, k  násiliu dochádza často za zavretými dverami a bez ďalších svedkov. Takéto konanie je porušovaním základných ľudských práv. Život, zdravie, sloboda, či iné práva sú hodnoty spoločnosti, ktoré chráni Trestný zákon. Ak dochádza k ich ohrozeniu alebo porušeniu je potrebné zasiahnuť. V ideálnych prípadoch preventívne, no niekedy dochádza k násiliu bez varovania. Ak dochádza k domácemu násiliu, je potrebné problém neodkladať a riešiť ho. Pre obete je oznámenie polícii iste ťažké rozhodnutie, zvlášť ak je útočník blízka osoba. No ani príbuzenský vzťah nikoho neoprávňuje páchať trestnú činnosť. Policajný zbor chráni všetkých, preto by poškodení nemali váhať a s dôverou sa môžu kedykoľvek obrátiť na políciu. Násilie nemusí oznámiť len obeť, ale ktokoľvek, komu na iných záleží.



Čo robiť v prípade, ak sme obeťou domáceho násilia?





  • odporúčame mať po ruke informácie o krízových centrách, telefonických linkách podpory a iné, ktoré je možné získať na internete, ale aj prostredníctvom polície,





  • privolať políciu a neváhať oznámiť udalosť skôr než sa násilie vystupňuje,





  • o probléme je potrebné rozprávať s okolím, zdôveriť sa a požiadať o pomoc svojich blízkych (rodinu, priateľov).





Chodci sa pri dopravných nehodách ťažko zranili, polícia vzýva k zvýšenej opatrnosti na cestách



Polícia vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky k zvýšenej opatrnosti a ostražitosti na cestách. Minulý týždeň (49.) sme na cestách Košického  kraja zaznamenali 6 dopravných nehôd s účasťou chodcov. K dvom z nich došlo v uplynulých dňoch na území mesta Košice. Tieto nehody si vyžiadali ťažké zranenia chodcov. Chodci prechádzali cez cestu mimo priechodu pre chodcov a nemali na sebe žiadne reflexné prvky. 



K jednej z nich došlo koncom minulého týždňa (3. 12.), o ktorej sme informovali na našej oficiálnej stránke na Facebooku, za zníženej viditeľnosti. V košickej mestskej časti Nad jazerom došlo k zrážke medzi vozidlom a chodkyňou (64), ktorá vodičovi náhle vošla do jeho jazdnej dráhy, pričom vodič sa už zrážke nedokázal vyhnúť. Chodkyňa utrpela ťažké zranenia, u vodiča požitie alkoholu zistené nebolo. 



V sobotu (5.12.) podvečer došlo k dopravnej nehode v košickej mestskej časti Barca, kedy vodič viedol vozidlo zn. Peugeot po ul. Osloboditeľov v smere od centra mesta do Šebastoviec, pričom mu do jazdnej dráhy náhle vošiel chodec, ktorý prechádzal cez cestu mimo priechodu pre chodcov.  Chodec podľa predbežnej lekárskej správy utrpel ťažké zranenia. U vodiča požitie alkoholických nápojov zistené nebolo. Chodcovi bola za účelom zistenia požitia alkoholu odobratá krv. 



Policajti miesta udalostí dôkladne zdokumentovali. V oboch prípadoch polícia zisťuje bližšie okolnosti, presná príčina vzniku dopravnej nehody je predmetom ďalšieho objasňovania. 



Polícia vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky k zvýšenej opatrnosti, vzájomnej ohľaduplnosti a disciplinovanosti na cestách 



Vodiči, dbajte na zvýšenú opatrnosť voči chodcom! Taktiež apelujeme na najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky – chodcov, aby dbali na svoju bezpečnosť, nevstupovali na vozovku, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôžu cez vozovku bezpečne prejsť a prednostne použili priechod pre chodcov. Vyzývame chodcov, aby boli pri prechádzaní cez cestu viditeľní pre vodičov vozidiel a používali reflexné prvky alebo mali oblečený reflexný bezpečnostný odev. Tie je potrebné mať umiestnené na sebe viditeľne. Chodci by mali mať pri prechádzaní cez cestu na zreteli a uvedomiť si najmä to, že pri zrážke s vozidlom, vždy „ťahajú“ za kratší koniec. Je potrebné vziať do úvahy aj to, že človek pohybujúci sa pešo, dokáže zastať podstatne rýchlejšie než motorové vozidlo. 



Za chyby sa platí, na cestách je tou chybou „byť neviditeľný“



Chodci musia mať za zníženej viditeľnosti na sebe reflexné prvky nielen mimo obce, ale aj v obci. Nepodceňte túto povinnosť, ktorá je predovšetkým vo vašom záujme. Inak sa môže stať, že na vás budú blízky už len spomínať.





  • predvídať - sledujte premávku, 





  • ako cez cestu - prechádzajte cez cestu na miestach na to určených, 





  • opatrnosť - vyhýbajte sa rizikovým úsekom, nepreliezajte zábradlia a neriskujte





  • kam reflexné prvky - použite ich na strane privrátenej k vozovke (nie ku krajnici). Napríklad blízko ku kolenám, do úrovne pásu, na rameno. Cyklisti aj na prilbu a bicykel. Reflexné nálepky na podrážky topánok, korčule, kolobežky, školské tašky, barle či kočíky.





  • pozor - kombinácia tmavého oblečenia, nepozornosti a alkoholu môže byť smrteľná.









 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/