(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Policajné správy za 26. a 28.02...2021
@ Aktuálne -> Polícia     Mar 02 2021 - 14:32 GMT

Nepozornosť za volantom priniesla počas víkendu rozbité autá, vodičov, ktorí za volantom nemali čo robiť, ale, žiaľ, aj smrť chodca


 


 V obci Budimír (okr. Košice okolie) v piatok (26.2.) krátko po 2. hodine ráno viedol 25-ročný vodič osobné motorové vozidlo zn. VW Polo, avšak pravdepodobne z dôvodu neprispôsobenia rýchlosti jazdy svojim schopnostiam, stavu vozovky a aktuálnym poveternostným podmienkam stratil po prejazde pravotočivej zákruty nad vozidlom kontrolu, zišiel z cesty a prednou časťou vozidla narazil do oplotenia jedného z rodinných domov. Vodič po dopravnej nehode na mieste nezotrval, ale z miesta odišiel. Bol však vypátraný policajnou hliadkou, ktorá ho podrobila dychovej skúške s výsledkom 0,33 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 0,69 promile. Svojou nerozvážnosťou vodič spôsobil škody predbežne vyčíslené na 1.600 eur, nezranil sa, našťastie, nikto. 


 


 V piatok krátko po 7.30 hodine sa pravdepodobne dostatočne nevenoval vedeniu vozidla zn. Mitsubishi Pajero a sledovaniu situácie v cestnej premávke ani 63-ročný vodič. Pri prejazde obcou Ruskov v smere od obce Slančík zbadal, ako sa pri jednom z rodinných domov otvára brána a predpokladal, že z dvora vyjde vozidlo, a v čase, keď ho práve predchádzalo vozidlo zn. Škoda Fabia, s vozidlom zatočil vľavo a zastavil. #CONT#  Vodič Škody Fabie už zrážke aj napriek snahe a brzdeniu zabrániť nevedel. Obaja vodiči boli podrobení dychovej skúške s negatívnym výsledkom, k zraneniam nedošlo. Predbežná škoda na vozidlách bola vyčíslená na 400 eur. 


 


Piatkový podvečer nebol šťastným pre 61-ročného chodca, keď ho počas toho, ako pár minút pred 18. hodinou prechádzal po riadne vyznačenom priechode pre chodcov od Rampovej ulice v Košiciach k jednej z predajní automobilov, zachytil s vozidlom zn. Škoda Superb 50-ročný vodič  Chodec po zrážke utrpel zranenia, ktoré si vyžiadajú dobu práceneschopnosti a liečenia viac ako 42 dní. Ani vodič ani chodec neboli pod vplyvom alkoholu. Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví.


 


V ten istý deň krátko pred 19.30 hodinou viedol osobné motorové vozidlo zn. Ford Galaxy 47-ročný vodič. Na jednej z trebišovských ulíc ho zastavila policajná hliadka, no muž sa po výzve policajta odmietol podrobiť dychovej skúške i lekárskemu vyšetreniu na zistenie požitia alkoholických, prípadne iných návykových látok, a to aj napriek tomu, že šoféroval v čase, keď do mája roku 2023 má uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá. Jazdu večernými ulicami tak ukončilo umiestnenie v cele policajného zaistenia a obvinenie z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia. 


 


 V katastri obce Budimír policajti dokumentovali dopravnú nehodu aj v sobotu (27.2.). Okolo 15.30 hodiny 41-ročný vodič, smerujúci s osobným motorovým vozidlom zn. Toyota Corola po ceste od Košíc smerom na obec Budimír, sa na diaľničnom privádzači pravdepodobne taktiež dostatočne nevenoval vedeniu vozidla a sledovaniu situácie v cestnej premávke, zišiel s vozidlom vľavo z cesty, na čo zareagoval strhnutím volantu vpravo. S autom sa otočil do protismeru a narazil do odvodňovacieho žľabu vedľa cesty. Pri dopravnej nehode vodič a 2 spolujazdci utrpeli ľahké zranenia. Počas dokumentovania dopravnej nehody bol vodič vyzvaný, aby sa podrobil vyšetreniu na zistenie prítomnosti návykovej látky v dychu, čo však odmietol. Lustráciou policajti zistili, že vodič má uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá do júla roku 2024. Muž bol umiestnený do cely policajného zaistenia a po vykonaní potrebných procesných úkonov obvinený z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia.


 


Za volant vo Veľkých Kapušanoch si v čase zákazu činnosti viesť motorové vozidlá sadol aj 45-ročný vodič. Policajnej hliadke pri kontrole nepredložil vodičský preukaz, a tak policajti pri lustrácii zistili, že šoférovať nemôže až do júla 2021. Keďže však skutok spáchal v čase podmienečného odsúdenia, policajti spracovali podnet na jeho vzatie do väzby. 


 


Víkend na cestách Košického kraja skončil tragicky v michalovskom okrese. Podľa doterajších zistení 21-ročný vodič, ktorý s vozidlom zn. VW Passat smeroval od obce Vinné do Michaloviec, po prejazde ľavotočivej zákruty s vozidlom z doposiaľ nezistených príčin zachytil 80-ročného chodca, ktorý prechádzal po riadne vyznačenom priechode pre chodcov. Žiaľ, chodec utrpel tak vážne zranenia, že im na mieste podľahol. Vodič bol podrobený dychovej skúške s negatívnym výsledkom, prítomnosť alkoholu v krvi nebohého chodca bude zisťovaná pri pitve. Počas dokumentovania dopravnej nehody bol na mieste prítomný aj znalec z odboru cestná doprava. Predbežná škoda na vozidle bola vyčíslená na 2.000 eur. Michalovský policajný vyšetrovateľ v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia.


 


Presná príčina všetkých dopravných nehôd, ich bližšie okolnosti, ale i miera zavinenia účastníkov sú predmetom ďalšieho vyšetrovania. 


 


Dbajte na to, že vždy treba jazdiť podľa svojich schopností a zručností, prispôsobiť sa stavu cesty, počasiu i ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať, ale najmä, byť na cestách voči sebe navzájom tolerantní, ohľaduplní a obozretní. Len tak môžeme zabrániť tragédiám a chrániť si to najcennejšie, čo máme, vlastný život.


 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/