(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Štátnej filharmónii Košice zaznie po vyše roku spev
@ Kultúra -> Koncerty     Jun 09 2021 - 09:34 GMT

Koncert Mozart Gala bol pôvodne plánovaný na január 2021 k výročiu skladateľových narodenín. Pandémia však všetko zmenila a zo Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) sa na dlhé mesiace vytratil spev. Ten sa však do Domu umenia navracia s úspešnou opernou divou Janou Kurucovou, ktorá predstaví svoju bravúrnu vokálnu techniku v áriách z diel Don Giovanni, Così fan tutte a Idomeneo. Jej podmanivý mezzosoprán si môžete vychutnať v Mozartových operách  na  www.sfk.sk. 


 


Jana Kurucová: „Publiku otváram srdce“ 


 


V roku 2020 ste vydali CD s áriami Mozartových postáv. Aký je váš vzťah k Mozartovi?#CONT#


 


-Mozart stál v mojom živote od začiatku štúdia, pretože je presne vhodný pre môj hlas. Avšak pamätám si, že keď som po prvýkrát vzala do rúk klavírny výťah z Figarovej skladby a skúsila som pár taktov, tak som po chvíli mala také stiahnuté hrdlo, až som si pomyslela, že túto rolu v živote nezvládnem. Nakoniec som zaspievala rolu Cherubina asi v dvesto predstaveniach v rôznych divadlách v Berlíne, Hamburgu, Seville, Tokiu či Pekingu. 


 


Vo vašom repertoári potom postupne pribúdali i ďalšie postavy z Mozartových opier.


 


-Áno, pracovala som napríklad na role Dorabella z Così fan tutte či opere Idomeneo. Aktuálne je moja najviac spievaná rola Donna Elvíra, ktorú som robila tiež vo viacerých divadlách – v Hamburgu, Berlíne, Prahe, Osle, Stuttgarte. Mozart je teda základným kameňom mojej kariéry aj repertoáru. Preto som chcela, aby moje prvé CD s orchestrom bolo venované tomuto skladateľovi. 


 


 


Špecializujete sa na takzvané „nohavicové postavy“, kde ženská interpretka spieva postavu mladšieho muža. V Košiciach však svoj hlas predvediete v inej polohe.


 


-Na začiatku mojej kariéry to boli najmä nohavicové roly, ktoré veľmi ľúbim. Keďže mám pohyblivý mezzosoprán, aj fyzicky sa na to hodím. Veľmi rada hrám nohavicové postavy, lebo sú živé a majú veľké sympatie u publika a to najdôležitejšie, majú krásne árie napísané Mozartom. Keďže som už spomínané postavy v Košiciach spievala, tentokrát som chcela ponúknuť niečo iné. Chcela som priniesť repertoár len so ženskými rolami od Mozarta. Preto som sa extra naučila ďalšie dve árie a podujatie môže mať podnadpis – Così fan tutte – Také sú všetky (ženy). 


 


 


Pred zopár rokmi ste v rozhovore uviedli, že vždy spievate piesne tak, akoby to bolo po prvýkrát a dotýkali sa vás práve v tej chvíli. Platí to stále? Dokážete sa do postáv aj opakovane vciťovať?


 


-Áno, to mi stále ostalo, pretože si veľmi vážim, že môžem spievať nádhernú hudbu a stvárňovať krásne postavy. Je to veľký dar a som nesmierne vďačná a cítim veľkú pokoru voči Mozartovým dielam. Človek sám rastie, má nové skúsenosti, vyvíja sa, má nový pohľad, hlas sa vyvíja. Čiže aj keď sa vrátim k role po nejakom čase, je pre mňa už trochu iná, rástla so mnou. Snažím sa jej dať to autentické v danom momente. To, aká práve som a to, čo cítim. 


 


Zdroj: RO SSN


 


 


 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/