(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Policajné správy za 12.01.2021
@ Aktuálne -> Polícia     Jan 14 2022 - 11:13 GMT

 „Podpaľač“ z košickej nemocnice už čelí obvineniu
Získaná a vyhodnotená dôkazná situácia umožnila vyšetrovateľovi odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach obviniť 55-ročného Košičana, ktorý bol vo februári minulého roku hospitalizovaný v jednej z košických nemocníc. 
Muž na oddelení chirurgie pomocou zapaľovača a otvoreného ohňa spôsobil požiar na polohovateľnom lôžku, následkom čoho došlo k vznieteniu plachty, matraca, lôžkovej konštrukcie, gumovej podlahy, ale i k zadymeniu izby, v ktorej sa okrem muža nachádzala ešte jedna hospitalizovaná osoba. 
Vďaka rýchlej reakcii zdravotníckeho personálu boli obe osoby, ale aj ďalšie osoby hospitalizované na chirurgii, evakuované, požiar bol uhasený a príslušníkmi  Hasičského a záchranného zboru boli zadymené priestory odvetrané. Muž svojim nezodpovedným správaním spôsobil nemocnicu škodu vo výške viac ako 12.200 eur. 
55-ročný muž tak v súčasnej dobe čelí obvineniu zo zločinu všeobecného ohrozenia a prečinu poškodzovania cudzej veci, za ktorý mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na štyri až 10 rokov.

Trojlístok kamarátov si myslel, že prejde policajtom cez rozum

V utorok (11.1.) krátko po 22.30 hodine bolo na tiesňovú linku 158 prijaté oznámenie, že v jednej z predajní potravín v obci Jovice sa pohybujú neznáme osoby.
Policajné hliadky nachádzajúce sa v blízkosti, sa ihneď vydali preveriť hodnovernosť tohto oznámenia. Po príchode na miesto zistili, že je spustený signalizačný zvukový alarm, a od objektu uteká osoba smerom k blízkemu obytnému domu. #CONT#
Policajti okamžite začali prepátravať blízke okolie a od svedkov v bytovke zistili, že jedna osoba dverami vošla a oknom z jedného z bytov vyskočila. Počas prehľadávania okolia spozorovali osobu, ako uteká na cintorín a snaží sa ukryť medzi hrobmi, kde však už policajtom neunikol. Kamaráti – nekamaráti, mladík už nechcel v kaši ostať sám a „nabonzoval“ aj zvyšných dvoch kamarátov. Jedného z nich policajti našli v obytnom dome, tretí z trojlístka mladíkov sa ukryl v hustom poraste za cintorínom. Policajtom prišiel na pomoc aj psovod so služobným psom, ktorý miesto dôkladne skontroloval. Bola to však len márna snaha mladíkov prejsť policajtom cez rozum, pretože policajti spolu so psom ešte aj do tretice skontrolovali obytný dom, kde v tmavej miestnosti našli skrývajúcu sa tretiu osobu. Tá chcela policajtom ujsť, tí ju však za pomoci donucovacích prostriedkov spacifikovali. 
V priebehu vyšetrovania zistili, že 3 mladíci, 20-ročný Dávid, mladistvý 16-ročný Ondrej a mladistvý 16-ročný Leonard, sa po predchádzajúcej vzájomnej dohode vybrali do predajne potravín v obci Jovice, no keďže na otváracie hodiny bola už pokročilá hodina, vyzbrojili sa sekerou, pílkou i kovovou tyčou. Chuť na alkohol a rôzne druhy potravín bola pravdepodobne veľká, pretože Dávid prepílil zámok na zabezpečovacej mreži, a keď sa mu nepodarilo poškodiť zámok na dverách za ňou, rozbil sklenenú výplň a vstúpil do priestorov predajne. Na ich smolu ich vyrušil zvukový signalizačný alarm.
Rožňavskí policajti po zhromaždení všetkých dôkazových materiálov a po vykonaní nevyhnutných procesných úkonov trojlístok kamarátov obvinili z prečinu krádeže spáchaného formou spolupáchateľstva, za ktorý hrozí Dávidovi aj Ondrejovi trest odňatia slobody až na 2 roky, pričom Ondrejovi ako mladistvému sa trest znižuje na polovicu. Leonard bol v priebehu predchádzajúcich 24 mesiacoch za obdobný trestný čin odsúdený, preto mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na 6 mesiacov až 3 roky, keďže je však taktiež mladistvý, trest sa mu znižuje na polovicu. Kamaráti tak strávili zvyšok noci v policajnej cele.

Majiteľka domu sa neželaného návštevníka nezľakla
V utorok (11.1.) krátko po polnoci 28-ročný muž z okresu Rožňava preskočil oplotenie jedného z rodinných domov v obci Buzica (okr. Košice okolie) a po poškodení sklenenej výplne okna vošiel do interiéru rodinného domu. Dobre vedel, že je neželanou návštevou, preto keď ho „prekvapila“ majiteľka domu, už nestihol vziať nohy na plecia. Policajti ho priamo z miesta „odprevadili“ do cely policajného zaistenia. 
Po vykonaní nevyhnutných procesných úkonov 28-ročného muža vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach okolie obvinil z prečinu porušovania domovej slobody, za ktorý mu v prípade dokázania viny hrozí jeden až 5 rokov za mrežami.    
 


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/