(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košice navštívil veľvyslanec USA J. E. Ronald Weiser a podpredseda Vlády SR Pál Csáky
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 10 2002 - 12:56 GMT
Spojené štáty zmenili vízovú politiku voči Slovensku

Prednosta Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer prijal pred zasadnutím zastupiteľstva VÚC veľvyslanca USA J. E. Ronalda Weisera a podpredsedu Vlády SR pre ľudské a menšinové práva a regionálny rozvoj Pála Csákyho. Po necelej hodinke vzájomného posedenia v salóniku Župného domu obaja hostia predstúpili pred poslancov so svojimi prejavmi.

Podľa Pála Csákyho Košice môžu slúžiť ako vzor

Ako uviedol Pál Csáky, má záujem na tom, aby podal americkému veľvyslanectvu pravdivý obraz o rozvoji, prípadne stagnácii všetkých regiónov na území Slovenska. Podľa jeho názoru, aj keď je vznik vyšších územných celkov jasným krokom k decentralizácii moci v štáte, v realizácii reforiem vnútornej správy cítiť disharmónie, ktoré je potrebné riešiť koordinovanými postupmi všetkých zložiek riadenia spoločnosti.

"Nemám pocit, že aj vo východoslovenskom regióne môžeme hovoriť len o úspechoch," dodal, pričom toto tvrdenie umocnil poukázaním na vysokú nezamestnanosť a nízku infraštruktúru v tejto časti Slovenska. Ako jedno z východísk vidí rozvoj možností cezhraničnej spolupráce, pričom to uviedol ako jednu z najvýznamnejších priorít Košického samosprávneho kraja.

"Slovensko je a ostane multietnickou krajinou, kde platí, že najlepšia menšina je spokojná menšina," uzavrel svoj prejav podpredseda vlády s poukázaním na príklad Košíc, ktoré podľa jeho názoru môžu slúžiť ako príklad národnostnej tolerancie pre celé Slovensko.

Jeho excelencia veľvyslanec Amerického veľvyslanectva na Slovensku Ronald Weiser, ktorý u nás pôsobí od decembra 2000, hneď v úvode spomenul, že je bytostne spätý so slovanskými národmi, pretože jeho rodinné korene siahajú pod Vysoké Tatry. Po deväťdesiatich rokoch sa rodina vrátila do Európy, včítane jeho sedem mesačného syna.

J. E. Ronald Weiser očakáva vstup amerických investorov

"Decentralizácia je veľmi dôležitá reforma a ja blahoželám Slovensku, že moc priblížilo k ľudu," povedal poslancom s tým, že na nich prechádza značná časť zodpovednosti za ďalší vývoj správy vyššieho územného celku. Zdôraznil, že dobre vníma rozdiel medzi rozvojom Bratislavy a iných častí našej krajiny aj z toho dôvodu, že počas troch mesiacov už rozprával so zástupcami samosprávy šesťdesiatich slovenských miest a obcí, Košice navštívil už trikrát.

"Slovensko je ďaleko viac než len Bratislava. Košický región má svoj obrovský potenciál. Máte zručných pracovníkov, ktorí by mohli získať investorov. Zo svojich skúseností viem, že ľudia sami musia ponúkať možnosti, ktoré majú, aby získali investície. Tým konkurujete iným mestám, regiónom, štátom, ale to je zdravá konkurencia, ktorá je ako v USA, tak aj v iných štátoch sveta."

J. E. Ronald Weiser vidí veľké slovenské šance v rozvoji turistických služieb, pričom veľmi atraktívne naň pôsobí práve oblasť východu nášho štátu.

V USA žije približne päť miliónov amerických občanov, ktorí majú svoj pôvod na Slovensku. Aj preto J. E. Ronald Weiser prezentoval ako prioritný záujem prehåbenie kontaktov medzi oboma krajinami.

Reč sa nevyhla ani súčasnému prechodnému obdobiu politického vývoja Slovenska, ktoré má integračné snahy vo vzťahu k NATO a Európskej únii.

"Vaša krajina čakala tisíc rokov na nezávislosť, teraz má len deväť rokov," uviedol americký veľvyslanec, pričom súčasné obdobie prirovnal k veku dieťa, ktoré prechádza fázou sebauvedomenia. Vyzdvihol však pozíciu mimovládnych organizácií v našej spoločnosti, ktoré sú zárukou kontroly demokratického systému a priťahujú zahraničné investície. Mnohé mimovládne organizácie už dosiahli európsku úroveň, v podstate predbehli vývoj slovenskej spoločnosti ako celku.

USA nepodporí vstup SR do NATO bez záruk demokratického vývoja

Vstup do NATO bude podľa J. E. Ronalda Weisera pozitívnym signálom stability krajiny pre zahraničné investičné spoločnosti. On sám podnikal 35 rokov, pozná zmýšľanie investorov, ktorí spoliehajú aj na našu dobrú strategickú polohu. Slovensko so susednými krajinami tvorí 130 miliónový trh, za jeden deň cesty kamiónom je možné obsiahnuť 350 miliónový trh. Preto za súčasť svojej práce považuje presviedčanie amerických firiem, aby investovali na Slovensku. Na jún pripravuje prvú konferenciu, ktorej by chcel naše možnosti prezentovať pred približne sto americkými firmami. Ako príklad pritom uviedol pôsobenie spoločností U.S. Steel a Whirpool.

V týchto aktivitách vidí aj možnosti eliminácie spoločensky nežiadúcich javov, predovšetkým nezamestnanosti. V máji príde na Slovensko guvernér amerického štátu Michigan, ktorý kedysi zápasil s 15 percentnou nezamestnanosťou, avšak vďaka premyslenému rozvoju a prezentácii možností investorom má teraz tento štát nižšiu nezamestnanosť ako je celoamerický priemer.

Keďže vstup Slovenska do Európskej únie je viacmenej možný cez vstup do NATO, veľvyslanec sa nevyhol ani citlivým otázkam, čo v prípade, ak ďalšie voľby vyhrá politická strana neakceptovateľná pre Západ.

"USA nepodporuje žiadnu stranu, alebo koalíciu. Čo podporujeme, je veľká účasť vo voľbách, aby ich výsledky boli skutočným zrkadlom názorov ľudí. Predchádzajúca vláda nemala tie známky demokracie, podľa ktorých by ste mohli dostať pozvánku do NATO," povedal Ronald Weiser.

Nová vízová politika

Veľmi pozitívne vyznela informácia, ktorá sa týka zmeny vízovej politiky USA voči Slovensku. Ako povedal J. E. Ronald Weiser, v decembri, keď nastúpil do funkcie, počul mnohé sťažnosti od ľudí, ktorí pre vízum museli cestovať do Bratislavy a stáli tam v dlhých radoch od skorých ranných hodín. Preto na veľvyslanectve vypracovali plán, ktorý zaslali do Washingtonu. Ten ho schválil a tak od 15. apríla je možné vybavovať vízum podľa týchto nových kritérií - žiadosti o víza bude možné dostať poštou na základe písomného požiadania, alebo stiahnutím z internetových stránok amerického veľvyslanectva, alebo na tristo vybraných slovenských poštách. Žiadosť bude možné podať poštou, rovnakým spôsobom bude možné uskutočniť všetky platby.

Kto splní kritéria pre udelenie víza, bude poštou vyrozumený a aj vízum takouto cestou dostane. Len v prípade, že si zamestnanci vyžiadajú osobný pohovor pred udelením povolenia na návštevu USA, žiadateľ dostane písomné pozvanie dva týždne pred termínom rozhovoru. Už len v takomto prípade bude nutné vycestovať do Bratislavy.

Veľvyslanectvo USA na Slovensku eviduje až 25 tisíc žiadostí ročne, veľvyslanec predpokladá že dve tretiny až tri štvrtiny z toho získajú vízum úplne bezproblémovo. "Pred veľvyslanectvom už nebudú žiadne rady," uviedol J. E. Ronald Weiser.

21. 3. 2002
Slavomír Szabó
[email protected]


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/