(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košice sa chcú napojiť na diaľnicu s Maďarskom
@ Aktuálne -> Verejná správa     Mar 10 2003 - 08:59 GMT
(Košický samosprávny kraj – tlačová správa) -- O spolupráci na spoločných zámeroch medzi Košickým samosprávnym krajom (KSK) a maďarskou župou Borsod – Abaúj – Zemplén (B-A-Z) rokovali v Košiciach predseda KSK Rudolf Bauer a županka Ildikó Gyárfás. Dohodli sa na spolupráci na konkrétnych projektoch v oblastiach cestnej infraštruktúry, kultúrnej, cestovného ruchu, hospodárskeho rozvoja a školstva.

Obaja predstavitelia susediacich regiónov sa zhodli na potrebe skorého diaľničného prepojenia Miskolca a Košíc, ktoré by kontinuálne nadväzovalo na diaľnicu smerom do Budapešti. Ako na stretnutí informovala Ildikó Gyárfás, maďarská vláda pred niekoľkými dňami schválila harmonogram budovania diaľnic a rýchlodráh. Podľa neho maďarský kabinet odsúhlasil pokračovanie výstavby diaľnice z Miskolca smerom ku hranici so Slovenskom. V jej výstavbe bude maďarská strana pokračovať v dvoch etapách, počas ktorých vybuduje diaľničný úsek dlhý takmer 60 kilometrov.

Podľa informácií Ildikó Gyárfás prvú etapu predstavujúcu 30 kilometrov diaľnice plánujú ukončiť do roku 2006, ostatok najneskôr do roku 2010. Pri budovaní druhej etapy by podľa predstaviteľov oboch regionálnych samospráv významnou mierou pomohli finančné prostriedky z Európskej únie, o ktoré sa chcú obe strany uchádzať. „Myslím si, že na základe dohody medzi oboma štátmi a vzájomnou koordináciou výstavby by bolo možné diaľničné prepojenie Miskolc – Košice dosiahnuť skôr ako v roku 2010“, povedala predsedníčka župy B-A-Z. Skoršie kvalitné cestné prepojenie oboch miest má význam aj s ohľadom na fakt, že maďarská strana neodsúhlasila výstavbu letiska na území župy B-A-Z.

Pre návštevníkov tohto maďarského regiónu teda bude mať aj naďalej význam letisko Košice, ktoré je pre nich dostupnejšie ako letisko v Budapešti. V tejto súvislosti sa Ildikó Gyárfás potešila informácii Rudolfa Bauera o tom, že na košickom letisku by podľa zámerov mal byť dokončený medzinárodný terminál do dvoch rokov.

V kultúrnej oblasti bude najbližším projektom, na ktorom budú participovať oba prihraničné regióny, Festival Tokajskej oblasti v máji 2003. Uskutoční sa pod záštitou predsedu KSK a jeho cieľom je rozvoj spolupráce obcí, miest a predstaviteľov kultúry z Tokajskej oblasti na maďarskej a slovenskej strane.

V oblasti cestovného ruchu sa predstavitelia oboch regionálnych samospráv dohodli na spolupráci na projektoch, ktoré budú smerovať k propagácii a rozvoju možností cestovného ruchu najmä na území blízkych prihraničných oblastí.

Župa B-A-Z je spoluorganizátorom tradičného odborného veľtrhu Karpat Industrial. Najbližšie sa uskutoční v októbri 2003. Predsedníčka župy tlmočila predsedovi KSK pozvanie participovať na podujatí tak, aby sa aj vďaka iniciatíve Košického samosprávneho kraja prehåbila vzájomná spolupráca organizácií z oboch krajín v hospodárskej oblasti.

Text: Soňa Jakešová
Foto: Marián Krlička
7. 3. 2003


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/