(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
ŠD uvedie v historickej budove Striptíz Tartuffe
@ Kultúra -> Divadlo     Mar 11 2003 - 11:00 GMT
ŠD Košice uvedie 13. marca 2003 o 19:00 na Veľkej scéne v Historickej budove pohostinné predstavenie Divadla SNP Martin - Striptíz Tartuffe. Voľne podľa Moliéra napísali Roman Polák – Roman Císaø.

Po Done/e/ Juan/e/, prepise, úprave, adaptácií klasického Moliérovho Dona Juana do ženského sveta, v ktorom sú ženy dominantné zvodkyne, uvádza martinské divadlo druhú časť voľného moliérovskeho cyklu pod názvom Striptíz Tartuffe. Text napísal Roman Polák spolu s Romanom Císaøom, dramaturgom pražského Národného divadla. Moliér je inšpiratívny autor a živý dramatik, svojimi hrami zasahoval / často konfrontačne/ do spoločenských pomerov súdobého Francúzska. Mal vážne problémy v konflikte s vtedajšou cirkvou, za jeho kritický postoj k cirkevným praktikám mu dokonca hrozil trest smrti a jeho hry boli nadlho zakázané. Téma pokrytectva a zvrátenej morálky je aktuálna aj dnes a u nás...

Moliérova hra je písaná vo veršoch, v jeho dobe boli verše bezprostrednou súčasťou divadelného prejavu. V martinskej úprave hovorí vo veršoch iba tartuffe a niektoré postavy, ktoré s ním prichádzajú do kontaktu bezprostredne. Všetky ostatné situácie sú prepísané do prozaickej podoby. Piate dejstvo je napísané nanovo.

v martinskej inscenácii Striptíz Tartuffe ide – viac ako o verše a poéziu – o odhalenie podôb falošného pokrytectva. Hra okrem komických situácií a zábavy prináša závažnejšie témy, ktoré divák uvidí odľahčené cez úsmev. Dominantnou zložkou predstavenia sú herecké výkony protagonistov – Františka Výrostka v postave Tartuffa, Martina Horňáka ako Orgona a Renáty Rundovej v úlohe Elmíry.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/