(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Slováci v českých krajoch a na Morave
@ Kultúra -> Výstavy     Mar 13 2003 - 08:18 GMT
6. 3. - 6. 4. 2003

Východoslovenské múzeum, Hviezdoslavova 3

Nezisková organizácia občianske združenie Klub slovenskej literatúry v ČR so sídlom v Prahe pripravilo v rámci svojho Dokumentačného strediska slovenskej národnej menšiny v ČR výstavu Storočie Slovákov v českých zemiach 1998 – 2002. Výstava pozostáva z archívnych dokumentov, dobových fotografií, literatúry a tlače, ktoré v priereze dokumentujú život Slovákov v Českej republike. Výstava vznikla v roku 1998 ako putovná. Českej verejnosti priblížila pôvod a osudy Slovákov v českých a moravských regiónoch. Bola inštalovaná v Prahe a potom v spolupráci s českými a moravskými múzeami, ktoré ju dotvárali trojrozmerným materiálom so svojich zbierok, sa predstavila v dvanástich českých mestách, kde žije výraznejšie percento slovenského obyvateľstva.

Výstava dokumentuje niekoľko historických období a migračných prúdov Slovákov do Čiech – prelom 19. a 20. storočia, kedy v Čechách pracovala Českoslovanská, neskôr Československá, jednota a študentský spolok Detvan.

Migračné prúdy sezónnych robotníkov do Čiech v rokoch prvej Československej republiky, migračné prúdy Slovákov do Čiech v rokoch 1945 – 1958, v ktorých Slováci a slovenskí krajania zo zahraničia prišli osídľovať české pohraničie s prichádzali tiež ako tzv. náboranti do priemyselných závodov a pod.

Posledná časť výstavy je venovaná Slovákom po rozdelení Československa, keď v ČR oficiálne vznikla slovenská menšina. V týchto rokoch vzniklo 15 slovenských občianskych združení, ktoré vyvíjajú sloju činnosť s finančnou podporou českej vlády. V ČR vychádzajú tri slovenské časopisy Listy 2000..., Slovenské dotyky a Korene, pracujú slovenské vydavateľstvá, ktoré vydávajú slovenské knihy, organizujú sa rôzne kultúrne programy.

Výstava o Slovákoch je financovaná Ministerstvom kultúry ČR a vďaka jeho podpore mohla vzniknúť. V súčasnej dobe sa rozširuje o ďalšiu časť, nazvanú Domovské regióny Slovákov v ČR, kde KSK nadviazal spoluprácu s Východoslovenským múzeom v Košiciach, ktoré poskytlo pre účely výstavy svoje zbierkové predmety z národopisných fondov, ktoré pripravila PhDr. Klaudia Buganová.

Autorkou výstavy je etnografka PhDr. Helena Nosková, CSc., z Klubu slovenskej kultúry, spoluautorom výtvarnej grafickej časti je člen Klubu slovenskej kultúry výtvarník Ing. Arch. Karol Lakatoš.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/