(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Súčasné slovenské výtvarné umenie zo zbierky Prvej slovenskej investičnej skupiny
@ Kultúra -> Výstavy     Mar 17 2003 - 09:43 GMT
6. marec – 13. apríl 2003

Východoslovenská galéria, , expozícia na Hlavnej ulici č. 27

Výstava je výberom zo zbierky výtvarných diel Prvej slovenskej investičnej skupiny, a.s., ktorá sa buduje už jedno desaťročie.

Vystavená kolekcia, ktorá sa v tomto roku predstaví na pôde viacerých slovenských galérií, sa sústreďuje na prezentáciu súčasného slovenského umenia. Diváci ju budú môcť vidieť okrem Východoslovenskej galérie v Košiciach aj v Šarišskej galérii v Prešove, v Štátnej galérii umenia v Žiline a v galérii M. A. Bazovského v Trenčíne. Doposiaľ sa výstava po premiére v Danubiane pri Bratislave predstavila v zahraničí: v Passau, Viedni a v Prahe.

Kolekcia súčasného slovenského výtvarného umenia je ťažiskom zbierky Prvej slovenskej investičnej skupiny, ktorá ako celok je budovaná so záberom umenia stredoeurópskeho kontextu v priemete celého 20. storočia s toleranciou voči autorom iných národností, ktorí na našom území žili a tvorili, alebo v súčasnosti vystavujú.

Zvýšenú pozornosť kladie zbierka na naše výtvarné umenie 60-tych rokov, jeho presvedčivú kvalitatívnu úroveň, ktorá bola reagenciou na proces uvoľňovania kultúrnej atmosféry v tomto období a postupného vyviazania tvorby spod ideologického tlaku socialistického realizmu.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/