(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Príspevok na bývanie je vraj len fraška, ktorá sociálne odkázaným nepomáha
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 10 2002 - 13:13 GMT
Nebýva zvykom, aby s legislatívnym, alebo aspoň subjektívne chápaným legislatívnom problémom zvolal tlačovú besedu radový občan. Výnimku vytvoril pán Jozef Varga, otec štyroch detí. Jeho zámerom bolo informovať o zákone 300/1999 Z. z., ktorý umožňuje príspevok na bývanie pre sociálne slabé rodiny.

Pán Jozef Varga je novinárskej verejnosti známy aj vďaka vlaňajšej tlačovej besede, ktorú organizoval ako kritik zákona, podľa ktorého študujúci otec rodiny nemohol byť vedený ako nezamestnaný a takto poberať dávky. V tom čase študoval na SOU, avšak rodina so štyrmi deťmi žiadal svoje a tak musel na čas školu opustiť.

K zákonu 300/1999 uviedol: "Zákon je nemorálny a nenormálny."

Podľa jeho názoru má sociálna dávka slúžiť na prežitie, pričom štátny príspevok na bývanie je už zahrnutý v celkovej sume sociálnej podpory. Pri tvorbe zákona bol údajne zámer, aby štátny príspevok na bývanie pomáhal pri riešení nájomného a inkasa, teda nemal byť zahrnutý v celkovej sume sociálnej dávky, ale mal byť na ňu navàšený.

Svoju námietku poslal aj Výboru NR SR pre sociálne veci a bývanie, konkrétne podpredsedovi Mariánovi Mesiarikovi. V listu vyberáme: "Zákon o sociálnej pomoci viaže vznik a trvanie nároku na dávku sociálnej pomoci aj na uplatnenie si nároku na štátnu dávku, ktorou je príspevok na bývanie."

"Ide o pomoc, ktorá prehlbuje životnú úroveň 60 percent najchudobnejších a najodkázanejších občanov - rodiny s deťmi, ktoré sú odkázané na pomoc štátu. V praxi to znamená, ak si občan - rodina neuplatní uvedený príspevok, ktorý sa absolútne nepremieta v jeho pomoc, zákon o sociálnej pomoci považuje občana za nespolupracujúceho s okresným úradom, čím sa zníži jeho sociálna dávka."

Ako uviedol Jozef Varga, keď si uplatní nárok dávky na bývanie, sociálna dávka sa nezvýši, pretože dávka na bývanie sa zahrnie do sociálnej dávky, prakticky sa zmení len jej rozpis, koľko z obdržaných peňazí je na bývanie a koľko je sociálka.

Spomínaný list napísal 28. januára, podpredseda Výboru NR SR pre sociálne veci a bývanie Marián Mesiarik mu písomne odpovedal už 5. februára. Z listu vyberáme: "Vaše pripomienky z praktického uplatňovania príspevku na bývanie využijú členovia výboru pri rokovaní vo výbore o novele zákona o príspevku na bývanie. Svoje poznatky môžete poslať priamo navrhovateľovi zákona Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, aby ich využilo pri prípadnej novele zákona o príspevku na bývanie."

Tento list Jozef Varga poslal aj opozičnému poslancovi a bývalému ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Vojtechovi Tkáčovi. Ten mu rovnako písomne odpovedal: "Môžem len opätovne upozorniť na problémy, ktoré uvádzate a s ktorými sa stotožňujem. O výsledku môjho presadzovania skutočností z Vášho listu Vás budem informovať."

Teraz Jozef Varga pripravuje list pre Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR s návrhom na zmenu legislatívy.

Pán Jozef Varga má byt v osobnom vlastníctve v mestskej časti Nad jazerom. Jeho manželka je zamestnaná, včítane svojej sociálnej dávky a prídavkov na deti má jeho rodina mesačný príjem 12 500 sk. V roku 2000 pracoval na verejnoprospešných prácach, inak je nezamestnaný od roku 1996. Ako uviedol, pri hľadaní zamestnania nikdy nepocítil, že by ho nechceli prijať kvôli tomu, že je Róm, ale pretože nespåňal odborné predpoklady ako základná práca s počítačom a podobne.

4. 4. 2002
Slavomír Szabó
[email protected]


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/