(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Martin Benka (1888 – 1971): Výber z tvorby
@ Kultúra -> Výstavy     Mar 26 2003 - 08:24 GMT
20. 3. – 30. 6. 2003

Východoslovenské múzeum, Námestie Maratónu Mieru 2

Východoslovenské múzeum v spolupráci so Slovenským národným múzeom – Etnografickým múzeom v Martine, pri príležitosti 100. výročia otvorenia 1. expozície v historickej budove Východoslovenského múzea a 30. výročia sprístupnenia Múzea Martina Benku v Martine, otvorili pre priaznivcov a obdivovateľov výtvarného umenia mimoriadny výber z výtvarného diela Martina Benku. Prvýkrát Martin Benka sa vo Východoslovenskom múzeu predstavil v roku 1920 a potom v roku 1925.


Reprezentatívny výber z rozsiahlej a rôznorodej výstavy tvorby Martina Benku, významného výtvarného umelca, predovšetkým maliara a ilustrátora, patriaceho k zakladateľom slovenskej moderny prvej polovice 20. storočia, tvorí spolu 85 výtvarných diel s orientáciou na voľnú maliarsku tvorbu, štúdie slovenskej krajiny a kresby. Sú to predovšetkým olejomaľby na plátne a kartóne, ktoré sú súčasťou zbierkového fondu Múzea Martina Benku v Martine.

V historickej budove je predstavené jeho všeobecne známe výtvarné dielo, ktoré prezentuje skoro celú šírku jeho známych i menej známych obrazov patriacich k rôznym etapám jeho maliarskej produkcie.

Výber prezentuje jeho výrazný umelecký štýl a tematické okruhy z obdobia od 10. do 60. rokov 20 storočia, ktoré sú priamo inšpirované bohatstvom krajinárskych a figurálnych motívov, pričom ozrejmujú i význam jeho umeleckej tvorby.

Vystavené sú tiež doteraz verejnosti neznáme diela, ktoré výrazne dotvárajú obraz o umelcovom zameraní. Sú to najstaršie zachované maľby na kartóne a kresby, ktoré vznikli pri návšteve regiónu, ktorý výrazne ovplyvnil Benkov vzťah k slovenskej krajine, ako i jeho námetový výber orientovaný na hornaté časti severného Slovenska, najmä Oravy a Liptova.

Podstatnú časť výstavy tvorí 24 olejomalieb na plátne z 20. a 30. rokov 20. storočia, prezentujúcich obdobie Benkovej vrcholnej umeleckej tvorby, ktoré vytvoril počas tridsaťročného pobytu v Prahe, odkiaľ pravidelne navštevoval Slovensko – jeho mimoriadne významný celoživotný zdroj inšpirácie a osobných kontaktov.

Výber diel je tematicky orientovaný hlavne na krajinu severného a východného Slovenska v rôznych premenách ročných období. Prevládajú na nich výjavy oblých, živo sa vlniacich polí, úbočí, lúk a pasienkov a iné prírodné zákutia, kde sa krása prírody snúbi so životom.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/