(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Začalo sťahovanie z Vodárenskej na Luník IX
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 16 2003 - 12:23 GMT
Mesto začalo so sťahovaním obyvateľov zo smutne známej Vodárenskej ulice. Pripomeňme, že ide o ulicu, na ktorej byty Bytového podniku mesta Košice väčšinou neoprávnene obývajú Rómovia. Sťahovať začali nájomníkov, ktorí ešte mali platnú nájomnú zmluvu. Dostali iné sociálne jednoizbové byty.

Dnes (16. 4. 2003) ráno o 7,00 zastalo na Vodárenskej č. 8 niekoľko áut mestskej polície, prišli aj zástupcovia mesta, BPMK, sťahovacie auto a nemálo zástupcov rôznych médií. To vyvolalo okamžitý ruch, mnohí Rómovia sa začali pred kamerami ponosovať na zlé životné podmienky. Pripomeňme, že pre neplatenie nájomného a inkasa, ako i pre technický stav objektov majú v bytoch vypnuté kúrenie a elektrinu.

„Vôbec nie som rada, bo tu som naučená byvac. Dzeci mi tu byvaju a ja s nima naučena. Keby mi dali štyri izbový byt, bo ja tu vše s dcéru bývala. Ja mám 70 roky a barz je mi ľúto, že odchádzam. Bývam tu 23 rokov,“ nechala sa počuť prvá z nájomníčok, ktorá dostala sociálny jednoizbový byt. Dodajme však, že podľa ďalších informácií jej deti, vnúčatá i pravnúčatá bývajú na Vodárenskej 8 bez nájomných zmlúv.

Keď sme sa pristávajúcich opýtali, či im neprekáža žiť medzi toľkými odpadkami, jeden z mužov povedal: „Veď tu nie je horší bordel ako na Luníku IX. A žiadna epidémia sa tu zatiaľ nevyskytla. Byty na Luníku IX sú novšie a tiež zničené. Nevravím, že tam žijú zlí ľudia, ale keď nás sťahujú, tak prečo práve na Luník IX? Naše byty z nás nikto neziničil. To voda, čo premakala!“ Keď sme sa dotyčného opýtali, že keď povedal svoj názor, či povie aj svoje meno, povedal len, že sa volá Miro.

Asanácia bytových domov na Vodárenskej ulici sa má vykonať postupne. Najskôr tí, ktorí tam bývajú na základe nájomnej zmluvy s BPMK, dostanú náhradné byty napriek tomu, že sú neplatiči. Potom rodiny, ktoré priestory obývajú neoprávnene, budú presťahované do unimobuniek, ktoré pre nich pripraví mesto. Toto je však len náhradné riešenie, pokiaľ sa nevystavajú, alebo neuvoľnia ďalšie sociálne byty.

„Tridsať rokov! Tridsať rokov tu bývam a teraz ma chcú vysťahovať? Prečo? Len ma filmujte, nech všetci vidia! Raz som už v televízii bol. V relácii VB pátra, tak môžem byť zasa,“ staval sa pred kamery muž, ktorý dostáva náhradný byt i keď jeho dlhy na nájomnom a inkase za uvedený čas dosiahli výšku 300 tisíc Sk!

Bytové domy na Vodárenskej teda majú o niečo menej obyvateľov ako doteraz. Po odsťahovaní posledného musia byť zbúrané. Je to otázka ich devastácie, statiky. Zatiaľ z väčšiny okien stále trčia komíny z pecí, ktoré si po vypnutí kúrenia nasťahovali obyvatelia do „svojich“ bytov. Mnohí z nich nie sú ani Košičania, posledná registrácia ich pobytu sa nevzťahuje na naše mesto. Títo náhradné bývanie v Košiciach nedostanú, bude im odporúčané, aby sa vrátili na miesta posledného bydliska.

Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/