(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mená kandidátov na námestníkov primátora sú stále neznáme * Psychosociálne centrum v Košiciach možno zanikne
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 17 2003 - 15:03 GMT
Už od volieb pracuje primátor mesta Zdenko Trebuľa bez námestníkov. Námestníkov primátora z radov poslancov Mestského zastupiteľstva schvaľuje Mestské zastupiteľstvo. V súčasnosti je väčšina poslancov pravicovo orientovaná a ešte stále prebiehajú rokovania medzi politickými klubmi SDKÚ-OKS, KDH-DS a primátorom, kto by mal miesta námestníkov zastávať.


Situácia vyzerala tak, že výsledok rokovania bude známy ešte pred Veľkonočnými sviatkami. Pri tejto príležitosti pozval aj primátor mesta zástupcov médií. Na tlačovej besede sa však dozvedeli, že sa nedozvedia nič.

„Naše stanoviská sa však začínajú približovať,“ uviedol primátor po ďalšom neúspešnom kole, tentoraz po rokovaní s predsedom poslaneckého politického klubu SDKU – OKS Igorom Laskovským.

Keďže ďalšie informácie zatiaľ nezverejnil, možno sa len domnievať, že ide predovšetkým o dva problémy. Či bude mať primátor dvoch, alebo troch námestníkov a či sa medzi námestníkov primátora dostane aj Marián Dittrich, ktorého navrhoval politický klub KDH – DS. Práve o ňom sa raz primátor vyjadril, že s ním ako s možným námestníkom primátora nepočíta. Ïalšie kolo rokovaní však začne hneď po sviatkoch, takže je možné, že mená kandidátov budú známe už pred najbližším zasadnutím mestského zastupiteľstva, ktoré bude 24. apríla.

Paradoxnú situáciu, v ktorej primátor zvolal zástupcov médií, aby ich informoval, že ich nebude informovať, vysvetlil tak, že bol o to požiadaný politickými klubmi KDH-DS a SDKÚ-OKS. Aj vzhľadom na skutočnosť, že tieto kluby pri väčšinovom zastúpení v mestskom parlamente majú vlastne v rukách moc, ktorú nemožno podceňovať, je rozhodnutie primátora pochopiteľné.

V ďalšej časti tlačovej besedy sa primátor Zdenko Trebuľa venoval predovšetkým otázkam majetkového vlastníctva mesta. Ako uviedol, Východoslovenské vodárne a kanalizácie sa pripravujú na delimitačný proces, pričom ich majetok bude patriť novej akciovej spoločnosti, ktorá už bola zaregistrovaná. Vlastníkmi akcií budú aj mestské a miestne samosprávy Košického a Prešovského kraja, pričom mesto Košice by malo vlastniť 19,6 percenta tejto akciovej spoločnosti. Do dozornej rady novej spoločnosti bol za Košice zvolený Pavol Mutafov. Primátor však na základe získaných informácií predpokladá, že celý delimitačný proces a prevedenie akcií na mesto potrvá aspoň rok. Vyslovil však predpoklad, že to povedie k zlepšeniu služieb v regióne.

V rámci hospodárenia mesta sa primátor zmienil aj o Psychosociálnom centre, ktorého ďalšia budúcnosť vyzerá neistá. Ako Zdenko Trebuľa uviedol, v bežnej praxi sú takého organizácie vedené ako samostatné neštátne zdravotnícke zariadenia. Toto sa však financuje z mestskej kasy. Aj z toho dôvodu primátor oslovil predsedu Košického samosprávneho kraja Rudolfa Bauera.

“Pokiaľ sa nájdu finančné zdroje z vyššieho územného celku, viem si predstaviť, že by sme to spoločne utiahli,“ povedal primátor. Pokiaľ sa takéto finančné zdroje nenájdu, Psychosociálne centrum pravdepodobne zanikne.

Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/