(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Vlado Eliáš: PODSVET
@ Kultúra -> Výstavy     May 19 2003 - 15:05 GMT
15. máj – 29. jún

Múzeum Vojtecha Löfflera

Vlado Eliáš (1972 v Košiciach) sa vo svojom aktuálnom výstavnom projekte predstavuje prostredníctvom počítačom manipulovaných digitálnych tlačí. Autor zameral svoje výtvarné snaženie smerom k reálnym a zároveň na prvý pohľad banálnym nájdeným predmetom, ktoré organicky zapája do svojej výtvarnej prezentácie. Vytvára tak zvláštny svet – podsvet, kde tieto nájdené predmety žijú vlastným životom pod povrchom nami bežne prežívanej reality.

Eliáš manipuluje realitu, zasahuje do existencie vecí, ale často len veľmi striedmo a jeho zásah je niekedy len ťažko spozorovateľný. Rovnako aj samotné predmety divák odhaľuje a identifikuje po pozornejšom pohľade na autorove fotografie a musí prekročiť prah bežného povrchového vnímania. Dostať sa pod povrch vecí a skúmať ich detaily a zároveň zahmlievať ich pôvod je snaženie, ktoré snáď najviac charakterizuje autorovu tvorbu, tiež silne poznamenanú používaním nových médií (digitálny vstup, scany, video).

Autor však ide vo svojom skúmaní aj ďalej a prezentuje scanované trojrozmerné predmety a tlačou ich prenáša do plochy. Komunikuje tak so svojimi digitálnymi fotografiami, kde skracuje ich tretí rozmer a opäť manipuluje a problematizuje konvenčné videnie.

Tento motív kombinácie digitálnej fotografie so závesným „trojrozmerným“ obrazom prezentuje aj v uzavretom výtvarnom projekte „Zo života hmyzu“. Tu rovnako zostáva verný leitmotívu celej výstavy, ktorým je svet pod povrchom bežného vnímania, a prezentuje monumentalizujúcim spôsobom trochu magický vzťah svetla a hmyzu.

Vlado Eliáš touto výstavou dokazuje, že sa dobre cíti v komorných témach, nesnaží sa diváka šokovať, ale skôr ho jemne upozorniť na skutočnosť, že okrem sveta rutinne vnímanej reality existujú aj ďalšie, ukryté pod povrchom.

Peter Tajkov, kurátor výstavy


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/