(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Martin Martinček: Výber z diela
@ Kultúra -> Výstavy     May 21 2003 - 11:17 GMT
6. 5. - 29. 5. 2003

Verejná knižnica Jána Bocatia

V sieni Fotogalérie NOVA v priestoroch Verejnej knižnice Jána Bocatia môžete zhliadnuť výstavu fotografií Martina Martinčeka.
V druhej polovici päťdesiatych rokov vstúpil na slovenské fotografické pole autor, ktorý našej tvorbe získal uznanie a ocenenie v medzinárodných reláciách. Právom ho zaraďujú medzi sto najlepších súčasných fotografov na svete. Pôvodným povolaním právnik JUDr. Martin Martinček (1913 v Liptovskom Petre) sa stal legendou slovenskej fotografie.

Vo svojom zápisníku si zaznačil myšlienku, ktorú ktosi povedal už dávno. Stále je však aktuálna. Národ má vraj iba vtedy nárok na samostatnú existenciu, ak vytvára skutočné hodnoty. A to najmä hodnoty duchovné, ktoré sú svojské a špecifické, ktoré nik iný nevytvorí, pretože vyrastajú z najvnútornejšej podstaty. Ako totiž chceme hlivieť len pred televízormi alebo na chatách, hrýzť sa o teplé miesta, je úplne jedno, pod akou zástavou sa to robí. Z toho hľadiska nemôže byť cieľom ani tvorba, čo sa neodlišuje od iných. Ide teda predovšetkým o skutky, ktoré v jednotlivých národoch oslávia celé človečenstvo. V tom je česť a sláva národov, že nielen zasahujú do behu sveta, ale robia to s vedomím svojej osobitosti národnej. Čo chce trvalo žiť, musí mať jej farby a vône. Tak ako snímky Martina Martinčeka.

V ich slovenskej zemitosti je obsiahnutý všeplatný človečenský kód, ktorému rozumejú na celej planéte. Martinčekove snímky vychádzajú z reality. Nie je to však jej otrocký opis alebo popis. V jeho tvorbe je realita povýšená na metaforu. Táto tvorba nenecháva ľahostajným nikoho, kto je ochotný počúvať. Naliehavo pripomína, že dnes je v nebezpečenstve predovšetkým úcta k človeku.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/