(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Balónovej fiesty sa zúčastní aj 40 metrov dlhá vzducholoď FESTO
@ Šport -> Podujatia     May 26 2003 - 15:20 GMT
Už vo štvrtok ráno, ak to počasie dovolí, sa nad Košicami bude vznášať 32 balónov a vzducholoď. Balón klub Košice a agentúra ADS Balloning takto zahája už 10. ročník balónovej fiesty, tentoraz pod názvom U. S. Steel Balloon Cup 2003. Potrvá tri dni.

„Keď sme začali s organizáciou 1. ročníka, nečakali sme taký úspech, ktorý by podujatie doviedol až k 10. ročníku,“ uviedol za organizátorov podujatia Ing. Ján Marušin. Každoročne narastá aj počet účastníkov. Tento rok bude mať na tomto medzinárodnom podujatí zastúpenie 12 štátov, po prvý krát sa ho zúčastnia aj piloti z Francúzska a Dánska. K tohoročnému počtu balónov (32) Ing. Marušin povedal: „Je to najväčší počet, aký kedy spolu na Slovensku lietal.“

Ešte väčšiu pozornosť bude pútať holandská vzducholoď FESTO. Jej dåžka je 40 metrov, priemer 12 metrov a objem 3 tisíc kubických metrov. Môže lietať rýchlosťou až 40 km/h.

„Takýchto vzducholodí je na svete asi len 30,“ uviedol Ján Marušin. Na otázku, aký je rozdiel medzi pilotovaním balóna a vzducholode, zástupca spoločnosti FESTO Arend-Jan Dezijn odpovedal: „V balóne sa človek vezie, vzducholoď riadi.“

Po vzájomnej dohode sa tento rok na lete vzducholoďou nad mestom zúčastní aj zástupca redakcie Cassovia.sk. Ako po minulé roky, aj teraz na stránkach prinesieme virtuálnu prehliadku mesta z vtáčej perspektívy.

Balón Klub Košice – organizátor podujatia – v súčasnosti prevádzkuje 10 balónov, pričom na Slovensku je ich asi 18. Je to najväčší balónový klub na Slovensku, zároveň jediný autorizovaný servis pre techniku balónového lietania a jediná škola pilotov balónového lietania na Slovensku.

Generálnym sponzorom balónovej fiesty je U. S. Steel Košice. Podujatie podporili sumou 430 tisíc Sk. Jej prezident Christopher J. Navetta pri tejto príležitosti povedal: „U. S. Steel je veľmi hrdý, že sponzoruje toto podujatie. Túto aktivitu podporujeme už tretí rok.“

Ako ďalej uviedol, sám ešte v balóne neletel a tento rok si to vyskúša prvý krát. Košice považuje za veľmi pekné mesto, ktoré stojí za to vidieť aj z vtáčej perspektívy.

Od štvrtku do soboty budú ranné štarty balónov na Námestí osloboditeľov o siedmej hodine. Hlavné podujatia určené verejnosti sú skôr plánované na popoludňajšie hodiny. Nebude chýbať ani koncert skupín Šum svistu a Gladiátor. Rovnako ani MDD plný súťaží a rôznych atrakcií určený najmenším. Podrobný program podujatí sa vám zobrazí, ak si kliknete tu.

Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/