(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Štefan Belohradský: Výber z tvorby
@ Kultúra -> Výstavy     May 27 2003 - 11:02 GMT
22. 5. – 22. 6. 2003

Východoslovenská galéria, expozícia na Hlavnej ulici č. 27

Predpokladaný výber diel z bohatej tvorby Štefana Belohradského, spoluzakladateľa klubu konkrétistov na Slovensku, je snahou priblížiť široký diapazón výtvarného myslenia umelca od šesťdesiatych rokov až po súčasnosť.

Umelec, vzdelaním architekt a neskôr sochár, vstúpil do výtvarného a kultúrneho života v období, keď sa v umení presadzovala realistická interpretácia skutočnosti s nekompromisnými dávkami heroizmu a optimizmu.

Belohradský práve v tomto období prichádzal s novým poňatím priestoru, objemu, tvaru a tektoniky, ako aj s novými vzťahmi medzi sochou a architektúrou, a tým aj životným prostredím súčasnej doby.

Racionalita myslenia v geometrických formách, ktorú si priniesol zo sveta architektúry, sa snúbi s autorskou predstavivosťou čistých kompozícií. Neodmysliteľnou súčasťou sochárskych prác sú jeho pastely a kresby kyvadlom.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/